Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
13:21 14.6.2022

Русия контролира по-голямата част от Северодонецк

Руските сили контролират по-голямата част от Северодонецк, област Луганск, съобщават украинските власти. Това стана ясно, след като в понеделник всички мостове, водещи до ключовия източен град, бяха разрушени.

Говорителят на украинското министерство на отбраната Александър Мотузяник каза, че интензивните боеве продължават, но руските сили вече контролират центъра на града, тъй като артилерийната им огнева мощ превъзхожда украинската.

Украинският президент Владимир Зеленски каза в вечерното си обръщение, че битката за региона на Донбас „със сигурност ще остане във военната история като една от най-бруталните битки в Европа и за Европа“.

12:15 14.6.2022

Русия напредва в Харков за пръв път от седмици

Руските военни вероятно са постигнали малък напредък в района на Харков в Украйна за първи път от няколко седмици, съобщава министерството на отбраната на Обединеното кралство. Основният фокус на руските военни сили остава в Северодонецк, Донбас.

Според министерството финансирането от руското правителство позволява на отбранителната промишлена база на страната да бъде „бавно мобилизирана, за да отговори на изискванията, поставени пред нея“ от войната в Украйна.

12:10 14.6.2022

Най-малко петима са загинали при украински обстрел в Донецк, твърдят руски медии

Най-малко петима души са били убити в понеделник в подкрепяния от Русия регион Донецк, съобщават представители на сепаратистите и руски медии. Според руски агенции при обстрела са засегнати пазар и родилна болница, а сред загиналите има дете. Ранените са най-малко 22 души. Твърденията не могат да бъдат потвърдени в условията на война.

12:06 14.6.2022

Още 70 цивилни са евакуирани от Лисичанск

Още 70 души са евакуирани от Лисичанск и околните населени места, каза областният управител на Луганск Сергей Гайдай. В свое съобщение в Телеграм той нарича условията в града "истински ад" и подчертава, че евакуацията е изпълнена с риск, тъй като жителите "бягат под обстрел към колите" и могат да се придвижват само през нощта.

Регионът е под тежка артилерийна атака на руската армия. „Обстрелът е толкова мощен, че хората вече не могат да стоят в убежищата“, пише той. „Но не можем да загубим, докато е възможно да спасим поне един живот – ще го спасим“, пише Гайдай.

07:42 14.6.2022

Край Буча са открити още 7 тела

Близо до село Мироцке, в района на Буча, са открити погребаните тела на седем екзекутирани цивилни, съобщи местната полиция в понеделник. Цивилните са били измъчвани и след това застреляни, каза шефът на полицията на киевската област Андрей Небитов.

"7 цивилни са били измъчвани от руснаците, а след това брутално екзекутирани с изстрели в главата. Този масов гроб на екзекутирани цивилни е намерен днес на позициите на руските войски близо до село Мироцке, Бучанския район", пише той във Фейсбук.

Според полицията много от жертвите са били с вързани ръце и колене. Служителите на реда опитват да идентифицират мъртвите. "Това са поредните садистични престъпления на руската армия в киевския регион! За всеки живот, за болката и страданието на украинците, за унищожаването на нашите градове окупаторът трябва да отговаря", пише Небитов.

07:22 14.6.2022

Всички мостове към Северодонецк са "унищожени"

Всички мостове до източния украински град Северодонецк са разрушени и условията за останалите хора в града са "изключително трудни", каза военният губернатор на Луганска област Сергей Гайдай пред РСЕ/РС в понеделник.

„Всички мостове са разрушени, така че днес е невъзможно да се донесе нещо в града, за съжаление“, каза още Гайдай и добави, че евакуацията не е възможна. По негови думи руските сили са унищожили цялата инфраструктура за газ, вода и електричество, а с медицинското обслужване има „огромни проблеми“.

Според Гайдай към момента руската армия контролира 70-80% от Северодонецк, а Украинската армия съобщи, че нейните сили са били изтласкани от центъра. Гайдай добави във Facebook, че Северодонецк не е блокиран и има комуникация с града. Едуард Басурин, висш представител на сепаратистите, каза по-рано в понеделник, че Северодонецк е бил "де факто" блокиран, след като руските сили са взривили "последния" мост, свързващ го с Лисичанск.

13:12 13.6.2022

Руски касетъчни бомби са убили десетки цивилни в Харков

Вследствие на атаки с касетъчни бомби руската армия е убила десетки цивилни украинци в североизточния град Харков, сочи доклад на правозащитната организация Амнести интернешънъл. Според правозащитниците става въпрос за военни престъпления.

Докладът, публикуван в понеделник, е базиран на разследване на място в града, при което са намерени доказателства за 41 руски атаки. При тях са загинали най-малко 61 цивилни, а 196 са били ранени.

Те са станали жертва на руски касетъчни бомби, посочват от Амнести интернешънъл. Използването им е забранено от Конвенцията по касетъчните боеприпаси, тъй като този вид боеприпаси не може да бъде насочен, разпръсква се над обширен район, а част от експлозивите не се задействат при първоначалния удар и превръщат засегнатата площ в минно поле. Това води до множество жертви сред цивилното население.

"Тези оръжия не трябва да бъдат използвани никога", каза Донатела Ровера, старши съветник на Амнести за реакция при кризи, цитирана от Би Би Си.

Въпреки че нито Русия, нито Украйна са подписали Конвенцията, забраняваща употребата на касетъчни боеприпаси, международното хуманитарно право забранява безразборните атаки. Използването на ненасочени оръжия, което причинява смъртта на цивилни или разрушава цивилни обекти, представлява военно престъпление.

Русия отрича да е използвала касетъчни боеприпаси в Украйна и настоява, че руските сили са нанасяли удари само по военни цели.

09:40 13.6.2022

"Всеки метър украинска земя е покрит с кръв". Украинските сили са изтласкани от центъра на Северодонецк

Руските сили са отблъснали украинските войски от центъра на Северодонецк. Това съобщи Генералният щаб на украинската армия в понеделник.

Рано в понеделник руските части са обстреляли центъра на града и са изтласкали останалите там украински сили. Смята се, че битката за Северодонецк е решаваща за напредъка на руската войска в Източна Украйна.

Само часове по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че украинските сили се борят "за всеки метър" в ключовия град. По думите му Русия изпраща недостатъчно обучени войници, които използва като "пушечно месо" в "много ожесточената" битка.

"Всеки метър украинска земя там е покрит с кръв - но не само нашата, а и тази на окупаторите", каза Зеленски.

08:11 13.6.2022

Руските сили разрушиха мост в Северодонецк. Прекъснат е един от последните пътища за евакуация

Руските сили са разрушили ключов мост, свързващ градовете Северодонецк и Лисичаснск. Това съобщи управителят на украинската Луганска област Серхий Хайдай в неделя.

След разрушаването на моста над река Северски Донецк за цивилните граждани, както и за украинските войници остава само един потенциален маршрут за евакуация от Северодонецк. По-рано през май руските сили унищожиха още един от общо трите моста над реката, водещи до град Лисичанск.

"Ключовата тактическа цел на окупаторите не се е променила: те оказват натиск в Северодонецк, там продължават тежки боеве - буквално за всеки метър", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски в своето вечерно видеообръщение в нощта срещу понеделник.

Зеленски добави, че руските въоръжени сили се опитват да разположат в Донбас сили от резерва си. Въпреки това по думите му украинската армия е успяла да попречи на руските войски бързо да овладеят контрола над Източна Украйна.

Северодонецк е в центърът на битките, за които Киев казва, че биха могли да определят изхода от войната, която Русия започна срещу Украйна. Самият град е превърнат в развалини от обстрела и боевете, като ситуацията наподобява условията, наблюдавани в южния пристанищен град Мариупол.

08:03 12.6.2022

Руските войски удариха химически завод в Северодонецк

Руски обстрел предизвика огромен пожар в химически завод в украинския град Северодонецк, където боевете не спират, съобщава Би Би Си. Пожарът е започнал след изтичане на десетки тонове масло от повредени радиатори в завод „Азот“, където се предполага, че се укриват стотици цивилни.

Северодонецк се превърна в ключова цел на Русия в усилията да напредне в Източна Украйна. Украинските власти признават, че голяма част от града е под руски контрол.

13:34 11.6.2022

Интензивни улични боеве в Северодонецк. Русия използва противокорабни ракети срещу наземни цели

В ключовия източен град Северодонецк се водят интензивни улични боеве между украинските и руските войски и вероятно има голям брой жертви, съобщи Министерството на отбраната на Великобритания. Руските сили обаче не са напреднали в южната част на града, предава Би Би Си.

Русия не разполага с по-прецизни съвременни ракети и прибягва до тежки противокорабни ракети срещу наземни цели в Украйна, които са предназначени предимно за унищожаване на самолетоносачи с ядрена бойна глава. Когато се използват за наземна атака, с конвенционална бойна глава, те са много неточни и могат да причинят значителни странични щети и цивилни жертви.

11:02 11.6.2022

Украйна съобщи за смъртта на още 24 деца в Мариупол

Офисът на главния прокурор на Украйна съобщи за смъртта на още 24 деца в Мариупол. Градът беше обсаден седмици наред преди да бъде превзет от руските сили в средата на май.

„По време на регистрирането на криминални престъпления стана известно, че още 24 деца са загинали в Мариупол, Донецка област, в резултат на безразборния обстрел от руските военни“, съобщиха от украинската прокуратура.

Най-малко 287 деца са загинали от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари. Повече от 492 са ранени.

07:24 11.6.2022

10 хил. украински военни са загинали от началото на руската инвазия

Около 10 хиляди са украинските военни, загинали от началото на руската инвазия, съобщи президентският съветник Алексей Арестович, цитиран от БНР. Той твърди, че руските загуби са в пъти по-големи.

Продължават уличните боеве в ключовия Северодонецк. Проруските сепаратисти съобщиха, че са обкръжили украинска група в завода "Азот", но пътят на запад през град Бахмут е под украински контрол.

В азовското пристанище Мариупол са възникнали огнища на дизентерия и холера, твърдят украинските власти. Градът попадна под контрола на Русия и сепаратистите миналия месец след 80-дневни сражения, които доведоха до смъртта на много цивилни.

15:24 10.6.2022

Украйна контролира една трета от Северодонецк

Украинските сили контролират една трета от Северодонецк, съобщи ръководителят на военната администрация на града в Луганска област Олександър Стрюк. По думите му уличните боеве продължават, а хуманитарната ситуация в града е критична.

Сега руските сили са концентрирали цялата си военна мощ върху превземането на града, каза Олексий Данилов от Съвета за сигурност на Украйна. “Те не щадят хората си, просто ги изпращат като пушечно месо… обстрелват нашите военни ден и нощ”, каза той пред Ройтерс.

Северодонецк е ключова цел за руската армия в Източна Украйна.

14:31 10.6.2022

Украйна губи между 100 и 200 войници на ден в сражения

Украйна губи между 100 и 200 войници на ден в сраженията с руската армия, каза съветникът на президента Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

Пред украинската служба на Би Би Си той посочи, че това се дължи на численото превъзходство на руската артилерия и призова за военна помощ от Запада, с която украинската армия да се противопостави на руските сили.

Ден по-рано министърът на отбраната на Украйна Олексей Резников каза, че Украйна губи по 100 войници на ден, а 500 са ранявани. Разминаването идва от трудностите да се събере точна информация от фронтовата линия, посочва украинската служба на Радио Свободна Европа.

Украинските власти твърдят, че руската армия също понася големи загуби. Москва не публикува редовно данни за убитите и ранени войници в Украйна.

13:25 10.6.2022

Тази карта показва териториите, контролирани от руската армия в Източна Украйна към 9 юни 2022 г.

09:28 10.6.2022

Мариупол е застрашен от епидемия от холера

Условията в окупирания южен украински град Мариупол продължават да се влошават след прекратяването на военните действия в района и поемането на контрола над него от руската армия. Сред останалите там около 100 хил. души от местното население расте опасността от развитие на масови заболявания, включително и от холера.

Това каза заместник-кмета на града Сергей Орлов, който не се намира в Мариупол.

„Смятаме, че (развитието на епидемия бел. ред.) е възможно заради всички тези условия – липса на работещ воден цикъл, множеството трупове, които за жалост се намират в руините, и липсата на медицинска помощ“, каза той, цитиран от Би Би Си. Орлов каза още, че Русия продължава да блокира всички опити на Украйна и хуманитарни организации като Червения кръст и службите на ООН да доставят помощ за града.

В средата на май бойните действия в Мариупол приключиха, след като Русия овладя завода „Азовстал“. Преди това в продължение на месеци градът беше подложен на масирани бомбардировки от страна на руската армия, което доведе до почти пълното му разрушение, а според Киев и до „десетки хиляди цивилни жертви“.

13:45 9.6.2022

Лавров обвини Украйна за световната криза със зърното. Зеленски поиска още санкции от ООН

Украйна забавя доставките на зърно, защото не премахва мините, поставени в Черно море. Това каза руският външен министър Сергей Лавров по време на визитата си в арменската столица Ереван. Той подчерта, че в продължение на месец руските военни са давали гаранции за безопасното преминаване на кораби, превозващи доставки, „без предварителни условия“, но Киев не е предприел никакви действия.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски поиска Русия да бъде изключена от Организацията за прехрана и земеделие към ООН заради причиняването на глад за стотици милиони хора.

„Какво има да прави Русия там, след като причинява глад за най-малко 400 млн. души или потенциално над половин милиард“, каза Зеленски, цитиран от AP.

Западът многократно обвини Русия в нарушаването на доставките на селскостопанска продукция през Черно море заради инвазията си в Украйна и опитите за превземане на украинските пристанища. В края на май председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обвини Москва, че използва доставките на храна като оръжие във войната.

Преди ден Лавров беше на посещение в Турция, където заедно с турския си колега Мевлют Чавушоглу водеше преговори за евентуалните начини, по които търговски кораби могат да се предвижват в Черно море под егидата на ООН.

07:43 9.6.2022

"Жестока и тежка битка" в Северодонецк. Западните оръжия дават резултат в Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че развитието на битката за Северодонецк ще определи съдбата на целия регион на Донбас.

„Защитаваме позициите си и нанасяме значителни загуби на противника. Това е много жестока и много тежка битка. Може би една от най-трудните в тази война“, каза още украинският президент.

В сряда вечер управителят на Луганска област, където се намира Северодонецк, каза, че украинските сили са били изтласкани в покрайнините на града. На няколко пъти в последните дни руските войски завземаха големи части от Северодонецк, но украинската армия успяваше да си върне загубената територия.

По информация на Москва всички жилищни части на града са под руски контрол, а украинската отбрана е отблъсната в индустриалните зони.

От Киев очакват руско настъпление още към Славянск и Харков.

В същото време губернаторът на Николаевска област Виталий Ким каза, че артилерийските системи, доставени от Запада, вече дават резултат на бойното поле. Пред Ройтерс той заяви, че благодарение на новите оръжия украинските войски ще могат да си върнат част от загубените на юг територии.

18:19 8.6.2022

Украинските сили са изтласкани в покрайнините на Северодонецк, но битката не е приключила

Украинските сили са изтласкани в покрайнините на Северодонецк, каза управителят на украинската Луганска област Серхий Хайдай в сряда.

По думите му украинските сили контролират покрайнините на Северодонецк, но боевете продължават.

"Не е възможно да се каже, че руснаците напълно контролират града", каза той в интервю за украинското държавно радио.

По думите му Лисичанск, който се намира от другата страна на реката срещу Северодонецк, също е под постоянен обстрел.

Северодонецк е в центъра на сраженията от седмици. Дотук се стигна, след като руските сили бяха отблъснати от други части на Украйна.

Заредете още

XS
SM
MD
LG