Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ все така е лидер. „Продължаваме промяната“ се бори за мнозинство на почтените.


Триумфалната арка в Париж беше опакована по проект на Кристо и Жан-Клод. Тя ще остане в този вид до 3 октомври.
Триумфалната арка в Париж беше опакована по проект на Кристо и Жан-Клод. Тя ще остане в този вид до 3 октомври.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Шефът на НАП е получавал заплахи
  • 9,1% засега за „Продължаваме промяната“
  • Партията на Путин печели изборите в Русия

Шефът на НАП Румен Спецов е получавал заплахи за жена си и децата си. Те са били отправени от български бизнесмен, чиито фирми в миналото не са били проверявани, каза досегашният министър на икономиката Асен Василев пред бТВ.

Назначението на Спецов за шеф на НАП беше оспорвано заради подозренията, че той е продал своя фирма на „сламено лице“, знаейки, че тази фирма дължи на бюджета около 1,5 млн. лева, напомня Медиапул.

Край на гатанките

Двамата досегашни министри Асен Василев и Кирил Петков отиват на избори със собствена партия, която се казва „Продължаваме промяната“. В неделя те представиха част от екипа си, в който влизат включително и хора от министерството на икономиката. „Булевард България“ представя новите лица.

Агенция Тренд твърди, че за партията на Петков и Василев днес биха гласували 9,1%, като една трета от тези гласове идват от „Има такъв народ“. Бившите министри пък се надяват, че тяхното участие ще помогне за това в следващия парламент да има коалиция „на почтените“, която да има общо над 121 гласа.

Регистрацията за изборите ще приключи на 29 септември, съобщи ЦИК.

Борис Митов говори с трима политолози и социолози за потенциала на новата партия. Един от тях твърди, че тази формация би взела гласове от всички партии, но най-малко от „Демократична България“.

Но всъщност води ГЕРБ

Три социологически агенции посочиха, че ако изборите са днес, първата политическа сила би била ГЕРБ. Галъп Интернешънъл и Алфа Рисърч й отреждат съответно 22,5% и 21,1%, а Тренд – 24,4%.

Напомняме, че в изборите през април ГЕРБ спечели 26,18% от гласовете, а в изборите през юли – 23,51%.

Данните и на трите агенции посочват, че ГЕРБ засега води убедително пред втория в класацията с преднина от 4,2% до близо 9%. За Тренд и Алфа Рисърч второто място е за „Има такъв народ“, а според Галъп Интернешънъл втора е БСП.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Кристалина Георгиева, Симеон Дянков и Китай

Доклад на адвокатска кантора уличи Кристалина Георгиева и Симеон Дянков в това, че през 2017 г. са представили Китай като страна с по-благоприятни условия за бизнес, отколкото е било в действителност. Според доклада двамата са направили това, за да може Световната банка да получи голяма сума в бюджета си от Китай.

През 2017 г. Георгиева е главен изпълнителен директор на банката, а Дянков – неин съветник. Тук сме събрали историята така, както е разказана в доклада. Кристалина Георгиева многократно отхвърли обвиненията.

Избори в Русия

Партията на Путин „Единна Русия“ печели изборите в Русия с 40% от гласовете, следвана от формацията на комунистите КПРФ с 22%. Данните са от 40% обработени протоколи. Опозиционни фигури от обкръжението на Алексей Навални не бяха допуснати до изборите. Гласуването беше съпроводени с данни за многобройни нарушения.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 458 нови случая на COVID-19 в България. Починали са 43 души. Ваксинираните са едва 1 697.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Идва поредният празник. Стефан Дечев предлага своя прочит на въпроса кой трябва да бъде националният празник – 3 март, 6 септември или 22 септември.

Джоузеф Пистоне е човек, изобличил мафията в Ню Йорк след дългогодишна работа под прикритие. Той навърши 82 години. Пистоне е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Триумфалната арка беше опакована по проект на Кристо и Жан-Клод. Това е „една луда мечта“ на двамата творци, реализирана след смъртта им и 60 години след появата идеята. „Новата“ Триумфална арка беше открита от президента Макрон. бТВ показва как стана това.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG