Връзки за достъпност

Извънредни новини
Украински военен помага при евакуацията на цивилни от Харкив, вторият по големина град в страната.
Украински военен помага при евакуацията на цивилни от Харкив, вторият по големина град в страната.

на живо Войната: Украйна отбива руски атаки в два ключови града

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дрон атакува петролна рафинерия в руския Волгоград
  • Русия съобщи за удар на Украйна по окупирания Донецк
  • Русия обвини Украйна за удар по нефтобаза в Луганска област
  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
13:50 30.3.2023

Руснак, успял да избяга от домашен арест, преди да бъде осъден на 2 години в наказателна колония за дискредитиране на руската армия, е задържан в Беларус. Алексей Москальов е арестуван в Русия миналата година, след като дъщеря му - шестокласничка, рисува военна рисунка.

08:58 30.3.2023

Украйна призна за частичен успех на руските сили в Бахмут

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) признаха, че руската армия е постигнала частичен напредък в опитите си да превземе ключовия източен град Бахмут.

Противникът съсредоточава основните си усилия върху провеждането на офанзиви в направленията Лиман, Бахмут, Авдийвка и Мариинск. Градовете Билохоровка, Бахмут, Авдийвка и Маринка остават в епицентъра на военните действия, се казва в последния доклад на Генералния щаб.

"Частите на украинските отбранителни сили отблъснаха 48 атаки в тези райони. Руските сили продължават да щурмуват град Бахмут с частичен успех. Въпреки това войските удържат града, отблъсквайки множество атаки", казаха още от ВСУ.

Ден по-рано основателят на "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че сраженията през деня "вече на практика унищожиха украинската армия, но, за съжаление, също така нанесоха сериозни щети на частната военна компания ".

В сряда украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ако Бахмут падне, това ще позволи на Русия да си осигури международна подкрепа за принуждаване на Украйна да сключи мирно споразумение, което да включва неприемливи за Киев отстъпки.

17:31 29.3.2023

Украйна подготвя контранастъпление с танкове "Леопард" през април-май

Украинската армия може да започне контраофанзива в няколко направления още през април или май, стана ясно от думите на украинския министър на отбраната Олексий Резников. Той беше попитан в интервю кога на фронта ще могат да се видят танковете "Леопард", които Украйна получи от няколко държави.

"Ще ги видите при контранастъпление по решение на нашия Генерален щаб. То вече се планира в няколко направления. Зависи от най-подходящия момент. През пролетта земята ни е много влажна. Могат да се използват само верижни машини. Мисля, че ще можем да ги видим през април-май", отговори той пред естонската телевизия ERR.

Резников отбеляза, че Украйна вече е получила бойни танкове "Леопард" от Германия, Канада, Португалия и Полша.

В края на 2022 г. започна да се появява информация за подготовката на контранастъпление на украинската армия. Киев настоява, че за да е наистина успешно, са необходими и самолети F-16. От САЩ обаче засега казват, че това не е нужно и отказват такава помощ. На този фон Полша и Словакия обявиха прехвърлянето на изтребители МиГ-29 на Украйна.

13:20 29.3.2023

Как украински ловци на руски дронове ги свалят с автомати

Украински войници са усъвършенствали уменията си да свалят ирански дронове с автоматите си. Руските сили използват безпилотните апарати за атаки в цяла Украйна, включително срещу жилищни сгради и гражданска инфраструктура. Украинската армия казва, че постига успех в свалянето на дроновете.

Как украински ловци на руски дронове ги свалят с автомати
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

13:19 29.3.2023

"Те какво, не им пука, че убиват хора ли?" Как млади руснаци спасяват родителите си от пропагандата

По-възрастните руснаци са по-склонни да подкрепят войната, която Русия води в Украйна. Това показва допитване до населението година след началото на руската инвазия.

Девет от десет анкетирани над 70 години казват, че подкрепят военните действия на Путин. Сред техните деца - руснаци на възраст от 40 до 50 години - нивото на подкрепа е значително по-ниско.

Три четвърти от хората над 60 години гледат телевизия всеки ден, а по-голямата част от руския телевизионен ефир представлява пропаганда за войната.

Марина Аронова от регионалния сайт на Радио Свободна Европа - Сибир.Реалии разказва три истории за това как децата търсят нестандартни начини да спасят родителите си, отровени от телевизионната пропаганда.

13:12 29.3.2023

Руските сили обстреляха Херсонска област

Руските войски са обстреляли Херсонска област, включително и град Херсон, съобщи началникът на регионалното военно управление Олександър Прокудин.

„През изминалото денонощие противникът извърши 34 обстрела. Херсонска област беше обстрелвана от руска авиация и артилерия. Противникът три пъти обстрелва град Херсон“, се казва в съобщението, цитирано от украинската служба на Радио Свободна Европа.

Според Прокудин 17 руски снаряда са били насочени срещу жилищни квартали на Херсон, жилищни сгради, болница и производствените помещения. По думите му има един ранен.

Украинските военни си върнаха контрола върху десния бряг на Херсонска област през есента на миналата година. Почти веднага след това руските войски започнаха да обстрелват Херсон и районите на региона, контролирани от украинското правителство.

От началото на пълномащабното си нахлуване Москва отрича целенасочена атака срещу цивилни въпреки наличието на доказателства за това .

11:07 28.3.2023

Германия и Великобритания изпратиха танкове на Украйна

Първата доставка на танкове Леопард 2 от Германия е изпратена в Украйна, съобщи германското министерство на отбраната, цитирано от Би Би Си. Става дума за 18 съвременни бойни танка, за които украински военни са били обучени. Според министъра на отбраната Борис Писториус танковете могат да имат "решаващ принос" на фронта.

Би Би Си съобщи, че са пристигнали и танковете Чалънджър 2 от Великобритания. Новината идва след дълги призиви на Киев през последните месеци за съвременни оръжия и превозни средства. Германия се съгласи да изпрати танкове през януари, след като правителството се съпротивляваше миналата година.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников потвърди в понеделник, че Украйна е получила британските танкове и публикува видео в Туитър, на което се вижда как тества един от тях.

10:57 28.3.2023

Русия е изстреляла нова вълна от дронове, произведени в Иран, по Киев и околностите му. Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила почти всички от тях, съобщиха украинските сили в понеделник вечерта. Няма съобщения за жертви.

08:11 28.3.2023

Русия не постигна разследване в ООН на взривовете на "Северен поток"

В понеделник Русия не успя да накара Съвета за сигурност на ООН да поиска независимо разследване на експлозиите през септември по газопровода "Северен поток", свързващ Русия и Германия. Само Русия, Китай и Бразилия гласуваха в подкрепа на изготвената от Русия резолюция, като останалите 12 членове на Съвета се въздържаха. За да бъде приета резолюцията, са необходими поне девет гласа "за" и да няма вето от страна на Русия, Китай, Франция, САЩ или Великобритания.

08:08 28.3.2023

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети предните позиции на украинските военни в югоизточната Запорожка област в понеделник. Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси съобщи, че се е срещнал със Зеленски в Запорожие, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа - сега под руски контрол.

09:28 27.3.2023

Дрон се взриви на 200 км до Москва

Украински дрон е бил свален от руската противовъздушна отбрана в неделя, според руската армия. Дронът е паднал в Киреевск. Селището се намира на около 400 километра от украинската граница и на по-малко от 200 км от Москва. Информацията е на министерството на отбраната на Русия. Дронът е прихванат от руски комплекс за радиоелектронна борба "Полие-21", който е направил навигационната му система неработоспособна и дронът е паднал.

При падането на дрона е последвал взрив, повредени са три жилищни сгради и са ранени трима души, според местните власти.

Агенция ТАСС твурди, че става въпрос за украински безпилотен летателен апарат Ту-141 "Стриж". Това е съветски безпилотен разузнавателен летателен апарат, произвеждан от 1979 до 1989 година.

11:21 26.3.2023

Киев очаква още санкции срещу Москва, след решението на Путин за ядрено оръжие

Киев очаква от Европа още санкции срещу Москва след решението на руския президент Владимир Путин да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. Това каза пред френската телевизия Ел Се И (LCI) Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Подоляк каза още, че Украйна иска от Европа още оръжия, които да бъдат използвани за извършването на контранастъпление.

"Нужно е да бъде увеличен военният потенциал на Украйна за контранастъпление и да бъдат засилени санкциите срещу Русия", каза той

Руският президент Владимир Путин обяви вчера, че по искане на Минск ще разположи тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус.

10:23 25.3.2023

Ситуацията в Бахмут "успява да се стабилизира", каза украински командир

Ситуацията в Бахмут е стабилна въпреки продължаващите руски атаки, каза командващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в петък. Той говори с началника на щаба на отбраната на Великобритания адмирал Тони Радакин за оперативната обстановка по цялата фронтова линия.

Преди повече от година Русия започна непровокираната в Украйна. Руските войски се опитват да превземат стратегическия украински град Бахмут от юли миналата година. През януари започнаха активно настъпление от позиции близо до града. „Бахмутското направление е най-трудното. Благодарение на титаничните усилия на отбранителните сили е възможно да се стабилизира ситуацията“, каза Залужни. Твърденията му не могат да бъдат независимо проверени, отбелязва Радио Свобода.

С Радакин са обсъдили укрепването на украинската противовъздушна отбрана и са се "разбрали да развиват сътрудничество и да поддържат комуникация".

Украинската армия съобщава за ожесточени боеве по линията Лиман - Купянск, както и на юг в Авдиивка в покрайнините на контролирания от руската армия Донецк. И двата района бяха сред основните цели на руската офанзива през зимата, която имаше за задача да се установи пълен контрол над промишления център на Украйна Донбас. Засега офанзивата не постига големи резултати въпреки смъртта на хиляди войници и от двете страни в най-ожесточените боеве от началото на войната. Фронтовата линия не се е преместила от ноември миналата година.

16:42 24.3.2023

Украйна предаде на Русия тежко ранени руски пленници

Руските сили нанесоха смъртоносен удар със зенитно-ракетна система С-300 по град Костянтинивка в Донецка област, съобщи регионалната прокуратура. Една от ракетите е поразила сградата на т.нар. неразрушим пункт (места, в които има отопление, вода и могат да се зареждат телефони). От областната военна администрация съобщиха, че в момента това е бил регистрационен център за бездомни хора. В сградата е имало 10 души - загинали са три жени, а двама са ранени.

16:37 24.3.2023

Украйна предаде на Русия тежко ранени руски пленници

Украйна предаде на Русия тежко ранени и болни пленници, чието състояние е позволявало транспортирането им. Това не е размяна на военнопленници, а репатриране: връщане на тежко ранени пленници без никакви условия, както предполага международното хуманитарно право. Това съобщи правителственият координационен щаб за третиране на военнопленници.

"Украйна извърши хуманитарна акция и предаде на Русия всички тежко ранени окупатори, чието състояние позволява, пленени от началото на мащабното нахлуване, следвайки международните си задължения по чл. 109-114 от Женевските конвенции и с участието на Международния комитет на Червения кръст", се казва в доклада.

Междувременно от Министерството на реинтеграцията съобщиха, че е станало възможно да се върнат у дома телата на 83 загинали украински войници. Прехвърлянето на телата от временно окупираните територии на Украйна е осъществено със съдействието на Службата на комисаря за изчезналите лица в сътрудничество с правоприлагащите органи. На 10 февруари телата на други 61 загинали войници бяха върнати. Тогава комисарят по въпросите на безследно изчезналите Олег Котенко съобщи, че към този момент службата е успяла да върне 888 загинали военнослужещи.

10:27 24.3.2023

Украинските сили се готвят за контранастъпление в Бахмут

Украинските войски, които от месеци са в отбранителна позиция, се очаква скоро да контраатакуват, тъй като изглежда, че настъплението на Русия отслабва, съобщи висш украински военен командир.

Украинските военни съобщиха рано в петък, че 1020 руски войници са били убити през последните 24 часа, когато са започнали неуспешни атаки срещу градовете Лиман, Авдийвка, Маринка и Шахтарске, предаде Ройтерс. Но основният им фокус все още е Бахмут. "Противникът не е спрял атаката си срещу Бахмут", докладваха от Генералния щаб на Украйна.

Висшият командир на сухопътните сили на Украйна Олександър Сирски обаче каза по-рано, че силите му скоро ще започнат контранастъпление, след като са устояли на зимната кампания на Русия. Той потвърди, че руските наемници от частната армия "Вагнер", които бяха начело на атаките в Източна и Южна Украйна, "губят значителни сили и изчерпват силите си".

"Много скоро ще се възползваме от тази възможност, както направихме по-рано край Киев, Харков, Балаклия и Купянск", каза Сирски.

Москва не реагира на твърденията, че силите ѝ в Бахмут отслабват, но лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин направи изявления през последните дни, в които предупреди за украинско контранастъпление.

19:21 23.3.2023

Зеленски посети Херсонска област

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Херсонска област в четвъртък, съобщи неговият кабинет.

Херсон е един от четирите региона, които Москва неоснователно твърди, че е анексирала. През ноември Украйна проведе успешна контраофанзива и освободи голяма част от превзетите по-рано от Русия територии.

В четвъртък украинският президент обеща, че силно повредената инфраструктура на региона ще бъде възстановена възможно най-бързо.

"Ще се опитаме да я възстановим преди зимата. Нашият приоритет е да възстановим електричеството. Питейна вода също ще бъде осигурена по график. Вярвам, че всичко ще бъде наред", каза Зеленски, цитиран на сайта на украинското президентство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски (в центъра) по време на среща с военнослужещи в Херсонска област, които участват в отбраната на региона, 23 март 2023 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски (в центъра) по време на среща с военнослужещи в Херсонска област, които участват в отбраната на региона, 23 март 2023 г.

Посещението на Зеленски в Херсонска област бележи второто му пътуване до украинските региони в последните дни. Преди това той се срещна с военни части близо до Бахмут, като им връчи отличия. Зеленски посети и военномедицинско съоръжение в северната област Харков.

19:15 23.3.2023

Руските сили "издишат" в Бахмут, смята украински генерал

Руските сили в Бахмут "издишат" и "съвсем скоро" украинските военни ще се възползват това, смята командващият Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски.

"Агресорът не се отказва от опитите да превземе Бахмут на всяка цена, въпреки загубите в жива сила и техника. Основните сили на Руската федерация в това направление са представителите на частната военна компания "Вагнер". Без да щадят нищо, те губят значителни сили и умират", написа Сирски в Телеграм в четвъртък.

Ден по-рано британското разузнаване публикува информация, според която е вероятно руската офанзива в Бахмут да отслабва, отчасти поради преразпределянето на руските сили в други райони.

Бахмут продължава да е основната гореща точка на фронта. Руските войски се опитват да превземат града от юли 2022 г., когато успяха да окупират големи територии в съседната Луганска област. През януари руските военни започнаха активно настъпление от позиции близо до Бахмут.

10:35 23.3.2023

Украйна ще отвърне на всички атаки на Русия, каза Зеленски

Украйна ще отвърне на всички атаки на Русия, каза във вечерното си обръщение президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Думите му дойдоха, след като най-малко осем души бяха убити при руска атака срещу град Ржищив близо до Киев. По последни данни на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна ранените при удара са най-малко седем души. Според службата 4-ти и 5-ти етаж на две общежития и учебната сграда на професионален лицей са били частично разрушени.

По-късно в сряда жилищна сграда в град Запорожие също беше поразена от руска ракета. Един човек загина, 34 души бяха ранени.

"Ще отговорим решително на всички атаки на окупаторите срещу нашите градове. Всички руски удари ще получат военен, политически и юридически отговор", каза Зеленски в обръщението си.

18:47 22.3.2023

Властите съобщават за много пострадали, сред които деца, след руски удар по Запорожие

Местните власти съобщават за 18 ранени, включително деца, в резултат на нападение на руските сили в Запорожие (регионалната столица на частично окупираната едноименна област) в Югозападна Украйна. Това съобщи секретарят на градския съвет Анатолий Куртев. По думите му са обстрелвани две девететажни жилищни сгради.

"Към момента са известни 18 жертви , сред които две деца на 7 и 9 години. Откарани в болница са 11 възрастни, четирима от тях са в тежко състояние, седем - в средно тежко. Други петима са получили медицинска помощ на място. Децата са отведени в лечебни заведения“, написа Куртев в Телеграм.

По думите му информацията за мащаба на разрушенията все още се изяснява. На място работят спасители на държавната служба за извънредни ситуации и градската аварийно-спасителна служба, лекари, психолози, социални работници, доброволци и градската асоциация на приютите.

По-рано в социалните мрежи беше съобщено, че в Запорожие се чуват експлозии. Ръководителят на канцеларията на президента Андрий Йермак потвърди руския обстрел, като уточни, че руските войски атакуват жилищни сгради.

Руските войски редовно атакуват град Запорожие и региона. От началото на пълномащабното непровокирано нахлуване Москва отрича целенасочена атака срещу цивилни, въпреки наличието на свидетелства и доказателства за това.

Заредете още

XS
SM
MD
LG