Връзки за достъпност

Извънредни новини
Харков всеки ден е подложен на руски удари. Кадърът е от въздушно нападение на 1 май
Харков всеки ден е подложен на руски удари. Кадърът е от въздушно нападение на 1 май

на живо Войната: Трима ученици са ранени при руски удар на училищно игрище в Харков

Обновена

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия атакува енергийни обекти в няколко области на Украйна;
  • Русия и Украйна се обвиняват взаимно в използване на химически оръжия;
  • Украйна е получила нови ракети за системите за противовъздушна отбрана Patriot;
  • Путин нареди учения с тактическо ядрено оръжие;
  • Русия струпва войски за атака срещу Харков, твърди Институтът за изследване на войната;
  • Двама убити и 16 ранени след ракетна атака в Източна Украйна.
13:27 20.8.2022

Нови експлозии в Крим. Щабът на руския Черноморски флот на полуострова беше атакуван с дрон

Щабът на Черноморския флот на Русия в окупирания украински полуостров Крим е бил атакуван с дрон рано сутринта в събота. Това съобщи Михаил Развожаев, назначеният от Москва администратор на пристанищния град Севастопол. По-късно местни медии съобщиха и за експлозии в западната част на Крим.

Според публикуциятана Развожаев в Телеграм дронът се е разбил в покрива на сградата на щаба, а жертви няма. В социалните мрежи беше публикувано и видео, показващо облак дим, който се издига над сградата.

Розвожаев обвини украинските сили за атаката. Украинските военни все още не са коментирали ситуацията.

10:06 20.8.2022

Мощни взривове са отекнали в Мелитопол, съобщи кметът на града

Мощни взривове са отекнали в окупирания украински град Мелитопол, Запорожка област, през нощта на 20 август. Това съобщи кметът на града Иван Фьодоров. Мелитопол е под контрола на руските войски от 25 февруари.

"По предварителни данни е поразена една от руските военни бази, която руснаците вече се опитват да възстановят в района на летището", написа Фьодоров в Телеграм. Информацията не може да бъде потвърдена чрез независими източници.

В началото на май Фьодоров съобщи, че повече от 60% от жителите на Мелитопол вече са напуснали окупирания град.

09:57 20.8.2022

Четирима души са ранени след руски обстрел в Марханец

Четирима души са били ранени след руски обстрел над град Марханец в Днепропетровска област в петък, съобщи началникът на местната военна администрация Валентин Резниченко. Градът се намира от другата страна на река Днепър, точно срещу АЕЦ "Запорожие".

По думите на Резниченко руските войски са обстреляли населеното място със системи за залпов огън "Град". Москва твърди, че не нанася удари по цивилни обекти.

09:28 20.8.2022

Русия ще допусне международна инспекция на АЕЦ "Запорожие", каза Путин

Русия е съгласна експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да инспектират АЕЦ "Запорожие" . Това е казал президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон късно в петък.

Инспекцията беше поискана от ООН и Киев на фона на обстрели в района на централата, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Украинската АЕЦ "Запорожие" е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и е под руска окупация от март.

"Руската страна потвърди готовността си да окаже необходимата помощ на инспекторите на агенцията", се посочва в официалното изявление на Кремъл, публикувано след края на разговора между Макрон и Путин.

В него се казва още, че и двамата лидери са призовали експертите на МААЕ да инспектират АЕЦ-а "възможно най-скоро" и "да оценят реалната ситуация на място".

15:15 19.8.2022

Евакуация на две руски села заради взривен оръжеен склад в близост до Харков

Жителите на две села в Белгородска област в Русия са били евакуирани заради възникнал пожар в склад за муниции. За това съобщи губернаторът на областта Вячеслав Гладков, като добави, че няма пострадали.

Причините за пожара тепърва ще се разследват.

Само ден по-рано Гладков отправи предупреждения към местното население, че в района на границата между Русия и Украйна могат да се натъкнат на мини, които според него са били поставени от украинските сили.

Информацията за пожара и твърденията на Гладков не са потвърдени.

Това е поредният обект в Белгородска област, в който избухва пожар. Това се случи на няколко пъти в други оръжейни складове, както и в склад за гориво. В началото на юли сред други взривове, при който бяха засегнати и жилищни сгради в Белгород, руските власти съобщиха за трима убити и четирима ранени.

В последните дни в района на Харков се водят интензивни боеве. Заради руски бомбардировки в района от 18 август бяха убити 17 цивилни украинци, а други 42 бяха ранени.

Президентът Володимир Зеленски определи действията на руската армия като „подла и цинична атака срещу цивилни, която не може да бъде оправдана“. Москва отрече атаката да е била насочена срещу цивилни и заяви, че е използвала „прецизни оръжия“, които са били насочени срещу „временна база на чуждестранни наемници“.

11:50 19.8.2022

Киев очаква руска операция в Запорожката АЕЦ. Москва предупреди за украинска провокация

Украинското военно разузнаване предупреди, че в петък е възможна руска операция в Запорожката АЕЦ, след като руските окупатори обявиха неработен ден в най-голямата атомна електроцентрала на Европа. По-рано обаче и Москва обяви, че Киев планира провокация в Запорожие.

В късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия трябва да предостави незабавно достъп до централата на Международната агенция за атомна енергия.

Той каза още, че по време на разговорите с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш е била обсъдена възможността за мисия по установяване на фактите в затвора в град Еленовка в Източна Украйна, който се намира в район, контролиран от проруските сепаратисти.

В края на миналия месец Москва и Киев си размениха взаимни обвинения за ракетен удар, извършен срещу сградата на затвора, при който загинаха най-малко 53-ма украински военнопленници.

Освен с Гутериш, Зеленски се срещна и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се ангажира да повдигне пред Владимир Путин въпроса за размяна на военнопленници. Украинският президент обаче изключи преговори за мир, докато руснаците не напуснат окупираните украински земи, включително Крим.

07:54 19.8.2022

Байдън ще одобри нова военна помощ за Украйна за 800 млн. долара

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подготвя допълнителна военна помощ за Украйна в размер на около 800 милиона долара, предаде Ройтерс.

Байдън ще даде зелена светлина за помощта, като използва правомощие, което му позволява да разреши трансфера на оръжия от запасите на САЩ, които са в излишък, заявиха трима източници, запознати с въпроса.

17:20 18.8.2022

Москва отхвърли предложението на ООН да се изтегли от АЕЦ "Запорожие"

Москва отхвърли предложението на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за демилитаризиране на района около окупираната от Русия атомна електроцентрала "Запорожие" в Южна Украйна. Говорителят на външното министерство Иван Нечаев каза, че предложенията са "неприемливи".

Атомната централа беше превзета от Русия през март, малко след като тя започна непровокирана инвазия в Украйна. Централата - най-голямата в Европа - многократно беше обект на обстрели през последните седмици, предизвиквайки страхове от ядрена катастрофа.

Гутериш и международната общност изразиха дълбока загриженост относно риска от бедствие в Запорожката атомна електроцентрала на фона на съобщенията за боеве в близост до нея през последната седмица. И Украйна, и Русия се обвиняват взаимно в обстрела на централата.

Организацията на обединените нации предложи помощ за улесняване на посещението на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в Запорожие, но Москва отхвърли идеята мисия да пътува през Киев, въпреки че обеща, че ще направи всичко възможно, за да осигури достъп на МААЕ.

09:26 18.8.2022

"Ще отмъстим". Най-малко 7 души са убити при атака срещу общежитие в Харков

Най-малко седем души са загинали и 16 са били ранени при руска бомбардировка срещу Харков.

"Болка за Харков. Ракетна атака... На общежитието... Сградата е напълно разрушена. Подъл и циничен удар по цивилни, който няма никакво оправдание и показва безсилието на агресора", написа президентът Володимир Зеленски в Телеграм. "Няма да простим, ще отмъстим", пише Зеленски.

В Южна Украйна силите на Киев отблъснаха опит за настъпление на руски сили близо до град Билохирка, североизточно от Херсон, каза украинският военен анализатор Олег Жданов. Южният окръг на оперативното командване на украинските въоръжени сили съобщи, че украинските сили са унищожили 29 "окупатори" и са унищожили артилерия, бронирани машини и склад за военни доставки. Твърденията не могат да бъдат независимо потвърдени.

„Руските сили постигнаха само минимален напредък, а в някои случаи ние напреднахме от миналия месец“, каза съветникът на украинския президент Олексий Арестович във видеообръщение. „Това, което виждаме, е „стратегическа задънена улица“.

18:50 17.8.2022

Украйна е унищожила руска база в Нова Каховка

Отделът за стратегически съобщения на въоръжените сили на Украйна съобщи за удар по руската военна база в окупирания град Нова Каховка, Херсонска област. Преди дни Киев съобщи, че украинските сили са ударили и моста над река Днепър, който се намира до града, като по този начин са блокирали важен маршрут за доставки на руски оръжия до Херсон.

Твърди се, че е унищожено военно оборудване, а между 10 и 15 военнослужещи на руската армия са убити. Все още няма потвърждение за тази информация от руската страна. В социалните мрежи се появи видеозапис, на който се виждат щетите на мястото.

18:03 17.8.2022

Путин е сменил командващия на Черноморския флот, съобщават руски медии

Руският президент Владимир Путин е сменил командващия на Черноморския флот на Русия, базиран в анексирания Крим. Със заповед на държавния глава на поста е бил назначен вицеадмирал Виктор Соколов, съобщава Ройтерс, като се позовава на руски медии. Все още няма официално потвърждение за кадровите промени.

Смяната в командването последва взривове в руски военни бази в Крим миналата седмица и във вторник, припомня Ройтерс. Агенцията посочва, че ако информацията за смяната на командващия се потвърди, то отстраняването на досегашния командир адмирал Игор Осипов ще бъде най-знаковото уволнение на военен през почти шестте месеца, откакто Русия започна войната си в Украйна.

Руските медии посочват, че не се знае причината за смяната. Те припомнят активното участие на Черноморския флот в „специалната военна операция“ на Москва в Украйна, както и загубата на флагмана „Москва“.

09:18 17.8.2022

Руските сили удариха цивилни селища в района на Харков

Руските сили удариха цивилни селища в района на Харков, докато се опитваха да напреднат в източния район на Донецк, съобщи украинската армия на 17 август.

По информация на Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна руските сили са извършили въздушни и артилерийски удари близо до Стари Салтов и Моспановой в Харковска област. Също така руснаците провеждат настъпление близо до Лебяжи и Базалиевка, където боевете продължават.

В Донецк руските войски са се опитали да настъпят близо до Богородичен, но е трябвало да отстъпят. Боевете продължават близо до Мазановка и Новодмитровка.

Руснаците съсредоточават ударите си в Бахмутско и Новопавловско направление, в опит да подобрят тактическата си позиция в посока Краматорск и Авдиевка.

08:58 17.8.2022

Петима души са загинали при срутване на сграда в Лисичанск

Петима души загинаха вчера при срутване на триетажна административна сграда в град Лисичанск в Луганска област. Това съобщи Андрей Марочко, офицер от "Народната милиция" на проруското сепаратистко формирование в Източна Украйна, цитиран от ТАСС.

Той добави, че под развалините остават вероятно още четирима души, като на място продължават да работят спасители. Все още се разследват причините за инцидента.

Лисичанск беше превзет от руските въоръжени сили и сепаратистите в началото на миналия месец. Градът в украинската Луганска област пострада тежко при боевете.

18:01 16.8.2022

Русия обвини "украински диверсанти" във взривяване на електропроводи от Курската АЕЦ

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия образува наказателно дело по член за тероризъм във връзка с взривяване на високоволтови електропроводи, водещи до Курската атомна електроцентрала, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа. За взривяването са обвинени "украински диверсионни групи". Това става ясно от изявление на ФСБ, цитирано от руската държавна агенция "РИА Новости".

Взривовете са станали на 4, 9 и 12 август. Според изявлението заради "саботажа" е бил нарушен технологичният процес в АЕЦ-а. Не се съобщава за жертви, а радиационният фон в района на АЕЦ е нормален.

Курската област на Русия граничи с територията на Украйна.

17:45 16.8.2022

Русия нанесе ракетни удари от територията на Беларус

Руската армия е нанесла ракетен удар в района на Житомир във вторник, съобщи началникът на областната военна администрация Виталий Бунечко. Ракетите са били изстреляни от територията на Беларус.

"Информираме ви, че след експлозиите в района на Житомир, възникнали в резултат на изстрелване на вражески ракети от територията на Беларус, за щастие няма жертви", написа Бунечко в Телеграм.

Ден преди това Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна предупреди , че все още съществува заплаха от ракетни и въздушни удари от територията и въздушното пространство на Беларус.

17:35 16.8.2022

Руският Черноморски флот заема "изключително отбранителна позиция", смята британското военно разузнаване.

Руският Черноморски флот продължава да заема "изключително отбранителна позиция", отбелязва британското военно разузнаване в ежедневния си бюлетин във вторник. Оттам посочват, че че руските военноморски сили край бреговете на Крим се държат изключително предпазливо, като патрулирането е ограничено до акваторията в видимостта на кримското крайбрежие.

"Това контрастира с повишената активност на руските военноморски сили в други морета, характерна за това време на годината", отбелязват от британските служби.

Според данните им Черноморският флот продължава да използва крилати ракети с голям обсег в подкрепа на сухопътни настъпления, но в момента изпитва трудности при поддържането на ефективен контрол над морето. Той загуби своя флагман "Москва", значителна част от бойните самолети на военноморската авиация, както и контрол над Змийския остров.

"Понастоящем ограничената ефективност на Черноморския флот подкопава цялостната стратегия на Русия за инвазията, отчасти защото морската заплаха към Одеса вече е до голяма степен неутрализирана. Това означава, че Украйна може да отклони ресурси, за да окаже натиск върху руските сухопътни сили на други места", се казва още в доклада на британското разузнаване.

16:26 16.8.2022

Нови взривове в Крим. Русия заговори за "диверсия"

Няколко експлозии са избухнали на територията на руска военновъздушна база в село Гвардейское в района на Симферопол в анексирания от Русия полуостров Крим. Това съобщи руският вестник "Комерсант", позовавайки се на местни жители. Над военното летище, според очевидци, се виждат облаци черен дим.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че взривът във военния склад в Майское същия ден е бил в резултат на диверсия.

Украйна не пое отговорност за експлозията. Високопоставен украински служител обаче каза пред New York Times, че елитна украинска военна част, действаща в тила на врага, стои зад взривовете.

11:34 16.8.2022

Руските войски са предприели масирана атака срещу Харков

Руските войски са предприели масирана атака срещу Харков през нощта на 16 август, съобщи във вторник сутринта Олех Синехубов, ръководител на регионалната военна администрация.

"Тази нощ беше един от най-масираните обстрели на Харков в последно време", каза той.

В понеделник вечерта руските войски са обстреляли града с реактивни системи за залпов огън, повреждайки частни къщи и пътни настилки. Девет души са били ранени, една жена е починала от нараняванията си.

Освен това през изминалия ден руските войски са обстрелвали цивилни обекти в района на Харков, Богодухов, Чугуев и Изюм, като са повредени частни къщи и търговски сгради, съобщи Синехубов. Русия отрича да атакува цивилни обекти.

11:23 16.8.2022

Нов пожар в руска военна база в Крим

Пожар е избухнал в склад за боеприпаси в северната част на окупирания полуостров Крим, съобщи министерството на отбраната на Русия във вторник. Според министерството той е бил причинен от "детонация на боеприпаси".

Информацията идва, след като миналата седмица поредица от експлозии разтърси военновъздушна база в западната част на Крим.

По думите на контролирания от Кремъл губернатор на Крим Сергей Аксьонов двама души са ранени в резултат на пожара. В същото време се извършва евакуация на населението от селото "за осигуряване на сигурността", каза той.

09:43 16.8.2022

Сепаратистки съд в Донецк заплаши със смъртна присъда чужденци, сражавали се за Украйна

Съд в самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР) обвини в понеделник петима чужденци, заловени в Украйна, че са наемници. Трима от тях могат да получат смъртно наказание, предадоха световните агенции.

Съдът, който не е международно признат, наскоро осъди на смърт двама британци и един мароканец, за които твърди, че са сражавали за Украйна като наемници.

По време на съдебното заседание в понеделник и петимата чужденци пледираха, че са невинни.

Тримата, които могат да бъдат осъдени на смърт, са британецът Джон Хардинг, хърватинът Векослав Пребег и шведът Матиас Густафшон. Те са били заловени в зоната на пристанището на град Мариупол. Смъртното наказание може да им бъде наложено по обвинение за опит за завземане на властта със сила и заради участие във въоръжен конфликт в качеството им на наемници.

Заредете още

XS
SM
MD
LG