Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски

на живо Войната: САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

11:26 31.8.2022

Продължават боевете край Херсон

Украинската армия твърди, че е унищожила командни пунктове и складове за боеприпаси при продължаващата офанзива около южния град Херсон.

Според военното оперативно командване "Юг" през последното денонощие са нанесени 16 въздушни удара по руски опорни точки, складове за боеприпаси и войски на юг. Украинската артилерия е ударила четири руски командни пункта и четири речни пресичания в района на Херсон.

Президентът Володимир Зеленски не спомена конкретно контранастъплението в редовното си видеообръщение снощи, а само каза, че „активни бойни действия се водят почти по цялата фронтова линия – на юг, в Харковска област и в Донбас“.

Руското министерство на отбраната съобщи, че украинските сили, след като са се опитали да започнат настъпление в три различни посоки в областите Николаев и Херсон, са загубили над 1200 военнослужещи, както и 139 танка, бронирани машини и камиони, съобщава Ройтерс.

Твърденията не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

14:17 30.8.2022

Най-малко петима са загинали при руски бомбардировки над Харков, съобщи Киев

Най-малко петима души са били убити днес, а седем – ранени, при руски бомбардировки, насочени към централната част на втория по големина украински град - Харков. За това съобщиха кметът и губернаторът, цитирани от Франс прес.

"Руските окупатори бомбардираха централни квартали на Харков. Има щети", написа в "Телеграм" губернаторът на областта Олег Синегубов и даде първоначални данни за четирима загинали и четирима ранени. Синегубов призова местните жители да се скрият в убежищата.

Кметът на Харков Игор Терехов по-късно написа в "Телеграм", че загиналите са петима, а ранените седем.

Преди войната Харков имаше население от 1,4 милиона души. Градът редовно е бомбардиран от руските сили, които така и не успяха да го превземат.

От началото на войната стотици цивилни бяха убити в Харковска област, по данни на властите. На север областта граничи с Руската федерация, на изток – с Луганска, а на югоизток – с Донецка област.

През последните седмици руската армия редовно стреля с ракети от Белгород - град в Русия, срещу Харков. Тази снимка е направена на 20 август 2022 г.
През последните седмици руската армия редовно стреля с ракети от Белгород - град в Русия, срещу Харков. Тази снимка е направена на 20 август 2022 г.

12:47 30.8.2022

"Време е руските части да бягат". Какво знаем за пробива на Украйна на юг

На 29 август Украйна започна настъпление на юг, потвърдиха от украинското и руското командване. Според Русия това настъпление е започнало, но се е провалило. Според Украйна процесът е успешен, но ще се развива бавно във времето.

Според Пентагона това все още не е контраофанзива, но е подготовка за нея.

Вечерта в понеделник президентът на Украйна Володимир Зеленски призова руснаците да бягат или да се предадат.

08:51 30.8.2022

Контролираното спиране на АЕЦ "Запорожие" е най-безопасният вариант според САЩ

Съединените щати казаха, че „контролираното спиране“ на окупираната от Русия атомна електроцентрала „Запорожие“ в Южна Украйна е „най-безопасният вариант“. Вашингтон призова Москва да се съгласи да се въведе демилитаризирана зона около обекта, където интензивни сражения предизвикаха опасения за възможно изтичане на радиация.

„Както сме казвали много пъти, атомната електроцентрала не е подходящото място за бойни операции“, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби пред репортери на 29 август.

„Ние продължаваме да вярваме, че контролирано спиране на ядрените реактори в АЕЦ „Запорожие“ ще бъде най-безопасният и най-малко рисков вариант в близко бъдеще“, добави той.

Коментарите му идват часове, след като екип на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН пристигна в Киев, за да отпътува след това към АЕЦ „Запорожие“. Не се знае дали на екипа ще бъде разрешен достъп до ядрения обект от окупационните руски сили.

Междувременно Украйна проби на юг през първата линия на отбраната на руската армия край Херсон. Киев обстрелва руски позиции и в близкия район на Новая Каховка. Пентагонът смята, че това е проучване на фронтовата линия, което подготвя голямо контранастъпление на Украйна.

08:43 29.8.2022

Екип на ООН пътува към окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие"

Екип на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН вече пътува към окупираната от Русия АЕЦ „Запорожие“. Това съобщи директорът на агенцията Рафаел Гроси, който оглавява мисията.

„Дойде този ден. Мисията на МААЕ вече е на път за Запорожката централа. Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата централа в Европа“, написа Гроси в Туитър.

Очаква се посещението в централата да се осъществи в някой от следващите дни. Дълго време Русия отказваше достъп на екипа на МААЕ.

В последните дни Украйна и Русия си размениха взаимни обвинения за извършени атаки в района на АЕЦ „Запорожие“. В края на миналата седмица в района на централата избухна пожар, който за кратко извади от строя двата работещи реактора в АЕЦ-а. Тогава централата беше извадена от електропреносната мрежа за пръв път в историята си.

През уикенда украинските власти започнаха да раздават йодни таблетки на хората в близките райони.

АЕЦ “Запорожие” е най-голямата атомна централа в Украйна и Европа. Тя е под контрола на руската армия от началото на март. Украинските служители в централата обаче продължават да работят там. ООН призова района на централата да бъде демилитаризиран, но Русия каза, че предложението е “неприемливо” за нея.

16:49 28.8.2022

Нови руски атаки срещу Бахмут и Славянск. Украйна съобщи, че е атакувала руска база край Мелитопол

Украинската армия удържа опитите на руските сили за пробив около стратегическия град Бахмут в Донецка област, съобщи украинското командване.

Бахмут е един от последните градове в областта, които не са превзети от руската армия. Затова услията на командваните от Москва сили са насочени към него след превземането на Северодонецк и Лисичанск преди седмици.

През нощта срещу 28 август Бахмут е бил подложен на нов обстрел, съобщи Киев. Руската армия е атакувала и градовете Соледар и Зайцеве.

Нов руски обстрел през нощта срещу неделя е имало и срещу Славянск. Кореспондент на Радио Свобода в града публикува видео, показващо щетите от атаката. Няма данни за жертви.

През нощта е атакуван и град Никопол. При атаката е засегната електропреносната мрежа и части от града са останали без ток.

Украинската армия е обстреляла руска база в окупирания град Мелитопол, съобщи лоялният на Киев кмет на града. Няма независимо потвърждение на новината.

16:28 28.8.2022

Путин нареди увеличаване на числеността на руската армия със 137 000 души. Според експерти това показва поне три неща за войната в Украйна. Първо, загубите на Русия са по-големи, отколкото тя признава. Второ, Кремъл се подготвя за дълга война. И трето, Путин не е склонен да обяви всеобща мобилизация.

10:19 28.8.2022

Украинските власти раздават йод на хората в района на АЕЦ "Запорожие"

Украинските власти започнаха да раздават йодни таблетки на хората в районите близо до окупираната от руската армия АЕЦ “Запорожие”, съобщи Радио Свобода. Това се случва на фона на опасенията от авария атомната централа.

В събота в района на централата отново имаше обстрел, за който Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Украинската държавна компания “Енергоатом” предупреди за риск от инциденти и изпускане на радиоактивни частици.

На 25 август АЕЦ “Запорожие” беше откъсната от електрическата мрежа за пръв път в историята си. Според Киев причината беше пожар, причинен от руски обстрел, който засегна последната захранваща линия, свързваща централата с мрежата. Аварийната защита на реакторите проработи и до авария не се стигна.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН съобщи, че вече е събрала екип от специалисти и е готова да изпрати мисия до централата. Русия каза, че ще допусне инспекция, но още не е дала официално разрешение.

АЕЦ “Запорожие” е най-голямата атомна централа в Украйна и Европа. Тя е под контрола на руската армия от началото на март. Украинските служители в централата обаче продължават да работят там. ООН призова района на централата да бъде демилитаризиран, но Русия каза, че предложението е “неприемливо” за нея.

16:11 27.8.2022

Нов обстрел срещу АЕЦ "Запорожие". Украйна и Русия се обвиняват взаимно

Украйна обвини руската армия, че отново обстрелва окупираната АЕЦ “Запорожие”.

"През изминалите 24 часа руските войски отново обстрелваха територията на АЕВЦ “Запорожие”. Щетите в момента се установяват", написа украинската държавна ядрена компания “Енергоатом” в Телеграм.

Компанията допълни, че в резултат на периодичните обстрели е била повредена инфраструктура на централата и има риск от изтичане на радиоактивни вещества.

Руското министерство на отбраната обвини Украйна за обстрела.

16:06 27.8.2022

Русия блокира приемането на доклад на ООН за неразпространение на ядрените оръжия заради съдържащи се в него критики срещу окупацията на украинската АЕЦ “Запорожие”. Според Москва части от документ са “очевидно политически”.

09:34 27.8.2022

И двата реактора на АЕЦ "Запорожие" вече работят

Двата работещи реактора на окупираната от руската армия украинска АЕЦ “Запорожие” са свързани към електрическата мрежа, съобщи украинската държавна ядрена компания “Енергоатом”. По-рано централата беше временно изключена от мрежата, а след това един от двата реактора беше свързан отново.

АЕЦ “Запорожие” беше откъсната от електрическата мрежа за пръв път в историята си на 25 август. Според Киев причината беше пожар, причинен от руски обстрел, който засегна последната захранваща линия, свързваща централата с мрежата.

“Русия постави Украйна и всички европейци на еда крачка от радиационно бедствие”, каза укранският президент Володимир Зеленски.

Москва от своя страна обини украинските сили, че са предизвикали пожара.

АЕЦ “Запорожие” е най-голямата атомна централа в Украйна и Европа. Тя е под контрола на руската армия от началото на март. Украинските служители в централата обаче продължават да работят там. ООН призова района на централата да бъде демилитаризиран, но Русия каза, че предложението е “неприемливо” за нея.

18:11 26.8.2022

Украйна обвини Рамзан Кадиров във военни престъпления, той се закани "да уреди нещата"

Лидерът на Чеченската република в Руската федерация Рамзан Кадиров и двамата му най-близки приближени са заподозрени в извършването на военни престъпления, съобщи Службата за сигурност на Украйна (ССУ).

Събрани са неопровержими доказателства за военни престъпления от страна на Кадиров, зам.-началника на войските на Националната гвардия на Русия в Чечения Данийл Мартинов и командира на тактическата група на 249-и моторизиран батальон "Юг" Хюсеин Межидов.

"Документирано е, че през февруари-март 2022 г. Кадиров лично е контролирал развитието и планирането на военните операции на тези части, давал е заповеди и е слушал доклади и брифинги от техните ръководители. Той е заподозрян още за извършване на умишлени действия с цел промяна на границите на Украйна, което е довело до смърт; признаване за законна въоръжената агресия на Русия и временната окупация, както и в прослава на лица, които са я извършили", се казва в доклада на ССУ.

Установено е, че Мартинов - бивш офицер от специалните сили на Русия, който сега отговаря за обучението на личната охрана на Кадиров, е ръководил превземането на Бородянския психоневрологичен интернат на 5 март. Около 500 души - повече от 100 пациенти, приковани на легло, персонал и местни жители, са взети за заложници, подходите към сградата са минирани, а самият пансион е превърнат в огнева позиция на окупаторите.

"По заповед на Хюсеин Межидов, от 25 февруари до 13 март близо 200 жители на Гостомел бяха незаконно взети за заложници и държани в мазета на многоетажни сгради и някои от тях са починали заради нечовешките условия", допълват от ССУ.

Самият Рамзан Кадиров отговори на обвиненията на СБУ, като публикува две аудиосъобщения в канала си в Telegram. В първото призна, че е "участвал, участва и ще участва в спецоперацията" и обеща да "дойде и да уреди нещата" в Украйна. Във второто той уточни, че Мартинов вече не работи в руската гвардия в Чеченската република и добави, че в Украйна Межидов "е защитавал възрастните хора и жените".

09:36 26.8.2022

Киев смени имената на близо 100 улици, едната се казва "Азов"

Кметът на украинската столица Киев - Виталий Кличко, съобщи, че са преименувани 95 улици, като част от усилията за премахване на руски и съветски имена в града.

Откакто Русия нахлу в страната, украинските власти ускориха дейността по „дерусификация“, за да се отърват от наследството на стотици години управление от Москва, коментира Ройтерс, цитирана от БТА.

Една улица е кръстена на Лондон – столицата на Великобритания, която е сред най-решителните съюзници на Украйна. Друга получава името „Украинско възраждане“ – като отглас от думите на президента Володимир Зеленски, който в Деня на независимостта на Украйна, каза, че страната му се е родила отново след нахлуването на Русия. Улица, носела по-рано името на съветски министър на отбраната, е прекръстена в чест на батальона „Азов“, който защитаваше завода "Азовстал", но е смятан от Русия за терористична организация.

„(Новите имена) би трябвало да увековечат спомена за значими исторически събития за Украйна, както и известни личности и герои, прославили и борили се за независимостта на нашата държава“, написа Кличко в Телеграм, като добави, че процесът съвсем не е приключил.

07:54 26.8.2022

Путин увеличава руските въоръжени сили до над 2 млн. души

Руският президент Владимир Путин подписа указ за увеличаване на числеността на въоръжените сили на Русия, като броят им ще нарасне от 1,9 милиона на 2,04 милиона души.

Увеличението е със 137 000 души, с които броят на самите военнослужещите в руската армия ще достигне 1,15 милиона души. Според постановлението, публикувано на интернет портала на руското правителство, промените ще влязат в сила от 1 януари.

В указа на Путин не става ясно как ще бъде постигнато увеличението, но в него се дават инструкции на правителството да предвиди съответния бюджет. Според годишен доклад на Международния институт за стратегически изследвания, Русия е разполагала с 900 000 активни военнослужещи в началото на тази година и военни резерви, наброяващи 2 милиона души, които са служили през последните 5 години, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

За последно Путин променя броя на военнослужещите в руската армия през ноември 2017 г., когато го фиксира на 1,01 милиона души от общата численост на въоръжените сили, наброяваща тогава 1,9 милиона души.

Кремъл заяви, че в това, което нарича "специална военна операция" в Украйна, участват само доброволци, като отхвърли твърденията, че обмисля широка мобилизация, допълва Асошиейтед прес.

15:27 25.8.2022

Нов доклад на Хюман райтс уоч осъди атаките с касетъчни бомби в Украйна

Масовото използване на касетъчни бомби от руската армия във войната в Украйна е причинило трайни вреди и страдания на стотици цивилни, се казва в доклад на Хюман райтс уоч, публикуван на 25 август.

Украйна е единствената страна, в която в момента се използват такива боеприпаси. Организацията призова Русия и Украйна да спрат да ги използват и да се присъединят към международния договор от 2008 г., който ги забранява.

Русия е използвала многократно касетъчни бомби след нахлуването в Украйна на 24 февруари. Организацията е регистрирала използването им и от украинските сили поне три пъти.

Касетъчните бомби се отварят във въздуха, разпръсквайки множество бомби върху широка площ. Тъй като много от тях не експлодират първоначално, могат след това безразборно да осакатяват и убиват както военни, така и цивилни, включително деца.

В доклада се казва, че жертви на атаки с касетъчни бомби са най-малко 689 цивилни граждани.

13:18 25.8.2022

Броят на жертвите от руския обстрел срещу гарата в Чаплино расте

Броят на жертвите при руския обстрел срещу железопътна гара в Централна Украйна нарасна до 25, а ранените са 31, съобщи компанията оператор на украинските железници.

"Според информация от тази сутрин загиналите са 25, между които две деца. 31 души са ранени, включително две деца", обявиха от компанията в Телеграм.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи за "удара с руски ракети" снощи в началото на видео изявлението си пред Съвета за сигурност на ООН, като първоначално спомена за 22 жертви.

Ударът е бил по гарата в Чаплино, в Днепропетровска област. Според Зеленски под обстрел са попаднали четири пътнически вагона.

Обстрелът бе извършен в момент, когато Украйна отбелязваше своята независимост и отделянето си от СССР през 1991 г., но и в деня, когато страната влезе в седмия месец от войната с Русия, започнала на 24 февруари.

07:45 25.8.2022

Руски ракетен удар уби 15 души на гара в Деня на независимостта на Украйна

Най-малко 15 души са убити, а 50 ранени, при руски ракетен удар срещу железопътна гара в Централна Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН.

"Току-що получих информация за руски ракетен удар по гара в Днепропетровска област, направо върху вагоните на гара Чаплино. Четири пътнически вагона горят", каза Зеленски.

Атаката се случи в Деня на независимостта на Украйна и шест месеца от началото на руската военна инвазия на Русия.

20:12 24.8.2022

Украйна съобщи за засилен руски обстрел

Украйна съобщи за “много повече” руски ракетни и артилерийски атаки на 24 август - националния празник на страната и деня, в който се навършват шест месеца от началото на руската военна инвазия. В съобщението на Генералния щаб на украинската армия не се уточнява къде са попаднали ударите и какви са щетите.

В ежедневния бюлетин на щаба се посочва, че руските сили са се опитали да напреднат в източната Донецка област, но са претърпели загуби. Съобщава се и за нови атаки в посока Соледар, Бахмут и Кодема. В южната Херсонска област украинските сили са отблъснали руска атака по посока село Николаевка.

19:38 24.8.2022

Лидерите на западните държави поздравиха Украйна за националния ѝ празник и обещаха да продължат да я подкрепят във войната, която Русия започна срещу нея. Денят на независимостта на Украйна съвпада с навършването на шест месеца от началото на руската военна инвазия.

17:44 24.8.2022

Американският президент Джо Байдън обяви нова военна помощ за Украйна в размер на близо 3 млрд. долара. Новият пакет е най-големият, предоставен от Вашингтон на Киев от началото на войната, и беше обявен на националния празник на Украйна, който съвпада с навършването на шест месеца от началото на руската инвазия.

Заредете още

XS
SM
MD
LG