Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Корал", "Иракли" и "Карадере" ще бъдат опазени. Как се подслушва опозиция


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Разширение на „Натура 2000“
  • Подслушване на „Демократична България“
  • Ръст на случаите на COVID-19

Плажовете „Корал“, „Иракли“ и „Карадере“ вече са част от защитени зони. В сряда правителството ги включи в мрежата „Натура 2000“. „Ако искаме да развиваме туризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните “, каза министърът на икономиката Кирил Петков

Подслушване на протестиращи

Подслушваните в последната година на ГЕРБ са над 100 души, каза вътрешният министър Бойко Рашков в парламента. Става дума за действията на властите по време на протестите срещу правителството на Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Лора Филева от „Дневник“ публикува документи на МВР, от които става ясно, че полицията е имала за задача да арестува „най-активните“ по време на протеста. От текста става ясно, че най-активните са от „Демократична България“. Разследването, по което те формално са били разследвани, е за държавен преврат, каза Рашков.

Сигналът срещу Иван Гешев

Спецпрокуратурата ще провери сигнала на Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев. Разследването вече е поверено на конкретен прокурор, чието име не се споменава от държавното обвинение, пише „Сега“.

Информационен сайт публикува обвинителен акт, но без да заличи личните данни. По-късно главният редактор на това електронно издание застава начело на пресцентъра на прокуратурата. Борис Митов разказва защо Бившият главен редактор на сайта „Правен свят“ е бил повикан на разпит.

Ще има ли правителство

БСП и "Има такъв народ" са постигнали съгласие по 15 конкретни теми. Социалистите ще вземат окончателно решение дали ще подкрепят правителство на партията на Слави Трифонов, след като видят състава на предложението за Министерския съвет.

"Демократична България" (ДБ) и "Изправи се.бг! Ние идваме" (ИСБНИ) обявиха изисквания към "Има такъв народ", с което промениха хода на преговорите за съставяне на правителство. Това стана ясно от изказвания, произнесени в парламента от двете формации.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 216 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 1,37% от извършените тестове. Починали са двама души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

САЩ. Медиите в Русия и Беларус. Талибаните

Американският президент Джо Байдън предупреди, че кибератаките могат да доведат до истинска война „с изстрели“. В реч по темата той спомена Китай и Русия като заплахи за националната сигурност в САЩ.

Руската полиция претърси дома на главен редактор на издание за разследваща журналистика. Става дума за сайта Инсайдър, който преди дни беше обявен за „чуждестранен агент“.

Канал Белсат се финансира от Полша и излъчва в Беларус. Властите в Минск го забраниха като екстремистка организация.

Първото нещо, което талибаните в Афганистан забраняват през 90-те години е пускането на хвърчила. Дамяна Велева напомня войните за тази страна и обяснява на какво се дължат.

И три препоръки

Как живеят хората, напуснали Беларус? Вижте Наста, която днес е в бежански лагер в Латвия.

Авторът на „Крал Юбю“ е и баща на „славната наука патафизика“. Пламен Асенов разказва за Алфред Жари в рубриката „Велики европейци на 20-и век“.

Директорката на фондация „ЕкоОбщност“ Любомира Колчева стои зад организирането на фестивала Мини арт фест. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Какво става със софийските Хали? Появиха се съобщения, че те ще се превърнат в магазин Кауфланд. Всъщност това не е сигурно. Медиапул разказва как стоят нещата.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG