Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Румен Радев “върна” Крим на Украйна. Преговорите за правителство започват


Румен Радев
Румен Радев

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Тежки инциденти
  • Чий е Крим?
  • Лозан Лозанов

Нелепи инциденти отнеха живота на близо 50 пътници в автобус на магистрала “Струма” и на още 10 човека в старчески дом във Варненско село. И в двата случая става дума за пожар. Изгорелият автобус е от Северна Македония. Към мястото на инцидента се отправиха българският премиер Стефан Янев и македонският му колега Зоран Заев.

Днес започват преговорите за съставяне на коалиционно правителство. Първите срещи на “Продължаваме промяната” с БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България” ще са посветени на енергетика, икономика, транспорт и правосъдие.

Само ден след изборите, ЦИК преброи всички протоколи и публикува окончателния резултат - Румен Радев е получил 1 539 650 гласа, което е над два пъти повече от гласовете за Анастас Герджиков.

За Радев са гласували поравно хора от всички възрасти и с всякакво ниво на образование. Той печели във всички области, с изключение на Кърджали, където избирателите на ДПС са подкрепили Герджиков.

Тези избори опровергаха най-малко две клишета: че президентът непременно се избира с гласовете на ДПС и че съществен скандал в последните дни преди втория тур може да обърне нагласите на избирателите.

Случаят “Крим”

Съединените щати изчакаха само няколко часа след изборите и реагираха остро на изказването на Радев, че Крим “в момента е руски, какъв да е?”. САЩ са “дълбоко загрижени”.

Няколко часа по-късно Румен Радев се поправи и разпространи позиция, че „от юридическа гледна точка Крим принадлежи на Украйна и страната ни е заявила многократно подкрепата си за нейния суверенитет и териториална цялост“.

Още няколко часа по-късно говорителят на Държавния департамент във Вашингтон Нед Прайс започна редовния си брифинг с приветствие към “изясняването на позицията на президента на България”.

„Крайно време е сега, след като всичко мина и стана ясно кой кой е и кой какво ще прави, президентът да разпусне юмрука и да влезе обратно в президентството, коментира пред Свободна Европа журналистът Асен Григоров.

Ако искате да споделите мнението си, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org или коментирайте на страницата ни във Facebook.

COVID-19

Само за последното денонощие в болници постъпиха 1004 пациенти с COVID-19. Починаха още 254 човека. Новите случаи на близо 3500.

Много европейски държави затягат мерките. Това предизвика протести на някои места.

Много хора цитират различни причини да не искат да се ваксинират. Сред най-разпространените митове са тези за бременните жени. Колегите в “Дневник” са събрали факти по темата и отговарят на някои от най-задаваните въпроси.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

По света

Днес не пропускайте анализа на Владимир Шопов за новите широки коалиции в Централна Европа, които са насочени срещу партийно-персоналните режими. “Сърцевината на тяхното обединение е достатъчно отчетлива – подкрепа за посткомунистическата конституционна рамка”, пише Шопов.

Талибаните в Афганистан наредиха на телевизионните канали в страната да спрат да показват продукции с участието на актриси. Освен това режимът им задължи телевизионните журналистки да носят ислямски хиджаб.

Присъединете се към общността на Свободна Европа във Viber. Вече можете да получавате всичко най-важно направо в телефона си.

Човек на деня

Възможно ли е да осигуриш покрив за държавния глава, за служителите в едно от най-важните министерства, както и за храм, за който мечтае мистична фигура? И трите сгради са по проект на един човек. Камарата на архитектите в България (КАБ) отличи Лозан Лозанов за цялостно творчество. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG