Връзки за достъпност

Извънредни новини
Украински военен помага при евакуацията на цивилни от Харкив, вторият по големина град в страната.
Украински военен помага при евакуацията на цивилни от Харкив, вторият по големина град в страната.

на живо Войната: Украйна отбива руски атаки в два ключови града

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дрон атакува петролна рафинерия в руския Волгоград
  • Русия съобщи за удар на Украйна по окупирания Донецк
  • Русия обвини Украйна за удар по нефтобаза в Луганска област
  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
09:41 16.8.2022

Украйна удължи военното положение до 21 ноември

Върховната рада на Украйна удължи военното положение и мобилизацията в страната с още 90 дни. Така те продължават да важат до 21 ноември. Това съобщиха депутатите Олексий Гончаренко и Ярослав Железняк.

Военно положение и мобилизация в Украйна бяха обявени на 24 февруари, след което бяха удължавани няколко пъти. От 23 август военното положение и мобилизацията се удължават с още 90 дни, тоест до 21 ноември.

14:46 15.8.2022

Украинските сили са отблъснали руски атаки в източните градове Соледар и Бахмут

Украинските войски са отблъснали руски атаки срещу градовете Соледар и Бахмут в Донецка област, съобщи в понеделник генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от ДПА.

В Донецка област силите на Киев са отблъснали също нападения северно от Славянск и в района на град Угледар.

Руските въоръжени сили продължават да обстрелват с артилерия позициите на украинската армия по целия фронт. Те са нанесли и шест въздушни удара, съобщи още украинският генерален щаб.

12:31 15.8.2022

Силен обстрел в Донецк. Киев съобщава за украински напредък в Херсон 

Украинските власти съобщиха за силен руски обстрел в източния украински регион Донецк през нощта в понеделник. Същевременно Киев съобщава, че украинските сили успяват да отблъснат много от руските атаки и да превземат територия в южната област Херсон.

През последните седмици украинските военни се опитват да положат основите за контранастъпление, за да си върнат района на Херсон, който граничи с Крим и падна в ръцете на руснаците скоро след началото на инвазията на 24 февруари. Най-ожесточени са боевете в района на град Писки.

Президентът Володимир Зеленски каза в обръщението си през нощта късно в неделя, че въпреки тежките и постоянни бомбардировки от руските сили, “ние трябва да се борим на всички нива и на всички фронтове, да укрепим нашата държава колкото е възможно повече, да запазим нашето единство и да привлечем още повече страни към нашата антивоенна коалиция“.

“Колкото по-силна е Украйна, толкова по-слаба ще бъде Русия и следователно толкова по-малко време ще продължи тази война“, каза той в обръщението, настоявайки за пореден път Западът да ограничи пътуването на руснаците.

08:14 15.8.2022

42 държави призоваха руските сили да се изтеглят от АЕЦ "Запорожие"

42 държави, сред които и България, призоваха Русия да изтегли войските си от територията на АЕЦ “Запорожие” и да я предаде на Украйна. Това се казва в изявление, публикувано от мисията на ЕС към организациите на ООН във Виена.

“Разполагането на руски войски и оръжия в атомната електроцентрала е неприемливо”, се казва в документа, подписан от представители на 42 държави, сред които всички държави членки на Европейския съюз (ЕС), САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Япония и други.

22:47 14.8.2022

Украйна е ударила база на "вагнеровците" в Луганска област, съобщи Радио Свобода

Украинската армия нанесе артилерийски удар по базата на руски наемници от частната военна компания "Вагнер", която се намира в района на окупирания от Русия град Попасна в Луганска област.

Радио Свобода съобщава, че новината е разпространена от няколко канала в Телеграм, които следят събитията в Украйна, включително и канала, който публикува новини за "Вагнер" и обявите за набиране на наемници. По данни на руския военен кореспондент Юрий Катьонок, артилерийският удар е бил нанесен с реактивна система за залпов огън HIMARS, каквито САЩ доставиха на Украйна.

Украинските медии отбелязват, че преди седмица друг руски военен кореспондент, Сергей Среда, е публикувал снимка от базата на "вагнеровците" в Попасна. Предполага се, че украинските военни са открили местонахождението на базата с помощта на тази снимка.

Руският разследващ сайт The Insider пише, че след новината за унищожаването на базата на "вагнеровците", Сергей Среда е изтрил от своя канал в Телеграм въпросната снимка.

Няколко медии съобщават, че по време на удара в базата е възможно да е бил и близкият до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин, който се приема за спонсор и създател на "Вагнер". Официално потвърждение няма.

Засега няма данни за жертви и пострадали от нападението.

13:03 14.8.2022

Международни експерти ще проверяват критикувания доклад на Амнести за Украйна

Докладът на правозащитната организация Amnesty International за случаите на разполагане на оръжие от украински военнослужещи в жилищни сгради, училища и болници ще бъде проверен от международни експерти. За това съобщи Deutsche Welle. Правозащитниците ще се опитат да разберат защо докладът предизвика негативна реакция.

„Искаме да разберем какво точно се е объркало и защо, за да се поучим и да подобрим нашата работа по правата на човека“, казаха от организацията.

В доклад на Amnesty International, публикуван на 4 август, се казва, че украинските въоръжени сили (UAF), в опит да отблъснат руска инвазия, застрашават цивилните, като създават бази и разполагат оръжия в жилищни райони, включително училища и болници. Тези заключения предизвикаха критики към Киев. Президентът на Украйна Володимир Зеленски нарече публикацията „неморална извадка“, чрез която правозащитници се опитват да прехвърлят отговорността от Русия върху Украйна.

12:15 14.8.2022

Русия вероятно преразпределя военни в Южна Украйна, за да подсили войските си там

Министерството на отбраната на Великобритания съобщи в последния си разузнавателен доклад, че през последните дни основната цел на Русия вероятно е била да преориентира войски, за да укрепи силите си в Южна Украйна.

"Въпреки това в Донбас подкрепяните от Русия сили – предимно милиция на самопровъзгласилата се Донецка народна република – продължават да правят опити за атаки на север от град Донецк“, се казва още в съобщението.

"Руското нападение вероятно има за цел да подсигури магистрала M04, главният подход към Донецк от запад“, добавят от министерството. Най-тежките боеве се водят около село Писки, близо до летището в Донецк. В събота Русия обяви, че е завладяла това село.

09:31 14.8.2022

Властите в Запорожие предлагат спиране на местната АЕЦ

Властите в завзетата от Русия украинска Запорожка област обмислят възможността за спиране на Запорожката АЕЦ "заради обстрела на въоръжените сили на Украйна". Това съобщи вчера в „Телеграм“ постоянният представител на Русия в международните организации във Виена Михаил Улянов, цитиран от ТАСС.

"Във връзка с продължаващия обстрел на Запорожката АЕЦ от украинските въоръжени сили, местните власти предлагат това съоръжение да бъде спряно, за да се избегне ядрена катастрофа", пише Улянов. Украйна също обвинява руските сили, че обстрелват централата или се прикриват в нея. Твърденията и на двете страни не могат да бъдат потвърдени от независими източници.

Запорожката АЕЦ е най-голямата в Европа и от месец март е под контрола на руски войски. Тя има 6 енергоблока, а мощността ѝ е около 6000 мегавата. Сега тя работи със 70 процента от пълния си капацитет, съобщава ТАСС.

09:24 14.8.2022

Украйна се цели в руски военни, които стрелят по АЕЦ „Запорожие“ или се крият в нея

Украйна взема на прицел руски войници, които стрелят по превзетата Запорожка АЕЦ или я използват като база, откъдето да стрелят, каза украинският президент Володимир Зеленски. Той обвини Русия, че използва централата като "ядрен шантаж".

„Всеки руски войник, който или стреля по централата, или стреля като използва АЕЦ за прикритие, трябва да разбере, че става специална мишена за нашите агенти от разузнаването, за нашите специални служби, за нашата армия“, каза Зеленски в нощното си видеообръщение.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за многобройни инциденти през последните дни, свързани с обстрел на централата, която е най-голямата АЕЦ в Европа. Руски войски я завладяха в началото на войната.

18:31 13.8.2022

Украйна твърди, че още един мост край Херсон, който е от ключово значение за руските сили, вече е неизползваем. Той се намира на около 55 км североизточно от Херсон до град Нова Каховка и прекосява река Днепър. Бил е атакуван и преди, като сега Украйна съобщава, че вече е непроходим.

14:53 13.8.2022

Отплавалите кораби със зърно вече са 16

Още два кораба са отплавали от Украйна за Турция, съобщи турското министерство на отбраната. Общият брой на корабите, напуснали потеглили от украински пристанища по силата на споразумението, сключено с посредничеството на ООН, вече е 16.

Плаващият под флага на Барбадос кораб "Fulmar S" е потеглил от украинското пристанище Черноморск с 12 000 тона царевица за южния турски град Искендерун. Плаващият под флага на Маршалските острови кораб "Thoe" отплава от същото пристанище към турския окръг Текирдаг. Плавателният съд транспортира 3 000 тона слънчогледово семе.

В изявлението на турското министерство на отбраната е добавено, че друг кораб ще отплава от днес Турция за Украйна, за да купи зърно. Доставките на зърно се извършват съгласно споразумението, подписано в Истанбул на 22 юли между Турция, Руската федерация, Украйна и ООН, предвиждащо безопасен износ на зърно и хранителни продукти от украински пристанища.

14:48 13.8.2022

Русия твърди, че контролира село Писки в Донецк

Руски сили са установили пълен контрол над Писки – село в покрайнините на украинската Донецка област, твърди руското министерство на отбраната, цитирано от агенция Интерфакс. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

Руското министерство на отбраната казва също, че руски сили са унищожили доставена от САЩ ракетна система за залпов огън ХАЙМАРС (HIMARS) близо до Краматорск, както и склад с боеприпаси за системата, съобщава Интерфакс.

09:42 13.8.2022

Трима души са загинали при обстрел в Краматорск

Трима души са загинали в Краматорск, Донецка област, в резултат на руски обстрел. Един от ранените е починал в болницата няколко часа по-късно, съобщи ръководителят на градската администрация Александър Гончаренко.

14:31 12.8.2022

Русия предлага до 5500 долара на желаещи да воюват в Украйна

Руските власти активно търсят доброволци да подпишат договори с армията и да бъдат изпратени да воюват в Украйна, съобщава Асошиейтед прес в свой репортаж от Русия, цитиран от БТА. Според информацията на агенцията предлаганите възнаграждения за наемници варират между равностойността на 2100 до близо 5500 долара.

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива сила в инвазията си в Украйна, която навлиза в шестия си месец, Кремъл отказва да обяви пълна мобилизация - ход, който може да се окаже много непопулярен за президента Владимир Путин. Вместо това се пристъпва към тайно набиране на войници, което включва използването на затворници, за да се компенсира недостигът на жива сила, пише АП.

Регионалните администрации създават "доброволчески батальони", които са рекламирани по държавната телевизия. Бизнес всекидневникът "Комерсант" изброи поне 40 такива структури в 20 региона. На много места в страната се забелязват билбордове и реклами в обществения транспорт, които приканват мъжете да се запишат в професионалната армия.

Британските военни съобщиха тази седмица, че Русия е създала нова голяма сухопътна формация, наречена 3-ти армейски корпус, от "доброволчески батальони", които търсят мъже до 50-годишна възраст и изискват само средно образование, като предлагат "изгодни парични бонуси", след като войниците бъдат изпратени в Украйна, пише още АП.

13:44 12.8.2022

Руска военна техника е унищожена при взривовете на летището в Беларус

В резултат на експлозиите на военното летище "Зябровка" в Беларус в четвъртък най-вероятно е унищожено или повредено военно оборудване, с помощта на което руските сили атакуват Украйна, съобщи мониторинговата група за военна активност "Беларуски гаюн" (Belaruska Gayun).

По неофициална информация танк Т-72 се е запалил през нощта и е взривил боеприпасите си, унищожавайки още 10 такива. Потвърждение на това е и фактът, че в посока "Зябровка" е забелязано движение на камион МАЗ на въоръжените сили на Беларус с надпис „Разчистване“.

Има и непотвърдена информация за жертви в резултат на експлозиите, но беларуските власти отричат да има дори пострадали. Според официалната версия взривове изобщо не е имало, само пожар, възникнал при смяната на двигател на превозно средство, който бързо бил загасен. Очевидци обаче разказаха за поне 8 детонации и светлини в небето.

13:40 12.8.2022

Според ООН ситуацията в най-голямата украинска централа АЕЦ "Запорожие" е критична

Ръководителят на ядрения надзорен орган на ООН каза, че на служители на агенцията трябва да бъде позволено незабавно да инспектират АЕЦ „Запорожие“ в Украйна. През последната седмица се провеждат сражения в опасна близост до ядрената централа.

Според генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ситуацията е достигнала критичен момент и е нужен достъп на експерти до централата.

10:46 12.8.2022

Зеленски призова украинските военни да не разкриват отбранителни тактики пред репортери

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова официални лица от украинските военни сили да спрат да говорят с репортери за военни тактики при отбраната на страната от руската инвазия. Висш служител в министерството на отбраната каза, че е започнало разследване за източниците на изтеклата информация.

Коментарите на Зеленски идват на фона на спекулации за причината за поредица от експлозии в руска военновъздушна база в окупирания Крим по-рано тази седмица. Експлозиите унищожиха най-малко осем руски военни самолета и изплашиха руските туристи, почиващи на черноморския полуостров.

Русия каза, че причината би могла да е невнимание. Но украински официални лица коментираха пред американски издания, че украинските сили са отговорни.

„Войната определено не е време за суета и гръмки изявления“, каза Зеленски във видеообръщение на 11 август.

„Колкото по-малко подробности разкриете за нашите отбранителни планове, толкова по-добре ще бъде за тяхното изпълнение“, каза още той.

„Ако искате да генерирате шумни заглавия, това е, честно казано, безотговорно. Ако искате победа за Украйна, това е друго нещо и трябва да сте наясно с отговорността за всяка дума, която казвате относно плановете на нашето правителство за отбрана или контраатаки“, допълни той.

Заместник-министърът на отбраната Хана Маляр съобщи, че службите за сигурност разследват кой е говорил пред медиите за експлозиите в Крим.

„Подобно изтичане на информация нарушава плановете на украинските въоръжени сили, тъй като врагът коригира действията си и използва тази информация срещу нас“, каза още тя.

23:08 11.8.2022

Латвия обяви Русия за "държава, подкрепяща тероризма"

Латвийският парламент обяви Русия за "държава, подкрепяща тероризма", предаде Франс прес, като цитира декларация, поместена на сайта на законодателния орган.

Парламентът "признава Русия за държава, подкрепяща тероризма", и приканва другите страни "да изразят същото мнение".

Сеймът признава за тероризъм действията на руските войски в Украйна и призовава страните от ЕС незабавно да спрат да издават визи на граждани на Русия и Беларус.

Според латвийските парламентаристи Русия "много години подкрепя и финансира терористични режими и организации по различни начини - пряко и косвено".

Депутатите "решително осъждат военната агресия и широкомащабното нахлуване в Украйна (. . .) станало с подкрепата на беларуския режим". В тази връзка парламентаристите призовават "евроатлантическата общност и партньорите ѝ спешно да засилят и въведат всеобхватни санкции срещу Русия".

23:06 11.8.2022

Над 20 западни държави изпращат още 1,5 млрд. евро военна подкрепа за Украйна

На международна конференция в Копенхаген донорите се ангажираха с повече от 1,5 млрд. евро в подкрепа на Украйна, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Според датския министър на отбраната Мортен Бьодсков, който огласи числото след края на срещата, тази сума може и да нарасне.

Парите са предвидени за използване през тази и следващата година, каза той. Полша, Словакия и Чехия също така се договориха да разширят производството на артилерийски системи, боеприпаси и друго оборудване, каза министърът за конференцията, която се фокусира върху оръжията, обучението и подкрепата за разминиране.

В съвместно изявление страните участнички обещаха постоянна и устойчива военна подкрепа за Украйна и се договориха да проведат следваща виртуална среща през септември.

Двадесет и шест държави изпратиха делегации на конференцията в Копенхаген, проведена, за да допълни сътрудничеството в рамките на Контактната група за Украйна, която координира доставките на оръжие за украинските въоръжени сили. България не участва в този формат.

Съдомакинът Великобритания също обеща да изпрати повече ракетни установки за залпов огън на Украйна. Ще бъдат изпратени и "значителен брой" прецизни ракети М31А1, заяви британският министър на отбраната Бен Уолъс.

16:13 11.8.2022

Зеленски предупреди за опасност от нова ядрена катастрофа като Чернобил

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди международната общност за опасността от нова ядрена катастрофа, подобна на тази в Чернобил през 1986 г.

"Русия е терористична държава, която държи за заложник Запорожката АЕЦ и я използва за изнудване. Русия днес е дори още по-цинична и опасна от Съветския съюз, който тогава се опита да скрие ядрената катастрофа в Чернобил", каза той по видеовръзка при откриването на дарителска конференция за Украйна в Копенхаген, предаде БТА.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников добави, че придобиването на повече изтребители е приоритет за страната.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за незабавно прекратяване на военните действия край атомната централа - и от руските, и от украинските сили.

"Силно обезпокоен съм. Приканвам да не вземат на прицел инсталациите ѝ или околностите край нея", посочи в изявление той.

Заредете още

XS
SM
MD
LG