Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
17:07 20.6.2022

Украйна атакува кримски нефтени платформи, твърдят местните проруски власти

Украинските войски атакуваха нефтени платформи в Черно море, собственост на кримска компания за добив на петрол и газ, съобщи проруският лидер на анексирания полуостров Сергей Аксьонов, без да уточнява какви оръжия са използвани при атаката, предаде Ройтерс.

Трима души са ранени и е в ход издирване на седем работници на енергийната компания "Черноморнефтегаз", съобщи в "Телеграм" поставеният от Москва кримски ръководител.

Представители на проруските власти в Крим заявиха, че след удара трите платформи са спрели работа. Съобщава се за пожари. Информацията не може да бъде проверена чрез независими източници, а украинската армия отказа коментар, уточнява Ройтерс.

14:42 20.6.2022

Руската блокада на износа на зърно от Украйна е "истинско военно престъпление", твърди ЕС

Русия извършва "истинско военно престъпление", блокирайки износа на зърно от Украйна. Това коментира върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в началото на срещата на външните министри на блока в Люксембург в понеделник.

"Не може да си представим, че милиони тонове пшеница остават блокирани в Украйна, докато в останалата част от света хората страдат от глад. Това е истинско военно престъпление", каза Борел.

Руският президент Владимир Путин отхвърли обвиненията на Запада, че Москва е отговорна за рязкото покачване на световните цени на зърното. Миналата седмица той заяви, че Русия е готова да гарантира транзита на кораби, изнасящи украинско зърно през Черно море, както и че Украйна има алтернативни сухопътни маршрути. Нещо, което западните експерти определиха като неосъществимо.

Преди това Москва поиска отмяна на икономическите санкции срещу нея в замяна на разрешаване на износ на зърно. Борел каза, че "не европейските санкции създават тази криза", тъй като "нашите санкции не са насочени към храни [и] не са насочени към торове".

08:09 20.6.2022

Украинският парламент забрани рускоезичните музика и книги

Украинският парламент прие в неделя забрана на рускоезична музика като част от серия законопроекти, насочени към защита на украинската култура и информационното пространство на страната от руско влияние.

Забраната включва увеличаване на квотата за украинска музика, излъчвана по радиото и телевизията, от 35 на 40 процента.

Новоприетият законопроект забранява турнетата на руски изпълнители, но предвижда изключения за артисти, които публично осъждат руската инвазия в Украйна.

Върховната Рада забрани също вноса и разпространението на книги и други печатни издания от Русия, Беларус и регионите на Украйна, окупирани от подкрепяни от Москва сепаратисти.

07:32 20.6.2022

Зеленски очаква Русия да засили офанзивата си през тази седмица 

Украинският президент Володимир Зеленски изрази очакване Русия да засили офанзивата си през тази седмица на фона на срещата на върха на Европейския съюз, на която ще бъде обсъдена кандидатурата на страната му за членство, предаде Ройтерс.

"Очевидно трябва да очакваме тази седмица от Русия засилване на враждебните действия. Ние се подготвяме. Готови сме", каза Зеленски в традиционното си видеообръщение през нощта.

Украйна подаде молба за присъединяване към ЕС четири дни след началото на руската инвазия на 24 февруари. В петък Европейската комисия препоръча бившата съветска република да получи статут на кандидат за членство. Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят въпроса на срещата си в четвъртък и петък, като се очаква да одобрят молбата на Украйна, въпреки опасенията на някои държави. Процесът по присъединяване обаче може да се проточи дълги години.

В петък руският президент Владимир Путин каза, че няма "нищо против" членството на Украйна в ЕС. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче каза, че Русия следи внимателно въпроса, предвид засиленото сътрудничество между държавите членки в областта на отбраната.

На този фон целта на воюващите в Украйна руски войски е да превземат изцяло източния регион Донбас, който проруските сепаратисти контролират частично от 2014 г. насам.

Главната цел на офанзивата сега е Северодонецк. Вчера Русия обяви, че е превзела Метьолкино - село в източните покрайнини на промишления град в Луганска област, и че много украински бойци са се предали. Украинската армия призна за руски "частични успехи".

19:36 19.6.2022

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че войната в Украйна може да продължи с години. Затова той призова за доставка на най-съвременните оръжия на Киев, дори ако "разходите са високи".

По думите му съюзниците на Украйна трябва да работят против установяването на „международна умора“, която да доведе до намаляване на помощта.

16:34 18.6.2022

Британският премиер Борис Джонсън предложи да започне програма за военно обучение на украински военни по време на посещение в украинската столица на 17 юни, което не беше предварително оповестено. Той се срещна и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Предложената тренировъчна програма на Обединеното кралство може да поеме до 10 000 войници на всеки 120 дни, съобщават от екипа на Джонсън. Всеки войник ще прекара три седмици в обучение по бойни умения за фронтовата линия, след това ще мине базово медицинско обучение, следват учения по киберсигурност и тактики за противодействие на експлозивите.

10:13 18.6.2022

Руската армия бомбардира Лисичанск. Битката за Северодонецк не утихва

Украинските сили все още удържат контрола над Северодонецк, съобщи Киев, въпреки че през последната седмица руската армия превзе по-голямата част от града в Източна Украйна.

В същото време руските сили започнаха и тежка бомбардировка над съседния град Лисичанск, който се намира на срещуположния бряг на реката срещу Северодонецк.

Украинските военни съобщиха на 18 юни, че има непрекъснат „обстрел от артилерия и реактивни гранатомети по позициите на нашите войски и цивилната инфраструктура“. Сергей Хайдай, общинският управител на областта Луганск, съобщи, че има много жертви от въздушната атака.

По думите му важна магистрала в периферията на града е разрушена и не може да се използва.

16:35 17.6.2022

Двама убити и 20 ранени след руски ракетен удар срещу Николаев

Двама души загинаха, а други 20, сред които и дете, бяха ранени при руски ракетен удар срещу южния украински град Николаев. За това съобщи обалстният упаравител Виталий Ким, цитиран от Ройтерс. Ракетния удар е нанесъл щети по четири жилищни сгради.

По-рано през деня Русия обяви, че е елиминирала близо 2000 бойци, които определи като „чуждестранни наемници“. По данни на руската армия на територията на Украйна има 7000 души, които попадат в тази категория, които идват от 64 страни.

Руското министерство добави, че Полша е "абсолютен лидер" сред европейските държави по брой пристигнали в Украйна бойци, следвана от Румъния и Великобритания.

07:40 17.6.2022

Русия не се срамува за действията си в Украйна, каза Лавров

Русия не „искрящо чиста“, но не се срамува заради действията си в Украйна и за състоянието на държавата. Руската армия не е нахлула на чужда територия, а е започнала неизбежна „специална военна операция“, за да може Москва да обясни на Запада, че вкарването на Киев в НАТО е престъпен акт. Това каза в свое интервю за Би Би Си руският външен министър Сергей Лавров.

Той отхвърли редица обвинения от международни организации и държави от Запада за извършваните от руската армия военни престъпления. На въпрос за случай, описан от ООН за държани 360 души, сред които 74 деца, в подземие в градчето Яхидне в продължение на 28 дни без елементарни условия, Лавров отговори:

„Много е жалко, че чужди дипломати, включително от Агенцията за човешките права на ООН, генералния секретар на световната организация и други представители са поставени под натиск от Запада и много често са използвани да преувеличават фалшивите новини на Запада”.

Той обясни позициите на западните правителства с натиск от страна на САЩ и подчерта, че не го интересува как действията на страната му изглеждат „в очите на Запада“.

16:31 16.6.2022

Проруските сепаратисти отварят хуманитарен коридор до завод "Азот" в Северодонецк

Подкрепяните от Русия сили отново ще отворят хуманитарен коридор за цивилни, които искат да напуснат химическия завод "Азот" в Северодонецк, предаде Ройтерс, като се позова на руски информационни агенции.

Леонид Пасечник, който е ръководител на самопровъзгласилата се Луганска народна република, каза в четвъртък, че към настоящия момент няма информация за това какъв е броят на мирните жители, които се намират в "Азот".

Според украинския областен управител на Луганска област Сергий Гайдай в Северодонецк все още има около 10 000 цивилни, останали от около 100 000 жители преди началото на инвазията.

15:52 16.6.2022

Москва твърди, че е готова да поднови мирните преговори, но Киев бави отговора си

Главният преговарящ от страна на Русия заяви в четвъртък, че Москва е готова за подновяване на мирните преговори с Украйна, но все още не е получила отговор на последните си предложения, предаде Ройтерс, позовавайки се на информационна агенция "Интерфакс".

Откакто през март се проведоха разговори между двете страни, включително среща на високо равнище на делегации в Истанбул, преговорите между Русия и Украйна забуксуваха.

Руският главен преговарящ Владимир Медински заяви в четвъртък, че Киев е виновен за липсата на напредък, подчертавайки, че "Русия е отворена за преговори".

14:28 16.6.2022

Лидерите на Франция, Германия, Италия и Румъния се срещнаха със Зеленски

Президентите на Франция и Румъния Еманюел Макрон и Клаус Йоханис, германският канцлер Олаф Шолц и премиерът на Италия Марио Драги се срещнаха в четвъртък с украинския президент Володимир Зеленски в Киев.

Те посетиха украинската столица, за да демонстрират подкрепата си за съпротивата на местното население срещу руската военна инвазия, започнала на 24 февруари.

13:28 16.6.2022

Хюман райтс уоч призова Русия да спре да използва забранени противопехотни мини в Украйна

Международната правозащитна организация Хюман райтс уоч (HRW) призова в свой нов доклад Русия да спре да използва в Украйна противопохотни мини, които са забранени с международен договор, ратифициран от Киев още през 2005 г.

Докладът, публикуван в четвъртък, документира случаи, в които руските сили използват именно такива мини, въпреки че създават дългосрочни рискове за цивилното население, производството и доставките на храни.

Правозащитната организация описва общо седем типа противопехотни мини, използвани от началото на инвазията в Украйна от руската армия. Тя констатира, че украинските военни спазват задълженията си по международната забрана.

"Противопехотните мини никога не трябва да се използват поради тяхната неизбежна и дългосрочна заплаха за цивилния живот и препитание", каза Стив Гус от HRW. Организацията констатира, че Русия използва такива мини в свой доклад, публикуван още в края на март.

11:45 16.6.2022

Русия се цели в "обширна зона от Варшава до София", твърди Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европейския съюз да признае неговата страна за свой кандидат-член и предупреди, че териториалните амбиции на Русия се простират от Варшава до София, предаде Ройтерс.

В реч по видеовръзка пред двете камари на чешкия парламент в сряда той каза, че е необходимо ЕС да наложи допълнителни санкции срещу Русия заради нападението ѝ срещу Украйна, започнало на 24 февруари.

"Русия не се интересува само от нашите Мариупол, Северодонецк, Харков и Киев. Не, нейните амбиции са насочени към обширна зона от Варшава до София", каза той. "Както е било в миналото, руското нашествие в Украйна е първата стъпка, необходима на руското ръководство, за да си отвори пътя към други страни, към завладяването на други народи."

Володимир Зеленски говори пред чешкия парламент.
Володимир Зеленски говори пред чешкия парламент.
11:11 16.6.2022

Как са разположени руските сили в Източна Украйна

Тази карта показва напредъка на руските сили и украинските контраофанзиви в Източна Украйна, където са концентрирани усилията на Русия в момента. Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари.

09:39 16.6.2022

Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги пристигнаха в Киев 

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и министър-председателят на Италия Марио Драги пристигнаха в четвъртък в Киев в рамките на първата си визита от началото на руската инвазия в Украйна, предадоха световните агенции.

Тримата лидери ще разговарят с украинския президент Володимир Зеленски за по-нататъшната подкрепа за страната му и за нейното желание да бъде приета в Европейския съюз, посочва ДПА.

Пътуването на тримата бе планирано от дни, но от съображения за сигурност беше официално потвърдено малко преди пристигането им в украинската столица. Шолц е летял със самолет в сряда вечерта до Южна Полша. Малко след полунощ той, Макрон и Драги са тръгнали с влак от граничния град Пшемисъл.

В Киев към тримата ще се присъедини и румънският президент Клаус Йоханис, който е избрал друг маршрут дотам.

Марио Драги, Еманюел Макрон и Олаф Шолц (отляво надясно) във влака за Киев.
Марио Драги, Еманюел Макрон и Олаф Шолц (отляво надясно) във влака за Киев.

07:36 16.6.2022

Лидерите на Германия, Франция и Италия ще посетят Киев

Лидерите на трите най-големи европейски страни - Германия, Франция и Италия, се очаква да пристигнат в четвъртък в Киев, за да покажат подкрепата си за Украйна, която се съпротивлява срещу продължаващата руска инвазия.

Посещението на германския канцлер Олаф Шолц, френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Марио Драги се подготвя от седмици. Тримата искат да отхвърлят критиките в самата Украйна за начина, по който те реагират на войната, предаде ДПА.

Очакваната им визитата, която не е оповестена от съображения за сигурност, ще се състои ден преди Европейската комисия да приеме становище Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС, нещо, което най-големите страни не бързаха да направят, отбелязва агенцията.

Френският президент каза преди ден в Румъния, че е време Европа да вдъхне увереност на Украйна по отношение на европейската й перспектива: "Достигнали сме до момента, в който ние, като европейци, трябва да пратим ясен политически сигнал на Украйна и на нейния народ, който оказва героична съпротива."

22:51 15.6.2022

САЩ праща в Украйна още оръжия за 1 млрд. долара. Германия ще достави ракетни системи

Американският президент Джо Байдън заяви, че САЩ ще предоставят още оръжия на Украйна, чиято стойност възлиза на един милиард долара, предаде Ройтерс. Байдън е информирал украинския си колега Володимир Зеленски за новата пратка в телефонен разговор.

По думите му САЩ ще отпуснат и допълнителни 225 милиарда долара за хуманитарна помощ, включително за осигуряването на питейна вода, критично важни медицински средства, храна, подслон и пари в брой за украински семейства, с които да могат да си купуват стоки от първа необходимост.

Според три три неназовани източника на агенцията единият пакт от новата военна помощ е на стойност 350 милиона долара и евентуално ще включва още реактивни системи за залпов огън, артилерийски снаряди за гаубици М777 и резервни части. Другият пакет е за 650 милиона долара и би могъл да съдържа наземни пускови установки за противокорабни ракети "Харпун", защитени радиостанции, уреди за нощно виждане и обучение.

Междувременно германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт заяви в Брюксел, че Берлин ще достави на Украйна три ракетни системи за многократно изстрелване "МАРС-2". Те могат да поразяват цели, отдалечени на повече от 80 километра.

18:50 15.6.2022

Хиляди цивилни са блокирани в завода "Азот" в Северодонецк. Водата им свършва, предупреждава ООН

Хиляди цивилни, сред които жени, възрастни хора и деца, са блокирани в Северодонецк, градът, който в момента е в центъра на най-тежките сражения между руските и украинските сили.

Запасите на питейна вода свършват, а на много места няма работеща канализация, нито електричество, съобщава ООН.

Организацията предупреждава, че бързо се развива хуманитарна криза в бункерите под химическия завод „Азот“, където много украинци се укриват.

В завода има и украински бойци и войници.

Савиано Абреу, говорител на службата на ООН по хуманитарни въпроси, каза, че липсата на вода и канализация е много притеснителна.

„Това е огромна загриженост за нас, защото хората не могат да оцелеят дълго без вода“, каза той.

ООН се опитва да организира доставките на помощи, но в момента няма начин хората й да стигнат безопасно до цивилните.

По-рано в сряда Русия обеща да отвори хуманитарен коридор за евакуиране на цивилни от района, но засега няма потвърждение, че това се е случило.

08:26 15.6.2022

Русия позволява евакуация на цивилните от Северодонецк към окупираните от нея територии

За първи път се открива хуманитарен коридор за евакуация на цивилните от Северодонецк, украинския град, който е в центъра на най-ожесточените боеве в момента.

Руската армия има почти пълен контрол над града, което беше потвърдено и от двете страни във войната.

Москва каза, че в сряда в рамките на 12 часа ще позволи безопасното преминаване на цивилните. Това би трябвало да започне в 8 часа сутринта местно време. Хората могат да се евакуират само на север – към окупираните от Русия територия в област Донецк и Луганск.

Русия отправи призив и към проукраинските бойци в града да оставят оръжията си и да се предадат.

Северодонецк е на практика откъснат от останалата част от Украйна, след като руските войски взривиха всички ключови мостове.

По данни на Киев в града има около 12 000 души. Преди войната в него са живеели 100 000 души.

Заредете още

XS
SM
MD
LG