Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нинова подаде оставка. Преговорите започнаха. Ще има кандидат-президентски дебат


Kornelia Ninova
Kornelia Ninova

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Преговорите за кабинет започнаха
  • Корнелия Нинова подаде оставка
  • Ед Шийрън получи още две награди

Помните ли грамадния строеж на хотелски комплекс на плажа в Алепу? Той беше представен като "строеж на подпорна стена". Във вторник съдът окончателно обяви разрешителното за такъв строеж за нищожно.

Все пак ще има кандидат-президентски дебат

Всички протоколи от изборите вече са преброени, ЦИК обяви окончателните данни. Румен Радев, подкрепен от БСП и "Продължаваме промяната", е получил в неделя 49,41%, а Анастас Герджиков, подкрепен от ГЕРБ - 22,82%. В неделя те отиват на балотаж.

Двамата ще проведат единствения си дебат в четвъртък вечерта по БНТ. До този момент Радев беше канен за такъв дебат, но той не реагира на поканите.

Нинова с оставка

Лидерката на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. Тя определи резултата за партията си като катастрофален. Един пример - през 2017 БСП получи 955 490 гласа. На изборите в неделя за нея гласуваха 266 667 души..

Нинова вече е провела първи разговори с „Продължаваме промяната“, която нарече „новата президентска партия“, отнела между 10 и 15% от гласовете за БСП.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Преговорите за кабинет започнаха

Четири партии започнаха преговори за съставяне на редовно правителство. Това са "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

В своя публикация във Фейсбук Слави Трифонов каза, че ще направи всичко, което зависи от него, за да има правителство.

"Продължаваме промяната" (ПП) започва нов тип преговори за бъдещо правителство - с експерти от потенциалните партньори и по теми. Сред темите има поне три, за които са нужни спешни решения: съдебната реформа, нулевата корупция и подобряването на отношенията със Северна Македония, пише Полина Паунова.

За да успеят тези преговори, всички участници в тях трябва да се чувстват победители, каза политологът Иван Кръстев в "Студио България", което можете да слушате и в Spotify. Пълният текст на интервюто е тук.

Контролираният вот

Има поне една община в България, която гласува така, както гласува кметът. А той самият първо е ДПС, после е с ГЕРБ, след това избира "Демократична България". Днес вече е зад "Продължаваме промяната". Тази община е Хитрино в област Шумен. За нея разказва Генка Шикерова.

Новините ще стигат до вас с един клик на телефона, ако станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Първата жена начело на Конституционния съд

Павлина Панова стана първата жена в българската история, оглавила Конституционния съд. Тя е доктор по право и конституционен съдия от 2018 г. Неин конкурент за поста също беше жена - Таня Райковска.

Съдът спря вписването на Борислав Михайлов като президент на Българския футболен съюз. Той самият ще обжалва това.

COVID-19

Коронавирусът отне живота на още 121 души. 90,08% от тях не са били ваксинирани. През изтеклото денонощие има 3 869 нови случая на COVID-19. Това отговаря на 9,38% от тестовете.

Ваксинирали са се 22 153 души. Всички данни можете да следите в блога ни.

Полша. Русия. САЩ. Китай

Хилядите мигранти, струпани на границата между Полша и Беларус влязоха в сблъсък с полските сили за сигурност.

Русия закрива най-старата си правозащитна организация - "Мемориал", която от 30 години изнася данни за престъпленията на съветския комунизъм.

САЩ реагираха гневно на космически тест на Русия, извършен в земната орбита. Вашингтон твърди, че с това е бил поставен в опасност животът на компонавтите.

"Играете си с огъня" - това каза президентът на Китай Си Дзинпин по време на виртуална среща с колегата си от САЩ Джо Байдън. Пекин смята, че САЩ окуражава Тайван по въпроса, свързан с независимостта му.

И една препоръка

Певецът Ед Шийрън получи две отличия от Европейските музикални награди на MTV. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG