Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
09:44 30.9.2022

Тази карта показва какви територии са отвоювали украинските сили чрез контраофанзиви и кои са под контрола на Русия.

06:53 30.9.2022

Украинските сили обграждат руската войска в района на Лиман

Украинските сили продължават операцията в района на град Лиман, който се превръща в основна точка от отбраната руските сили в Източна Украйна след отстъплението им от Изюм в началото на септември. Украинските военни са блокирали Лиман от север и изток и руската войска в града е под опасност да бъде обкръжена.

Руски военни блогъри и кореспонденти съобщават за продължителни сражения в селата около Лиман и за обстрел на града. Ръководителят на руската окупационна администрация Александър Петрикин каза в четвъртък, че "обстановката в града е тежка". Един от бившите лидери на т.нар. Донецка народна република Александър Бородай каза, че на фронта не достигат хора. Руски източници твърдят, че маршрутите за снабдяване на Лиман и съседното селище Дробишево се намират под обстрел от украинските военни.

По-късно се появи информация, че пътят е блокиран. Засега няма независимо потвърждение на това. Американският Институт за изучаване на войната коментира, че обкръжаването на руските войски в района на Лиман може да има сериозни последствия и да позволи на украинската армия да застраши руските позиции в западната част на Луганска област и в района на градовете Лисичанск и Северодонецк.

18:21 29.9.2022

Русия е готова да преговаря очи в очи със САЩ по договора за ядрени оръжия

Русия проучва възможностите за провеждане на срещи "очи в очи" между руски и американски преговарящи, които да обсъдят ключовото споразумение за контрол на ядрените оръжия Нов СТАРТ. Това съобщи на брифинг говорителката на руското Външно министерство Мария Захарова.

Москва е отворена за подновяване на Договора за стратегическите нападателни въоръжения и разглежда възможността за съвместна консултативна комисия от представители на САЩ и Русия, уточни тя.

Договорът определя ограниченията за броя на ядрените оръжия, с които всяка от страните може да разполага, и очертава условията за проверка и инспекция на този арсенал. Физическите инспекции бяха преустановени през 2020 година, първоначално заради пандемията от коронавирус, отбелязва Ройтерс.

През август Москва заяви, че обмисля ново заседание на комисията, както и евентуално възобновяване на преговорите за удължаване на срока на действие на договора. Той е един от малкото важни дипломатически споразумения, които макар да не се изпълняват, остават в сила между Русия и САЩ, след като отношенията им достигнаха дъното заради войната в Украйна.

Захарова каза още, че Русия се надява, че започнатите съвместни планове със САЩ за усвояване на космическото пространство ще бъдат реализирани, въпреки "безпрецедентното изостряне на руско-американските отношения по вина на Вашингтон", съобщи ТАСС.

14:42 29.9.2022

САЩ дават още 1,1 млрд. долара на Украйна за нови оръжия срещу руските дронове

САЩ ще отпуснат допълнително 1,1 милиарда долара на Украйна за придобиването на 18 усъвършенствани ракетни системи и други оръжия, за противодействие на дроновете, които Русия използва, съобщи администрацията на президента Джо Байдън.

Парите са осигурени по т.нар. Инициатива за съдействие за сигурността на Украйна (Ukraine Security Assistance Initiative), която финансира договори за закупуване на оръжия и оборудване. Откакто Байдън е президент, американската военна помощ за Киев вече възлиза на близо 17 милиарда долара.

"Няма да спрем да подкрепяме Украйна и ще продължим до стоим зад украинския народ колкото е необходимо", каза говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер.

С тези 1,1 милиарда долара ще бъдат купени 18 установки HIMARS и боеприпаси за тях, както и 12 системи Titan за борба с дронове. Освен това Украйна ще придобие около 300 бойни коли, десетки камиони и влекачи за транспортиране на тежко оборудване, различни видове радари, комуникационно и разузнавателно оборудване и средства за лична защита. Включени са също апаратури за откриване на експлозиви и оборудване за поддръжка и обучение.

Това се случва на фона новината, че на 30 септември Владимир Путин ще подпише официално договорите за анексиране на Донецк, Луганск и окупираните части от Херсонска област и Запорожието, след като руските власти проведоха незаконни референдуми.

Междувременно българският външен министър Николай Милков съобщи, че българите с двойно гражданство, които се намират в Русия, може да бъдат спрени от руските власт да напуснат страната, защото ги смятат за чужди граждани. Те също имат военни задължения, тъй като заедно с руския си паспорт са получили и военна книжка. Това означава, че има вероятност те също да бъдат мобилизирани за войната в Украйна.

10:16 29.9.2022

Северна Осетия забрани влизането на коли от други части на Русия заради мобилизацията

Северна Осетия обяви положение на повишена готовност и наложи ограничения за влизане на автомобили, които идват от други части на Русия. Това се случва, след като на границата с Грузия се образуваха километрични опашки от мъже, заплашени от мобилизация. Губернаторът на Северна Осетия Сергей Меняило съобщи на 28 септември, че забраната се въвежда в руския регион Северен Кавказ, защото властите не могат да осигурят ред и сигурност, ако потокът от превозни средства продължи да расте.

Ограниченията се прилагат за "граждани, които са регистрирани в армията не само в Северна Осетия, но и в други региони на страната", написа той в Telegram. Меняило нарече решението "принудителна мярка", свързана с "огромния транзитен трафик" на граничния пункт Горни Ларс. Там разполагат със списъци на наборници от Министерството на отбраната.

Изключение ще се прави само за жителите на Северна Осетия, отцепническия регион на Грузия в Южна Осетия, Грузия, както и за туристите, които имат необходимите документи.

Междувременно албанският премиер Еди Рама съобщи, че руснаците, които бягат от мобилизация, защото не искат да воюват, са добре дошли в Албания. Той потвърди позицията на страната, че подкрепя Украйна и не признава референдумите, организирани от Русия в окупираните територии.

06:55 29.9.2022

Москва се готви за митинг в подкрепа на анексирането на окупираните украински територии

Властите в руската столица обявиха, че редица улици в центъра на Москва ще бъдат затворени в петък. Макар че официална причина все още не се съобщава руски медии съобщават, че тогава в района на Кремъл ще се проведе митинг в подкрепа на непризнатите от света референдуми за присъединяване към Русия на четири окупирани украински области.

Според източници на РБК от Държавната дума и кметството в митинга на Червения площад ще участва президентът Владимир Путин. Това съобщава и агенция ТАСС. По информация на РИА Новости тогава Путин ще се обърне към двете камари на парламента, за да обяви анексирането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Кремъл засега не потвърждава тази информация, но на Червения площад вече се издига сцена, на която пише: "Донецк, Луганс, Запорожие, Херсон - заедно завинаги". Междувременно самолет с проруските ръководители на самопровъзгласилата се Донецка народна република и областите Херсон и Запорожие кацна в Москва.

17:08 28.9.2022

ЕК предложи нови санкции срещу Русия

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел представиха предложения на Комисията за нови санкции срещу Русия във връзка с обявената мобилизация и свикването на "референдуми" за откъсване на четири области от Украйна.

"Решени сме да накараме Кремъл да плати за тази допълнителна ескалация", каза Фон дер Лайен. Тя уточни, че ЕК предлага да се наложи забрана за вноса в ЕС на още руски стоки за седем милиарда евро, както и за износа към Русия на европейски изделия. По нейните думи целта е руската икономика допълнително да бъде отслабена и да се намалят възможностите на руския военнопромишлен комплекс.

ЕК предлага граждани на ЕС да не могат да участват в ръководствата на руски държавни организации. Предлага се също таван на цената на руския петрол, без да бъде засягана работата на международните петролни пазари. Предвижда се занапред ЕС да може да санкционира и онези, които действат в заобикаляне на европейските мерки - например като изнасят стока, която впоследствие се пренасочва към Русия.

Борел добави, че се предлага разширяване на списъка на санкционираните, който досега включва около 1300 руски граждани и дружества. Предлага се да бъдат санкционирани висши руски военни, свързаните с обявената в Русия мобилизация, както и участниците и сътрудниците в свиканите в Украйна международно непризнати референдуми, пропагандисти, разпространители на дезинформация и олигарси.

15:59 28.9.2022

Беларус започна внезапна проверка на бойната готовност на свое военно поделение

В сряда в Беларус започна внезапна проверка на бойната и мобилизационната готовност на една от войсковите части на ВВС и ПВО. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на отбраната на страната, цитирани от руската информационна агенция ТАСС. Очаква се проверката да продължи един месец.

„Днес в съответствие с плана за подготовка на ВВС и ПВО започна внезапна проверка на бойната и мобилизационната готовност на войскова част 06752, която ще се проведе в рамките на месец", пишат от министерството. Според агенцята става дума за 50-а смесена авиобаза.

Уточнява се също, че по време на проверката ще бъдат отработени редица въпроси, „основните от които ще бъдат наборът и възстановяването на уменията на военнообвързаните, извеждането от съхранение на военна и специална техника с цел проверка на неговата бойна готовност“.

15:22 28.9.2022

Ердоган е предложил на Зеленски посредничество за създаването на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и държавният глава на Украйна Володимир Зеленски са разговаряли по телефона. Това предаде в сряда турската държавна телевизия ТРТ-Хабер, като се позовава на Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Двамата са обсъдили последните развития, свързани с войната в Украйна. Ердоган е изразил удовлетворение от това, че "размяната на пленници между Русия и Украйна, върху която е работено много време, е завършила успешно".

Турският президент също така е предложил на Зеленски посредничество за създаването на демилитаризирана зона около Запорожката АЕЦ.

Ердоган изтъкна, че споразумението за износ на украинско зърно работи успешно и посочи, че аналогичен подход може да бъде предприет и по отношение на Запорожката АЕЦ. По негови думи предложението за "необходимото посредничество и съдействие при създаването на демилитаризирана зона около атомната електроцентрала е действително".

10:04 28.9.2022

Над 40 украински населени места са били под руски обстрел за денонощие

Във вторник в резултат на руски обстрел са били засегнати над 40 населени места в Украйна, включително Харков, Славянск, Краматорск, Николаев, Авдиевка и Маринка. „Противникът е нанесъл 10 ракетни и 17 въздушни удара, извършил е повече от 105 атаки с РСЗО. Руските окупанти поразяват и цивилни цели“, съобщават от Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

"На 27 септември руснаците убиха 5 цивилни в Донбас: 4 в Кураховка и 1 в Бахмут. Още 10 души бяха ранени. В момента е невъзможно да се установи точният брой на жертвите в Мариупол и Волноваха", каза Павел Кириленко, ръководител на областната военна администрация на Донецк.

"Никопол беше ударен три пъти. В града бяха повредени над 10 многоетажни сгради и частни къщи, лицей, транспортна спирка, газопровод и 6 електропровода. Вражески снаряди оставиха без ток почти 8000 семейства на жители на Никопол. Има извънредно положение, екипи от енергетици ще започнат работа веднага щом отмине заплахата от нов обстрел“ - каза ръководителят на Днепропетровската областна военна администрация Валентин Резниченко.

06:52 28.9.2022

Зеленски нарече референдумите "фарс" и се закани Украйна да освободи всички окупирани територии

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза във вечерното си обръщение във вторник, че проведените референдуми за присъединяване към Русия не означават нищо за страната му и Киев ще продължи усилията за освобождаване на окупираните територии.

"Фарсът в окупираните територии не може да бъде наречен дори имитация на референдуми", каза Зеленски. Според него "нито едно от криминалните действия на Русия ще промени нещо за Украйна".

Украинският президент напомни, че страната му признава Хартата на ООН и базовите принципи за съжителство между народите и ще продължи да "защитава нормалния живот в Украйна, Европа и света".

"Ще действаме, за да защитим народа си в Херсонска област, в Запорожка област, в Донбас, в окупираните в момента територии в Харковска област и в Крим.

18:38 27.9.2022

Какво следва след проруските референдуми в Украйна?

Проруските референдуми, организирани от назначените от Москва администрации в окупираните части от източните украински области Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк, приключват във вторник на фона на продължаващата на изток украинска контраофанзива.

14:16 27.9.2022

Продължава украинското контранастъпление в Харковска област

Украинските войски са отвоювали нови територии по източния бряг на река Оскол в източната Харковска област, предаде ДПА.

Село Пески-Радковские отново е под украински контрол, съобщиха украинските власти в Телеграм, като приложиха и снимки на унищожена руска техника. Преди началото на инвазията то е било с население от 2000 души.

По-рано украинският щаб предаде за руски обстрел по село Купянск-Узловой, което се намира на около 40 км, косвено потвърждавайки получени съобщения и за неговото отвоюване. Там се намира важен железопътен прелез от лявата страна на реката.

След началото на украинската контраофанзива в Харковска област в началото на септември, руските сили се отдръпнаха зад фронтовата линия при реките Оскол и Северски Донец. Впоследствие те не успяха да удържат линията, на фона на съобщенията за украински успехи и в съседните Донецка и Луганска области.

13:06 27.9.2022

Броят на руснаците, пристигащи в Грузия, почти се е удвоил 

Броят на пристигащите от Русия в Грузия мъже почти са се е удвоил, откакто миналата седмица руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация за войната в Украйна, предаде Франс прес, като се позова на грузинското министерство на вътрешните работи.

Според данните на грузинските власти в неделя в страната са влезли 11 200 руснаци, а в понеделник - по-малко от 10 000. За сравнение, точно преди обявяването на мобилизацията, те са били около 5000-6000 на ден, изтъква грузинското министерство.

Руснаци преминават грузинската граница на 27 септември 2022 г.
Руснаци преминават грузинската граница на 27 септември 2022 г.

06:58 27.9.2022

Руските части атакуваха Одеса с ирански дронове и унищожиха летището в Кривой Рог

Руската армия нанесе в понеделник вечерта ракетен удар по летището в Кривой Рог, съобщи ръководителят на областната администрация Валентин Резниченко. Според него няма загинали и ранени, но инфраструктурата на летището е разрушена и е невъзможно използването на пистата.

"Руснаците изстреляха ракета X-59 по летището. Инфраструктурата му е разрушена. По-нататъшно използване на летището и оборудването е невъзможно. Няма пострадали хора", каза Резниченко.

В същото време градският съвет в Одеса съобщи за задействане на противовъздушната отбрана в града. В 21:25 в понеделник е обявена въздушна тревога, а 10 минути по-късно хората започнаха да съобщават за взривове. в 21:58 часа градският съвет на Одеса напомни отново, че тревогата не е отменена.

Говорителят на областната военна администрация Сергей Братчук написа в Телеграм:

"Ако "мотопедите" нарушават правилата за движение - те трябва да бъдат спрени".

"Мотопеди" наричат иранските дронове Shahed-136, които използва руската армия. Името се свързва с шума на двигателя на дрона, който напомня този на мотопед. В последните дни руската ария редовно атакува с ирански дронове.

16:29 26.9.2022

Пригожин призна, че е основател на "Вагнер"

Руският олигарх Евгений Пригожин, приближен до президента на Русия Владимир Путин, за пръв път потвърди, че е основател на частната военна група "Вагнер", която в момента воюва на територията на Украйна.

Пригожин направи видеоизявление в понеделник, в което призна, че наемници от "Вагнер" са били изпращани в различни части на света, сред които в Либия, Сирия, Централноафриканската република и Мали. То беше разпространено от компанията му "Конкорд", откъдето потвърдиха автентичността на изявлението пред Ройтерс.

По думите на бизнесмена, известен като "готвача на Путин", тъй като кетъринговата му фирма за известно време е била сред доставчиците на Кремъл, той е основал групата на 1 май 2014 г., за да изпрати войници в източния украински регион Донбас. Това става малко след анексирането на Крим от Русия и започването на военния конфликт в Източна Украйна.

16:24 26.9.2022

Греховете на загиналите в бой руснаци ще бъдат опростени, каза патриарх Кирил

Греховете на тези руснаци, които загинат в бой на фронта, ще бъдат опростени. Това каза руският патриарх Кирил по време на своята проповед в неделя.

"Знаем, че днес мнозина умират в сраженията на тази междуособица. Църквата се моли тази битка да приключи възможно най-скоро, колкото се може по-малко братя да се убиват един друг в тази братоубийствена война", каза патриархът.

"В същото време църквата осъзнава, че ако някой, воден от чувството за дълг, от необходимостта да бъде верен на клетвата, остане верен на призванието си и отиде да изпълни това, което изисква дългът му, и ако този човек умре, докато изпълнява този дълг, той несъмнено извършва акт, който се равнява на саможертва", добави той.

Коментарите на патриарха идват на фона на общонационални протести и нарастващи критики във връзка с частична мобилизация от Кремъл за попълване на руските сили, воюващи в Украйна. Няколко дни след обявяването на мобилизацията патриарх Кирил беше цитиран от руски държавни медии да казва, че "опасност е надвиснала над украинския народ", твърдейки, че неидентифицирани сили се опитват да го превърнат от "част от свещената обединена Рус в държава враждебна към тази Рус, враждебна към Русия".

По-рано той подкрепи пълномащабната инвазия на Русия в Украйна като битка срещу "упадъчния Запад" и настоя, че "Русия никога не е нападала никого".

14:48 26.9.2022

Русия изпраща мъже от окупираните украински територии да се бият срещу Украйна

Русия вече е започнала да събира мъже от окупираните части на Южна и Източна Украйна, за да ги принуди да се бият срещу украинската армия, съобщи украинската служба на Радио Свободна Европа в неделя.

Киев предупреди, че това представлява нарушение на международното право. Женевските конвенции забраняват на окупационни сили да принуждават местното население да се записва във въоръжените сили на страната окупатор.

Украинската служба на Радио Свободна Европа цитира Сергей Аксьонов, назначения от Москва лидер на окупирания Крим, който в неделя каза, че неговите власти вече са осигурили 1200 войници в отговор на заповедта за частична мобилизация на руския президент Владимир Путин. По думите на Аксьонов тези 1200 войници вече са на територията на континентална Украйна, като се подготвят още "два батальона".

14:14 26.9.2022

Руснаците атакуваха Одеска област с дронове-камикадзе

Руските войски атакуваха украинската Одеска област с дронове-камикадзе през нощта срещу понеделник, съобщи оперативното командване "Юг", цитирано от Радио Свобода.

Според информацията на украинските военни единият безпилотен самолет е бил унищожен от противовъздушната отбрана, а два други са ударили военен обект.

"В резултат на мащабен пожар и детонация на боеприпаси е организирана евакуация на цивилното население", се казва в съобщението.

Преди ден оперативното командване "Юг" съобщи, че руските войски са атакували Одеса с дронове-камикадзе, като са уцелили три пъти административната сграда в центъра на града.

06:54 26.9.2022

Зеленски благодари на Байдън за зенитно-ракетните комплекси NASAMS

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че американският му колега Джо Байдън вече е решил да му предостави модерните противовъздушни системи NASAMS. Това е първото потвърждение от Украйна или САЩ за предоставянето на зенитно-ракетните комплекси NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System). Вашингтон не е потвърдил официално решението, което се предполага, че е взето през август.

"Имаме нужда САЩ да демонстрират лидерство и да дадат на Украйна зенитно-ракетните комплекси. Искам да благодаря на президента Байдън за позитивното решение, което вече е взето", каза Зеленски в интервю, цитиран от Ройтерс.

Властите в Украйна отдавна призовават да получат NASAMS. Това е разработена от Норвегия и САЩ противовъздушна отбрана с малък и среден обсег, която е ефективна срещу дронове, хеликоптери, крилати ракети и самолети.

Зеленски благодари и за системите HIMARS, които позволяват на украинските въоръжени сили да обстрелват цели зад фронтовата линия.

Заредете още

XS
SM
MD
LG