Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски

на живо Войната: САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

12:17 5.9.2022

В Енергодар останаха само двама ядрени експерти на ООН, съобщиха руските окупационни власти. Новината идва на фона на усилващи се критики в Украйна срещу начина, по който Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) инспектира сигурността на АЕЦ "Запорожие".

АЕЦ "Запорожие" се намира на украинска територия, окупирана от Русия, но се управлява от украински специалисти. Районът на централата се обстрелва от седмици, като Киев и Москва взаимно се обвиняват за тях. Това е най-голямата атомна централа в Европа.

След преговори с Украйна и Русия експертите на МААЕ пристигнаха на 1 септември в АЕЦ "Запорожие", но повечето от тях останаха на място само четири часа. В понеделник стана ясно, че от шестимата експерти, оставени след отпътуването на основната група, вече са останали двама. Москва твърди, че във вторник МААЕ ще публикува доклад за инспекцията си.

11:06 5.9.2022

Кой какво контролира на територията на Украйна

Тази карта показва какво контролират руските и украинските сили в Украйна по данни от 5 септември.

07:54 5.9.2022

Зеленски съобщи, че са освободени три населени места

В традиционното си вечерно обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че са освободени две населени места в южна Украйна и още едно в Донецка област. Той не спомена за кои градове или села говори. В неделя сутрин стана известно, че украинските войски са освободили село Високополие в Херсонска област.

Зеленски благодари на войниците от 42-ри отделен мотопехотен батальон, който по думите му "героично е освободил два населени пункта в южна Украйна". Президентът благодари и на бойците от 63-ти батальон от 103-та бригада в териториалната отбрана на Украйна, които са освободили населено място в Донецка област.

Освобождаването на Високополие беше потвърдено от администрацията на президента. Преди това депутатът от Върховната рада на Украйна Юрий Мисягин публикува снимка, на която се вижда издигането на украинското знаме върху местната болница.

Местните власти в Харков съобщиха за продължаващ обстрел в неделя вечерта. Има разрушения в два района на града. По предварителна информация двама души са ранени, които са в болница.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че за денонощие е имало 14 ракетни и 15 въздушни удари по граждански и военни обекти.

14:11 4.9.2022

Масиран руски обстрел в Николаев. Има щети по медицински заведения

Медицински заведения и жилищни сгради в Николаев са били повредени след "масиран" руски обстрел през нощта в събота срещу неделя. Това съобщи кметът на града Олександър Сенкевич.

"Руските окупатори продължават да тероризират мирното население. Лечебни заведения и жилищни сгради в Николаев попаднаха под техния обстрел тази нощ. В момента на терена работят служители на общината и аварийни екипи. Има повреди в електропреносната мрежа и водоснабдяването", написа Сенкевич в Телеграм.

По предварителни данни на местната военна администрация става въпрос за обстрел с ракети С-300.

Повредени жилищни сгради след руски обстрел през последните часове има и в градовете Очаков и Вознесенск, съобщиха украинските власти.

10:08 4.9.2022

Поради липсата на високоточни оръжия Русия използва по-често остарелите ракети С-300, твърди Украйна

Поради липсата на високоточно оръжие руската армия е започнала по-често да използва остарелите зенитни управляеми ракети С-300. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна в сутрешния си доклад в неделя.

"На територията на Украйна бяха изстреляни над 500 такива ракети, някои от които не достигнаха целта. В арсенала на окупаторите има няколко хиляди такива ракети, но повечето от тях са неизползваеми", написаха от командването във Фейсбук.

По данни на щаба през изминалото денонощие руските войски са нанесли над 10 ракетни и 24 въздушни удара по военни и граждански обекти в Украйна. В резултат на тези атаки е повредена цивилна инфраструктура в районите на селата Перемога, Хусаривка, Новомихайливка, Билогиря.

Генералният щаб предупреди още, че остава заплахата от системни масирани въздушни и ракетни атаки по военни и критични инфраструктурни обекти в цяла Украйна.

Украинските власти многократно са заявявали използването на ракетни системи С-300 от руските военни в Харковска и Николаевска области.

10:02 4.9.2022

Руските войски са обстреляли Сумска област

Руските войски многократно са обстреляли Сумска област, съобщи на в събота ръководителят на областната военна администрация Дмитро Живицкий.

Украинските власти са регистрирали два обстрела в Билопилския регион - общо 17 минометни атаки. В резултат на обстрела няма пострадали, информацията за разрушенията се изяснява.

Суми граничи с три региона на Русия - Брянск, Курск и Белгород. Според украинската страна районът е обстрелван ежедневно.

09:56 4.9.2022

АЕЦ "Запорожие" загуби връзка с мрежата. Работи само резервно трасе

АЕЦ "Запорожие" е загубила връзка с основната електроснабдителна мрежа и осигурява енергия чрез резервно трасе. Това съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) късно в събота.

Информацията идва ден след като екип от ядрени инспектори на МААЕ пристигна в централата, за да оцени безопасността ѝ. Украинската централа е под контрола на Русия, но в нея продължават да работят украински инженери.

През последните седмици Москва и Киев си размениха обвинения, че обстрелват електроцентралата.

По-рано от МААЕ съобщиха, че шестима инспектори екипа на агенцията ще останат в АЕЦ "Запорожие", като двамата от тях - за постоянно. Предстои те да изготвят доклад за безопасността на най-голямата ядрена електроцентрала в Европа, която в момента е под руски контрол.

15:19 3.9.2022

Над 49 000 руски войници са загинали от началото на войната, твърди Украйна

Русия е загубила повече от 49 000 войници във войната си срещу Украйна, съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна във Фейсбук.

Според данни на Пентагона от 9 август общият брой на ранените и убитите руски военнослужещи е между 70 000 и 80 000.

На 9 юни британският вестник Гардиън съобщи, че руската армия може да е загубила около 20 000 войници от началото на широкомащабното си нахлуване в Украйна. Изданието се позова на свой неназован високопоставен източник.

Москва не съобщава загубите си във войната срещу Украйна. На 25 март, едва за втори път от началото на инвазията, руската страна публикува данни за загубите на руските войски, според които 1351 руски военнослужещи са загинали, а други 3825 са били ранени.

12:36 3.9.2022

Руски ракети удариха предприятия, база за отдих и детска градина в Донецка област

Руските войски са нанесли множество ракетни удари по Донецка област през нощта в петък срещу събота, като са поразили няколко предприятия, база за отдих и детска градина. Това съобщи ръководителят на Донецката областна военна администрация Павло Кириленко.

"През нощта руснаците нанесоха ракетни удари по Краматорск и Славянск и също така обстрелваха фронтовата линия от Курахивска до Званивска община. Ракета удари хранително предприятие в Краматорск и рани един човек. Друг удар беше беше нанесен върху предприятие на леката промишленост. Там е избухнал пожар. В Славянск руснаците са поразили 2 предприятия", каза Кириленко, цитиран от украинската служба на Радио Свободна Европа.

По думите му руската армия е поразила и нанесла щети и на детска градина в град Соледар. В няколко града в региона има и разрушени частни къщи заради руския обстрел, а един човек е бил ранен в Званивка.

По данни на украинските власти руските войски всекидневно обстрелват районите на Донецка, Херсонска, Харковска, Запорожка и Николаевска области. Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна това се прави с цел установяване на пълен контрол върху територията на тези региони.

Русия, въпреки множеството свидетелства и доказателства, казва, че не стреля по цивилни цели в Украйна.

10:23 3.9.2022

Байдън поиска Конгресът да отпусне още 11,7 милиарда долара за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън поиска Конгресът да отпусне на Украйна спешна помощ от 11,7 милиарда долара, тъй като досегашните средства, предоставени от Вашингтон, привършват, предаде Асошиейтед прес.

Искането е част от по-голям пакет извънредни разходи в размер на 47,1 милиарда долара, които са предвидени и за борбата с коронавируса, маймунската шарка, и за покриване на щетите от бурите, които неотдавна удариха Кентъки и някои други щати.

Средствата за Украйна, които Байдън иска от Конгреса, ще се прибавят към одобрените по-рано тази година 40 милиарда долара. Представители на американското правителство казаха, че около три четвърти от тази военна и бюджетна помощ вече е била изразходвана или разпределена.

Новите 11,7 милиарда долара са предвидени за оборудване, разузнавателна подкрепа и директна помощ за украинския бюджет. Освен това те включват 1,5 милиарда долара за уран, с който да се захранват американските ядрени реактори, тъй като руските доставки може да намалеят.

09:37 3.9.2022

Чеченски части атакуват в района на Бахмут. Боевете продължават

Руски военни части на т. нар. "кадировци" (силите на чеченския лидер Рамзан Кадиров) опитват да настъпят в посока на населените места Зайцеве и Майорск в района на Бахмут. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна късно в петък.

Бойните действия там продължават, казаха от щаба.

В авдиевското направление руските войски са опитали с настъпателни и щурмови действия да подобрят тактическата си позиция в направленията на селищата Первомайске, Опитне и Невелске.

"Благодарение на координираните действия на силите за отбрана противникът е отблъснат на заеманите от него позиции", казаха от Генералния щаб на Украйна.

Украинската армия успешно е отблъснала и руски атаки край Високопил и Потьомкини, посочиха местните власти. Информацията не може да бъде потвърдена от независими източници.

18:52 2.9.2022

"Готвачът на Путин" е вербувал стотици затворници за войната в Украйна

Бизнесменът Евгений Пригожин е вербувал близо 1000 затворници от изправителни колонии за войната на Русия в Украйна. Това съобщи онлайн телевизионният канал Вот Так, цитиран от Радио Свобода.

Пригожин е руски олигарх, близък до президента Владимир Путин. Той е известен като "готвача на Путин", защото има компания, която осигурява кетъринг за събития в Кремъл. Смята се, че той стои и зад частната военна компания "Вагнер", специализирана в участието във военни конфликти, в които Русия официално не участва.

В четвъртък каналът Вот Так цитира затворници в наказателна колония в град Батайск в в югозападната Ростовска област, които казват, че Пригожин е пристигнал в затвора през последните дни с личния си хеликоптер заедно със своя сътрудник Дмитрий Уткин. След това той е говорил пред всички затворници на централния площад на колонията.

Според източниците на изданието Пригожин е обещал на всички, които са се присъединят към руските въоръжени сили в Украйна, да бъдат освободени предсрочно след шест месеца. Той е казал също така, че по време на военните операции в Украйна затворниците "могат да правят каквото си поискат с украинците".

14:28 2.9.2022

"Там тренираха нашите "златни рибки". Руски ракети удариха спортна зала в Харков

Руски ракети поразиха спортната зала в Харков, в която тренират някои от олимпийските шампиони на Украйна. Това съобщи ръководителят на Харковската военна администрация Олех Синехубов.

"Руснаците унищожиха с ракети С-300 помещенията на спортния комплекс "Локомотив". Това е световната спортна арена, където тренираха нашите "златни рибки" - шампионки по синхронно плуване. Между тези стени са се изявявали световни звезди от различни спортове, медалисти от олимпийски игри", каза Синехубов.

Според украинските власти Харков и регионът са изложени ежедневно на руски обстрел. Москва от своя страна отрича да атакува цивилни цели в Украйна.

14:13 2.9.2022

Зеленски отмени указите за участие на украинска делегация в Тристранната контактна група за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отмени указите за участие на украинска делегация в Тристранната контактна група за Украйна. Решението беше публикувано на сайта на държавния глава.

Тристранната контактна група беше сформирана през 2014 г. и се състои от представители на Украйна, Русия и ОССЕ. Целта ѝ е да улесни намирането на дипломатическо решение на войната в Източна Украйна, започнала преди 8 години.

Делегацията на Русия отказа да участва в срещите още през февруари 2022 г., няколко дни преди началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна.

11:27 2.9.2022

Тежък обстрел близо до АЕЦ "Запорожие". Ядрените инспектори на ООН остават в централата

Част от инспекторите от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които пристигнаха в четвъртък в украинската АЕЦ "Запорожие", ще останат още няколко дни в централата. Това съобщи генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

Новината идва на фона на съобщения за продължаващ тежък обстрел в района на АЕЦ-а.

"Очевидно е, че са нанесени физически поражения на територията на централата, и то няколко пъти. Случайно или нарочно? Не разполагаме с всичко необходимо, за да преценим. Но това са фактите! И не може да продължава така!", каза Рафаел Гроси.

АЕЦ "Запорожие" е окупирана от руските сили, но продължава да се управлява от украински инженери.

08:50 2.9.2022

Украйна удари руски склад за боеприпаси в Мелитопол

Украинската армия е поразила руски склад за боеприпаси близо до летището в Мелитопол, съобщи кметът на града Иван Фьодоров в петък. По думите му детонацията е продължила няколко часа.

Мелитопол е под руска окупация от 25 февруари.

По-рано в четвъртък оперативното командване "Юг" на украинската армия съобщи за унищожаването на 5 руски склада за боеприпаси в района на Бащан, Берислав и Херсон.

11:40 1.9.2022

Русия обстрелва района на АЕЦ „Запорожие“

Украинските власти обвиниха Русия, че нанася артилерийски удари по Енергодар - града, в който се намира АЕЦ "Запарожие", в деня, в който там се очаква да пристигне мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Министерството на отбраната на Русия каза, че украинска "диверсионна група", която е "акостирала" близо до контролираната от Русия украинска АЕЦ "Запорожие", се унищожава с помощта на хеликоптери, предаде Ройтерс.

Репортер от Ройтерс, който се намира близо до централата в контролирания от Русия град Енергодар, съобщи за повишена военна активност, включително движение на военни и прелитания на хеликоптери. Той добави, че жилищна сграда е била поразена от обстрел, което е принудило хората да се скрият в мазетата.

10:52 1.9.2022

Разположение на силите в Украйна

Тази карта показва какво е разположението на руските сили на територията на Украйна към 1 септември.

08:38 1.9.2022

Ядрени инспектори на ООН пристигаха в АЕЦ „Запорожие“

Екип от инспектори на ООН за ядрена безопасност пристигна в Запорожие. Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси каза, че инспекторите вероятно ще стигнат до ядрения комплекс на 1 септември и първоначалната инспекция трябва да продължи "няколко дни".

Руската армия окупира района на най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа през март. През последните седмици в района има обстрели, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно, а на 25 август за пръв път в историята си централата беше откъсната от електрическата мрежа, което предизвика опасения от “ядрена катастрофа”.

13:53 31.8.2022

Инспектори на ООН пътуват към окупираната от руската армия украинска АЕЦ “Запорожие”. Посещението им идва след призиви на Украйна и генералния секретар на ООН и е на фона на опасения от възможна авария. В района на централата през последните седмици има обстрели, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

Заредете още

XS
SM
MD
LG