Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Антиваксърите се озоваха в центъра на София. Хиляди поляци подкрепиха Европа


Хилади поляци протестираха срещу опити на властите да се противопоставят на Брюксел.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Защо санкциите работят срещу Божков, но не срещу Пеевски
  • Как антиваксърите се озоваха в центъра на София
  • Как хиляди поляци заеха страната на Брюксел

Кристалина Георгиева остава директор на Международния валутен фонд (МВФ), след като институцията й гласува доверие. МВФ е проверил обвиненията срещу Георгиева, които бяха публикувани преди близо месец. В тях се твърдеше, че тя е манипулирала доклад на Световната банка в полза на Китай. Късно в понеделник фондът подкрепи Георгиева.

Пеевски и Божков

Делян Пеевски успя да се кандидатира за депутат на предстоящите избори, но Васил Божков няма да може. И двамата бизнесмени са в черния списък на САЩ като хора, свързани с корупцията. Как стана така, че санкциите спряха единия от достъп до политиката, а другия – не? Генка Шикерова провери.

Изборите на 14 ноември

Комитетите, които издигат Румен Радев и Анастас Герджиков, внесоха в ЦИК подписите, необходими за регистрирането на кандидатите.

Слави Трифонов няма да се кандидатира за депутат, а в партията му ИТН има шестима души, които оглавяват по две листи. Това са Виктория Василева, Ива Митева, Тошко Йорданов, Филип Станев, Ивайло Вълчев и Андрей Чорбанов.

Посланието на „Продължаваме промяната“, според което екипът на партията ще постигне „леви резултати с десни средства“, е предизвиква размисли у Красен Станчев. Той описва онова, което е неизречено в този лозунг.

COVID-19

Коронавирусът продължава да поразява предимно неваксинираните. 157 души са починали от COVID-19 през изтеклото денонощие, като 92,99% от тях не са били имунизирани. Новите случаи на коронавирус са 3 471, като това отговаря на 14,78% от тестовете. Ваксинирали са се едва 5 166 души.

Протестите срещу ваксините се оказаха съвсем легално в центъра на София, точно срещу парламента. Там е опънат плакат, който „обявява война на измамата COVID-19“ нарича ваксините „убийци“. Полина Паунова провери как е станало възможно това.

От днес влизат в сила нови правила за учениците в Софийска област – различните випуски ще се редуват през седмица в присъственото обучение и обучението от разстояние.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Vera Su. Строителите на пътища

Корабът Vera Su, който се вряза в скалите на Яйлата, най-вероятно се е отклонил от курса си защото човекът, който е бил на вахта тогава, е заспал. Това е част от основната версия на българските следователи. Те допускат, че на борда е имало манипулирани документи, които са били унищожени и ще проверят дали корабът е пренасял единствено карбамид, пише Медиапул.

Строителите на пътища протестираха с тежка техника в София. Те не са получавали пари от няколко месеца. Дамяна Велева беше при тях и разказва какво е видяла.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И две препоръки

Ако не можете да купите играчка на децата, телефон, компютър или кола, причината може да е в световния дефицит на чипове. Диляна Теохарова обяснява как нещо, по-малко от бонбон, успя да спъне световната индустрия.

Има афганистанци, които се връщат в страната си, след като по-рано са избягали от нея. Това видео обяснява защо са си променили нагласата.

Нобеловата награда за литература отиде за автор, който досега не е превеждан на български. Това е Абдулразак Гурна – Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Хиляди поляци излязоха на улиците, за да подкрепят Брюксел, а не страната си, в спора между Полша и ЕС. „Това е нашата Европа и никой няма да ни извади от нея“, казва един от тях.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG