Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия обяви критична към Кремъл телевизия за "чуждестранен агент"


"Дожд" е една от малкото медии, които дават трибуна на опозицията на Владимир Путин
"Дожд" е една от малкото медии, които дават трибуна на опозицията на Владимир Путин

Министерството на правосъдието обяви телевизионния канал "Дожд" за чуждестранен агент. Това е пореден епизод от действията на властите срещу критичните към Кремъл медии и представителите на опозицията преди парламентарните избори през септември.

Сред списъка с чуждестранните агенти попадат и седем журналисти от медията.

"Това е глупаво решение. Не сме чуждестранен агент, а медия, която работи в Русия от 11 години и е позната на всички, включително и на властимащите", каза една от директорките на "Дожд" Наталия Синдейева. Тя добави, че от телевизията са били прозрачни за финансирането си и са публикували всички свои отчети.

Законодателството срещу т.нар. чуждестранни агенти беше прието от Москва през 2012 г. Впоследствие текстовете бяха допълвани, а обхватът им разширяван. В началото се изискваше неправителствените организации, които получават чуждестранно финансиране, да се регистрират като агенти. По-късно това започна да се изисква и от чуждестранните медии.

В средата на юни акредитациите на медията, свързани с отразяването на Владимир Путин, бяха отнети заради отразяването на завръщането на Алексей Навални от Германия и последвалите протести с искания за освобождаването му.

Като чуждестранни агенти вече бяха обвинени и други независими медии като редакциите на Радио Свободна Европа, "Медуза", VTimes, Open Media, MBKh Media и други. В средата на юли изданието "Проект" пък беше обявено за "нежелана" организация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG