Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Антиваксърите се озоваха в центъра на София. Хиляди поляци подкрепиха Европа


Хилади поляци протестираха срещу опити на властите да се противопоставят на Брюксел.
Хилади поляци протестираха срещу опити на властите да се противопоставят на Брюксел.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Защо санкциите работят срещу Божков, но не срещу Пеевски
  • Как антиваксърите се озоваха в центъра на София
  • Как хиляди поляци заеха страната на Брюксел

Кристалина Георгиева остава директор на Международния валутен фонд (МВФ), след като институцията й гласува доверие. МВФ е проверил обвиненията срещу Георгиева, които бяха публикувани преди близо месец. В тях се твърдеше, че тя е манипулирала доклад на Световната банка в полза на Китай. Късно в понеделник фондът подкрепи Георгиева.

Пеевски и Божков

Делян Пеевски успя да се кандидатира за депутат на предстоящите избори, но Васил Божков няма да може. И двамата бизнесмени са в черния списък на САЩ като хора, свързани с корупцията. Как стана така, че санкциите спряха единия от достъп до политиката, а другия – не? Генка Шикерова провери.

Изборите на 14 ноември

Комитетите, които издигат Румен Радев и Анастас Герджиков, внесоха в ЦИК подписите, необходими за регистрирането на кандидатите.

Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат, а в партията му ИТН има шестима души, които оглавяват по две листи. Това са Виктория Василева, Ива Митева, Тошко Йорданов, Филип Станев, Ивайло Вълчев и Андрей Чорбанов.

Посланието на „Продължаваме промяната“, според което екипът на партията ще постигне „леви резултати с десни средства“, е предизвиква размисли у Красен Станчев. Той описва онова, което е неизречено в този лозунг.

COVID-19

Коронавирусът продължава да поразява предимно неваксинираните. 157 души са починали от COVID-19 през изтеклото денонощие, като 92,99% от тях не са били имунизирани. Новите случаи на коронавирус са 3 471, като това отговаря на 14,78% от тестовете. Ваксинирали са се едва 5 166 души.

Протестите срещу ваксините се оказаха съвсем легално в центъра на София, точно срещу парламента. Там е опънат плакат, който „обявява война на измамата COVID-19“ нарича ваксините „убийци“. Полина Паунова провери как е станало възможно това.

От днес влизат в сила нови правила за учениците в Софийска област – различните випуски ще се редуват през седмица в присъственото обучение и обучението от разстояние.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Vera Su. Строителите на пътища

Корабът Vera Su, който се вряза в скалите на Яйлата, най-вероятно се е отклонил от курса си защото човекът, който е бил на вахта тогава, е заспал. Това е част от основната версия на българските следователи. Те допускат, че на борда е имало манипулирани документи, които са били унищожени и ще проверят дали корабът е пренасял единствено карбамид, пише Медиапул.

Строителите на пътища протестираха с тежка техника в София. Те не са получавали пари от няколко месеца. Дамяна Велева беше при тях и разказва какво е видяла.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Ако не можете да купите играчка на децата, телефон, компютър или кола, причината може да е в световния дефицит на чипове. Диляна Теохарова обяснява как нещо, по-малко от бонбон, успя да спъне световната индустрия.

Има афганистанци, които се връщат в страната си, след като по-рано са избягали от нея. Това видео обяснява защо са си променили нагласата.

Нобеловата награда за литература отиде за автор, който досега не е превеждан на български. Това е Абдулразак Гурна – Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Хиляди поляци излязоха на улиците, за да подкрепят Брюксел, а не страната си, в спора между Полша и ЕС. „Това е нашата Европа и никой няма да ни извади от нея“, казва един от тях.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG