Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спецпрокуратурата и КПКОНПИ проверяват Пеевски заради продажба на имоти


Депутатът от ДПС Делян Пеевски в парламента
Депутатът от ДПС Делян Пеевски в парламента

Специализираната прокуратура е образувала в началото на тази година проверка срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и е възложила действия по нея на Комисията по противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Това съобщи във вторник говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев пред Свободна Европа.

Той обясни, че колегите му са се самосезирали по публикацията на в. “Капитал” от 5 януари, озаглавена “Напук на “Магнитски”: Пеевски е продал още имоти за десетки милиони на ММА боеца”.

В нея изданието съобщава, че около коледните празници фирмата на Пеевски “Интръст” е реализирала продажби на имоти в София и подножието на Витоша. Става въпрос за втора поред порция от имотни сделки, които отново са сключени с компанията “Стройко 2011”, чийто собственик от началото на декември миналата година е ММА треньорът Севастиян Костов.

“Капитал” изчислява, че стойността на целият пакет от имоти, прехвърлени от “Интръст” на “Стройко 2011” в София и цялата страна от края на миналата година досега, вече надхвърля 30 млн. лв.

Проверката в спецпрокуратурата и КПКОНПИ по тази тема става факт, докато двете институции са в очакване управляващата коалиция да внесе в парламента законопроекти за закриване на специализираното правосъдие и реформа в антикорупционната комисия. Председателят ѝ Сотир Цацаров вече подаде оставка, а правосъдното министерство в края на миналата седмица публикува за обществено обсъждане свой проект за промени в Закона за съдебната власт.

Два сигнала от БОЕЦ за пране на пари и корупция

Прокурор Кръстев потвърди пред Свободна Европа, че към въпросната проверка на колегите му са били приложени и два сигнала, изпратени междувременно от гражданското движение БОЕЦ. Както лидерът му Георги Георгиев съобщи в края на януари, по тях е била извършена проверка на Главната дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в МВР.

По-рано във вторник в. “Сега” информира, че антимафиотите са пратили на спецпрокуратурата въпросната информация, тъй като са стигнали до заключение, че по случая трябва да бъде образувано разследване. За целта обаче първо главният прокурор Иван Гешев би трябвало да поиска сваляне на имунитета на Пеевски.

Става въпрос за сигнали за пране на пари и корупция, подаден от гражданското движение БОЕЦ, чийто лидер Георги Георгиев междувременно проведе във вторник среща с вътрешния министър Бойко Рашков. След нея от движението съобщиха, че проверката в ГДБОП е била извършена от сектор “Пране на пари” в дирекцията и резултатите от нея са пратени на държавното обвинение “в изпълнение на законовите изисквания”.

Междувременно пресцентърът на прокуратурата съобщи, че главният прокурор е отправил официално искане за сваляне на депутатски имунитет, но не на Пеевски, а не негов колега от парламентарната група на ДПС. Става въпрос за Юсеин Вейселов, който е подсъдим в Окръжния съд в Габрово за причинена смърт на велосипедист при пътен инцидент.

Катастрофата е от 22 октомври 2019 г. и е станала на път между селата Кормянско и Петко Славейков, в района на Севлиево. Обвинението срещу Вейселов е, че е нарушил правилата за движение и по непредпазливост е блъснал с БМВ насрещно движещ се колоездач.

Гешев поиска имунитет от ДПС със закъснение

Обвинителният акт по делото беше внесен Окръжния съд в Габрово още през септември, а Вейселов беше обявен за народен представител няколко дни след парламентарните избори на 14 ноември. От прокуратурата не уточняват защо Гешев не е поискал имунитета на члена на ДПС още, докато той е бил кандидат-депутат, след като делото вече е било внесено в съда, а това се случва над три месеца по-късно.

Настоящето искане на главния прокурор съвпада с деня, в който от МВР официално потвърждават, че са изпратили сигнал срещу Пеевски в спецпрокуратурата, по който тя трябва да прецени дали да предложи на Гешев да поиска свалянето на неговия имунитет.

“Представили сме данни за извършените от Пеевски сделки през последните години, чрез които придобива активи за десетки милиони, като няма яснота за произхода на средствата. От собственик на стар “Опел” за няколко седмици в края на 2015 г. и началото на 2016 г. Пеевски се превърна в мултимилионер и то официално, без да е ясен произходът на средствата му”, информираха от движение БОЕЦ през януари по повод съдържанието на сигнала с допълнението, че той е бил изпратен и на прокуратурата, но тя е отказала да образува разследване по него.

Подобна е съдбата на общо 14 прокурорски преписки, чиито обект е бил именно Пеевски. Това стана ясно през септември миналата година по време на заседание на временната парламентарна комисия “Магнитски”, която проучваше действията на институциите в България по отношение на санкционираните от САЩ по-рано през 2021 г. за корупция Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

“Виждаме как прокуратурата изпира Делян Пеевски. Тя не вижда в дейността му никакъв проблем”, коментира тогавашната председателка на комисията и настояща правосъдна министърка Надежда Йорданова, подчертавайки, че “големият брой прекратени преписки за Пеевски трябва по-скоро да ни тревожат, отколкото да ни радват”.

Наскоро от БОЕЦ обявиха и, че той е бил обект на ревизия от НАП във връзка с пуибликувани от сайта BIRD данни от международното разследване “Досиетата “Пандора”, според които Пеевски не е декларирал свои връзки с офшорни дружества. Проверката на данъчните беше установила, че депутатът от ДПС не дължи нищо на хазната.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG