Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Новичок + взривове в България и Чехия = ГРУ. Има ли нова “тройна коалиция”


Сийка Милева, говорител на прокуратурата, представи в сряда разследването на взривове в България и на отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.
Сийка Милева, говорител на прокуратурата, представи в сряда разследването на взривове в България и на отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ГРУ може да стои зад взривове и отравяне в България
  • ГЕРБ, БСП и ДПС блокираха парламента
  • Уволненият от УНСС преподавател е върнат след натиск

Прокуратурата е установила връзка между отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев през 2015 г., взривовете на оръжейни складове в Чехия от 2014 г. и 4 “сходни” инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г. Извършителите са искали да пресекат доставките на специална продукция за Грузия и Украйна.

По време на всеки от инцидентите в България са пребивавали 6 руски граждани, които може да са от руското военно разузнаване, наричано ГРУ.

Гебрев отрече част от твърденията и попита какво е правила прокуратурата в изтеклите години.

Потвърждението на прокурорите идва за първи път. По-рано те не разследваха адекватно отравянето на Гебрев и взривовете в оръжейните складове в България. Напомняме ви публикацията на Борис Митов за съвпадението в датите на престоя на руските граждани и инцидентите в България. Напомняме и връзката на чешките събития с отравянето на Гебрев, посочена от чешките власти.

Има ли нова “тройна коалиция”?

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха работата на парламента в сряда, като не приеха седмичната му програма. В нея пишеше, че Народното събрание ще обсъди Изборния кодекс, Закона за политичексите партии, правилника на парламента и създаването на две анкетни комисии – за проучване на случая „Росенец“ и за разследването на побоя над протестиращите през лятото на 2020 г.

От “Има такъв народ” казаха, че този инцидент обяснява причината, поради която те са върнали мандата за съставяне на правителство.

Правната комисия одобри предложението на “Демократична България” за закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, както и за структурни промени във Висшия съдебен съвет. ГЕРБ и ДПС бяха против или се въздържаха.

Натискът, който успява

Ректорът на УНСС върна на работа доц. Мартин Осиковски. Преподавателят беше уволнен заради критично изказване за посещение на Бойко Борисов в университета. Връщането му на работа идва след многобройни подписки и петиции от преподаватели и неправителствени организации.

Демокрацията в България бавно отстъпва, пише в доклад на неправителствената организация Фрийдъм Хаус. В последните 5 години оценката на България е спаднала от 62 на 58 точки от 100 възможни. Колкото по-близо до 100 е една страна, толкова по-демократична е тя. Според организацията по-зле се представят Унгария (45), Хърватия (54) и Румъния (57).

COVID-19

През изтеклото денонощие има 1 382 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 9,8% от извършените тестове. В болница са настанени общо 7 168 души. 714 от тях са в интензивни отделения. Починали са 96 души.

Кабинетът в оставка вече заседава в дома на Бойко Борисов в Банкя. В сряда там беше взето да се удължи извънредната епидемична обстановка до края на май.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините

Здравната комисия в парламента подкрепи идеята на БСП за купуване на руски ваксини Спутник V. Текстът мина с девет гласа „за“ от БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се! Мутри, вън!"

По всичко личи, че AstraZeneca и Johnson&Johnson не са предпочитаните партньори на ЕС, а това ще води до постепенен отказ от веткорните ваксини.

Без опозиция на руските избори

Московски съд забрани на хората от “Щабовете на Навални” да се явяват на избори, да пишат в интернет и медиите, да ползват банкови сметки и да свикват митинги. Решението е взето заради висящо дело, по което прокурорите поискаха тази организация да се обяви за екстремистка.

НАТО приветства изтеглянето на руски войски, които преди месец бяха струпани близо до границата с Украйна.

И две препоръки

Франсис Макдорманд получи Оскар за най-добра женска роля. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Как изглеждат туристическите места в България, ако ги разкажем чрез танц? Това е възможно, показва видеото на Ивайло Везенков.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг


  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG