Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски

на живо Войната: САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

18:12 7.10.2022

Зеленски призова европейските лидери за още оръжия и инвестиции в отбраната

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Европа за увеличаване на доставките на оръжия и инвестициите в отбраната. Той отправи думите си по време на видеообръщение към европейските лидери, събрали се на неформална среща на върха в Прага, предадоха световните агенции.

"Увеличете доставките на оръжия и боеприпаси, за да се защитим от руския натиск", каза Зеленски. "Увеличете производството на оръжия и боеприпаси в Европа, за да бъдем винаги готови да защитаваме нашето общо пространство", добави той.

Зеленски каза още, че войната на Русия в Украйна и нарастващите разходи за енергия са довели до "безпрецедентен натиск върху стандарта на живот на абсолютно мнозинство от европейците". Той обаче настоя за инвестиции в отбраната и сигурността, тъй като сигурността, по думите му, "не е нещо, което може да се получи, като се откажете от нещо или пък подпишете договор".

"Сигурността е задължение", каза Зеленски.

15:30 7.10.2022

Над половината от танковете на Украйна са пленени руски машини, твърди Лондон

Потенциално повече от от половината от настоящите танкови сили на украинската армия са съставени от пленени руски бронирани машини, твърди британското военно министерство в последния си информационен бюлетин, публикуван в петък и цитиран от БТА.

Британските военни експерти предполагат, че от началото на руската инвазия украинските сили са пленили най-малко 440 руски танка и около 650 други бронирани машини.

Провалът на руските екипажи да унищожат оборудването си преди да отстъпят или да се предадат "подчертава тяхната лоша подготовка и ниските нива на военната им дисциплина", пише още във всекидневната сводка на британското военно министерство.

13:55 7.10.2022

Поне 11 души загинаха при руски обстрел на жилищни сгради в Запорожие 

Най-малко 11 души бяха убити при руски обстрел на жилищни сгради в югоизточния украински град Запорожие, предаде ДПА, позовавайки се на местните власти.

Спасени са поне 21 души, някои от които са тежко ранени съобщи в петък украинската Гражданска отбрана.

Запорожие е една от четирите украински области, заедно с Донецк, Луганск и Херсон, които бяха анексирани миналата седмица от Русия.

Руската окупация в този регион обхваща около 70% от територията му, но Москва не контролира едноименната столица - Запорожие.

Спасителни екипи гасят пожар и търсят оцелели сред развалините на жилищна сграда в Запорожие.
Спасителни екипи гасят пожар и търсят оцелели сред развалините на жилищна сграда в Запорожие.

11:12 7.10.2022

Украйна си е върнала над 500 кв. км в Херсонска област. Руски депутат призова армията да каже истината

От началото на месеца Украйна си е върнала повече от 500 кв. км в Херсонска област, които по-рано бяха окупирани от руската армия. Това каза президентът на Украйна Володимир Зеленски във вечерното си обръщение в четвъртък.

Според изявлението на Зеленски късно в четвъртък украинските сили напредват и в източните области Донецк и Луганск. Зеленски също така изрази оптимизъм, че Киев ще успее да си върне и загубените територии на югоизток в Запорожка област - четвъртият от регионите, незаконно обявени от Москва за част от Руската федерация.

На фона на информациите за продължащия напредък на украинските сили високопоставен руски депутат призова руската армия да каже истината за случващото се на място.

"Трябва да спрем да лъжем", каза председателят на долната камара на комисията по отбрана на парламента Андрей Картаполов пред журналист от руска държавна медия.

"Докладите на министерството на отбраната не се променят. Хората знаят. Нашите хора не са глупави. Това може да доведе до загуба на доверие", каза още Картаполов.

09:56 7.10.2022

Байдън предупреди за риск от "ядрен Армагедон"

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че опасността от ядрена катастрофа е на най-високото си равнище от Кубинската криза през 1962 г. насам, предаде Асошиейтед прес. По думите на Байдън президентът на Русия Владимир Путин "не се шегува", когато заплаши, че Москва ще защитава анексираните територии с всички средства, без да изключва и ядрено оръжие.

"Не сме били изправени пред перспективата за Армагедон от времето на Кенеди и кубинската ракетна криза", каза Джо Байдън в четвъртък.

През 1962 г. САЩ и Съветският съюз при президента Джон Ф. Кенеди и Никита Хрушчов бяха близо до ядрен сблъсък. Поводът тогава бяха плановете за разполагане на руски ядрени оръжия в Куба. Конфронтацията се смята от много експерти за момента, в който светът е бил най-близо до пълномащабна ядрена война.

18:01 6.10.2022

Брюксел одобри новите санкции срещу Русия, сред които попада и таван на цените на внасяния руски петрол, съобщиха в четвъртък Европейската комисия (ЕК) и Съветът на Европейския съюз (ЕС), цитирани от БТА.

Повод за приемането на новия пакет стана анексирането на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон чрез фалшиви "референдуми", обявената от Москва мобилизация на войници и отправените от Кремъл недвусмислени ядрени заплахи към Украйна и Запада, уточнява ЕК.

17:54 6.10.2022

ЕП призова "колебаещите се" страни да дадат оръжие на Украйна 

Сраните членки на ЕС и други държави да увеличат доставките на оръжие за Украйна, с което тя да се отбранява от Русия. Такава резолюция гласува в четвъртък Европейския парламент (ЕП) с подкрепа на две трети от евродепутатите.

В приетата резолюция се обръща внимание и на “колебаещите се” страни членки - да дат справедлив дял от необходимата военна помощ, пише “Дневник”.

До момента единствените страни членки на ЕС, които не са предоставили военна помощ на Украйна, са Унгария и България.

09:47 6.10.2022

Украинското настъпление край Херсон продължава. Русия обстреля Запорожие

Украинските сили продължават контранастъплението си на Юг и Изток, превземайки територия, окупирана от Москва, въпреки че руският президент Владимир Путин обеща ситуацията да се “стабилизация” в четирите украински области, анексирани от Русия миналата седмица.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в нощното си обръщение късно на 5 октомври, че три селища, разположени североизточно от град Херсон, са били “освободени”.

На този фон украинският губернатор на Запорожие Александър Старух, съобщи рано в четвъртък, че руски обстрел там е убил най-малко двама души през нощта и е повредил или унищожил няколко жилищни сгради, предизвиквайки големи пожари.

01:06 6.10.2022

Путин обяви АЕЦ "Запорожие" за руска "федерална собственост"

Руският президент Владимир Путин подписа в сряда няколко указа, с които обяви украинската атомна електроцентрала Запорожие за руска “федерална собственост”. Този ход незабавно беше отхвърлен от Киев, който определи указите като “безполезни, абсурдни и неадекватни”.

17:35 5.10.2022

Путин провъзгласи Кадиров за генерал-полковник

Руският президент Владимир Путин е провъзгласил чеченския лидер Рамзан Кадиров за генерал-полковник, става ясно от съобщение на чеченеца в Телеграм.

"Изключително съм благодарен на нашия върховен главнокомандващ за високата оценка на моите заслуги! Това е голяма чест за мен. Давам дума, че ще оправдая предварително оказаното доверие", написа Кадиров.

През септември 2021 г. лидерът на Чечня беше награден с орден "За заслуги към отечеството" III степен. През 2006 г. Кадиров получи с орден "За заслуги към отечеството" IV степен. Той е награждаван още с орден "За храброст" (2003) и "Чест" (2015), медал "За военна доблест" II степен (2000) и чеченски орден "Кадиров" (2005).

През 2006 г. Кадиров получи званието "Герой на Русия", а през 2020 г. Путин го удостои и със звание генерал-майор от Националната гвардия.

14:34 5.10.2022

Тази карта показва как напредва украинската контраофанзива на юг и изток и кои територии все още са под контрола на руската армия.

12:28 5.10.2022

Путин подписа закон за анексиране на окупирани украински области

Руският президент Владимир Путин подписа закони, с които в противорчие с международното право Русия анексира окупирани украински области, съобщиха световните агенции. По-рано през седмицата двете камари на руския парламент одобриха законопроектите, с които Русия обявява за своя територия четири украински области.

Международната общност не признава анексията на украинските Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области. Путин обяви анексията в петък - дни след нелегитимни референдуми за присъединяване към Русия в областите. Референдумите бяха проведени в условията на военна агресия и организирано от окупационните сили в окупирани територии. Те бяха насрочени три дни преди началото на гласуването, проведени без избирателни списъци, без граници на районите, без процедура и без законно избрани органи.

Анексията дойде месец след успешната украинска контраофанзива в Харковска област и на фона на военни успехи на Украйна в южните окупирани области.

11:42 5.10.2022

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща нова военна помощ за Украйна на стойност 625 млн. долара. Пакетът ще включва четири мобилни артилерийски ракетни системи HIMARS, които украинската армия използва за успешната си контраофанзива в окупираните от руските сили територии.

Новината предизвика реакция от Русия, която видя в предоставената помощ “пряка заплаха за стратегическите си интереси” и заплаши с пряк сблъсък между Русия и Запада.

08:47 5.10.2022

Директорът на АЕЦ "Запорожие" няма да се върне на поста, след като беше за кратко отвлечен от руски войници

Директорът на окупираната украинска АЕЦ “Запорожие” Ихор Мурашов няма да се върне на работа, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН. Преди дни той беше задържан от руски войници, а по-късно освободен.

Не е ясно кой ще замени Мурашов на поста. Директорът на МААЕ Рафаел Гроси каза в изявление, че отстраняването на директора “имаше незабавно и сериозно влияние върху вземането на решения за гарантирането на безопасността и сигурността на централата”.

В петък украинската ядрена компания “Енергоатом” съобщи, че Мурашов е задържан на 30 септември следобед докато е пътувал от АЕЦ “Запорожие” към близкия град Енергодар. Мурашов е бил “изведен от колата си и със завързани очи е отведен в неизвестна посока”, пише в съобщението. На 3 октомври беше съобщено, че той е освободен. По думите на Гроси Мурашов в момента е в контролираната от Украйна територия със семейството си.

08:45 5.10.2022

Украинската армия бързо напредва на юг, в Херсонска област. „Положението на юг е трагично“, пише в един от прокремълските канали в Телеграм. „Преломният момент ще настъпи още тази зима“, смята бившият руски премиер Михаил Касянов, днес в опозиция на Кремъл.

17:07 4.10.2022

Преговорите на Украйна с Путин са „невъзможни“ спроед нов указ на Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, който официално обявява всякакви преговори между Киев и руския президент Владимир Путин за „невъзможни“. Указът изпълнява решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна и формализира коментарите, направени от Зеленски на 30 септември, след като Путин обяви четири района на Украйна, частично окупирани от Москва, за част от Русия. Западът опрердели анексията като нелегитимна.

„Той (Путин) не знае какво е достойнство и честност. Затова сме готови за диалог с Русия, но с друг президент на Русия“, каза Зеленски на 30 септември. В указа се посочва още, че Украйна ще използва военни средства за да върне окупираните от Русия територии под свой контрол. Путин, който навършва 70 години тази седмица, може да се кандидатира за поста още два пъти съгласно поправки в конституцията, които той одобри, като потенциално може да остане на власт до 2036 г.

12:37 4.10.2022

Горната камара на руския парламент ратифицира анексията на четири украински области

Горната камара на руския парламент, Съветът на федерацията, ратифицира споразумения за присъединяване на четири региона на Украйна към Русия. Това стана на 4 октомври, ден след като долната камара на парламента, Държавната дума, одобри този ход. Анексията беше осъдена от Запада.

Всички 153-ма депутати, които присъстваха на сесията на 4 октомври, гласуваха за анексирането на части от украинските Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска области, които представляват около 18 процента от територията на Украйна. Последната стъпка в процеса е подписването на документите в закона от президента Владимир Путин.

Русия изпълнява анексиите, след като проведе международно непризнати референдуми в окупираните райони на Украйна. Западните правителства и Киев нарекоха гласуването "измама" и казаха, че нарушават международното право и са принудителни и непредставителни. Съгласно споразуменията, подписани миналата седмица между Путин и подкрепяни от Москва служители в четирите региона, преходният период за пълното присъединяване на анексираните територии към Русия ще продължи до 1 януари 2026 г. Вече са насрочени местни избори в териториите за 10 септември, 2023 г.

08:55 4.10.2022

Зеленски съобщава за нови освободени населени места

Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си обръщение, че въоръжените сили на Украйна продължават да напредват срещу руските сили, след като сса освободили още градове в редица области. Той не даде повече подробности, като каза, че настъпателното движение на армията е продължило на 3 октомври. "В няколко района са освободени нови населени места. В много райони на фронта продължават ожесточени боеве", каза той, без да уточни кои населени места са освободени.

Той добави, че „все повече и повече окупатори се опитват да избягат, все повече и повече загуби се понасят от вражеската армия и има нарастващо разбиране, че Русия е направила грешка, като е започнала война срещу Украйна“. На 3 октомври също имаше съобщения, че украинските сили си връщат градове по западния бряг на река Днепър в Южна Украйна.

Владимир Салдо, лидерът, назначен от Русия в окупираните части на Херсон, призна пред руската държавна телевизия, че има пробиви. „Има едно селище, наречено Дудчаний, точно по поречието на река Днепър и точно там, в този район, имаше пробив. Има населени места, които са окупирани от украинските сили“, каза той.

В рядък коментар на украински официален представител относно войната, Антон Херашченко, съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна, публикува видео, което по негови думи показва украински войник, който развява знаме в Золота Балка, надолу по реката от бившата фронтова линия. Високопоставен военен служител на САЩ каза на 3 октомври, че атаките на украинските сили са принудили Русия да се „отбрани“ в Херсон, възпрепятствайки руските усилия да снабди своите войски на фронтовата линия.

22:15 3.10.2022

Директорът на АЕЦ Запорожие е освободен от руските окупационни сили

Генералният директор на украинската АЕЦ Запорожие, която се намира под контрола на руските сили, е освободен, след като преди няколко дни беше отведен от тях в неизвестна посока. Това съобщи генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси.

„Приветствам освобождаването на Игор Мурашов. Получих потвърждение, че се е завърнал благополучно при семейството си“, написа той в Туитър.

Украйна обвини Русия за задържането на Мурашов, като окачестви това действие като терористичен акт. Според информацията на Киев руски патрул е задържал Мурашов, докато е пътувал от атомната централа за град Енергодар. Там живеят голяма част от хората, които работят в нея, припомня Ройтерс.

По-късно МААЕ съобщи, че се е свързала със „съответните власти“, без да споменава Русия, и че е била информирана, че Мурашов е „временно задържан“.

Русия и Украйна се обвиняват взаимно за обстрела, при който бяха нанесени щети на част от сградите, на територията на най-голямата АЕЦ в Украйна, която се намира под контрола на руските сили.

19:47 3.10.2022

"Балансиран подход". Кремъл няма да решава с емоции за използване на ядрено оръжие

Кремъл подкрепя "балансиран подход" по въпроса с употребата на ядрени оръжия. Това каза на 3 октомври говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков, след като ключовият съюзник на Москва Рамзан Кадиров призова Русия да използва "ядрено оръжие с малка мощност" в Украйна.

Попитан за коментарите на чеченския лидер, който освен това критикува руското военно ръководство за неуспехите на фронта, Песков отговори, че управниците на различните региони имат право да изразяват мнението си, защото това е "много емоционален момент", но подходът на Москва не трябва да бъде воден от емоции, съобщи Ройтерс.

"Предпочитаме да сме балансирани и обективни", добави той.

Песков каза още, че основанията за употреба на ядрени оръжия са заложени в руската ядрена доктрина, която я позволява в случай, че те бъдат използвани срещу Русия, или тя е изправена пред заплаха от конвенционални оръжия. Това се отнася и за четирите района на Украйна, които са в процес на анексиране от Москва, уточни говорителят на Кремъл, след като в понеделник Държавната дума одобри присъединяването на Донецк, Луганск, Херсонска област и Запорожие към Русия.

Миналия месец Путин предупреди Запада, че "не е блъфирал", казвайки, че Русия е подготвена да обранява територията си с ядрени оръжия. В петък той каза, че САЩ са създали "прецедент", хвърляйки ядрени бомби в Япония в края на Втората световна война.

Заредете още

XS
SM
MD
LG