Връзки за достъпност

Извънредни новини

201 млн. долара, конфискувани за корупция, ще бъдат върнати на ФИФА


Корупционният скандал и последвалото разследване доведоха до отстраняването на Сеп Блатер от поста президент на ФИФА след 17 години управление
Корупционният скандал и последвалото разследване доведоха до отстраняването на Сеп Блатер от поста президент на ФИФА след 17 години управление

Управляващият орган на световния футбол ФИФА ще получи компенсация в размер на 201 млн. долара. Това съобщи във вторник Министерството на правосъдието на САЩ. Парите бяха иззети във връзка с корупционни схеми, свързани с членове на организацията.

Решението е следствие на разследването от 2015 г. за приети подкупи,
свързани с избирането на Русия и Катар за домакини на Световните първенства през 2018 и 2022 г. Парите са иззети от банковите сметки на бивши служители, които са били подсъдими за корупция, и ще бъдат върнати от Министерството на правосъдието на САЩ на ФИФА, конфедерациите КОНКАКАФ и КОНМЕБОЛ, както и на редица национални футболни федерации.

"Радвам се да видя, че пари, които бяха незаконно взети от футбола, сега се връщат и ще бъдат използвани за правилните цели, както трябваше да бъде. Искам да благодаря на американските власти за усилията им в това отношение, за техния бърз и ефективен подход за приключване на разследването, както и за доверието им като цяло", каза президентът на ФИФА Джани Инфантино, който добави, че разследването е помогнало за цялостната промяна в организацията, която до тогава е била "токсична".

От началото на разследването през 2015 г. са повдигнати обвинения на повече от 50 души. Двадесет и седем от тях, какт и четири юридически лица се признаха за виновни, а двама получиха присъди по време на съдебен процес.

Скандалът доведе до уволнението на управлявалия ФИФА в продължение на 17 години Сеп Блатер и до избирането на Инфантино, който е начело от 6 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG