Връзки за достъпност

Извънредни новини
Михайло Драпатий
Михайло Драпатий

на живо Войната: Украйна смени командира на Харковския фронт

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Дрон атакува петролна рафинерия в руския Волгоград
  • Русия съобщи за удар на Украйна по окупирания Донецк
  • Русия обвини Украйна за удар по нефтобаза в Луганска област
  • Русия е прехванала дрон южно от Москва, твърди кметът на града;
  • Украински дрон е поразил руска петролна рафинерия, твърди източник от украинското разузнаване;
  • Украйна ще позволи на някои затворници да служат в армията;
13:27 8.3.2024

Ядрената агенция на ООН иска Русия да върне Запорожката АЕЦ на Украйна

Бордът на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) към ООН призова Русия да изтегли войските си от украинската Запорожка АЕЦ. Новината дойде, след като по-рано тази седмица директорът на МААЕ Рафаел Гроси се срещна в Москва с руския президент Владимир Путин.

МААЕ иска "спешно изтегляне на целия военен и друг персонал", както и връщане на централата "под пълен контрол на компетентните украински власти". Призивът на агенцията е част от четвъртата резолюция, с която тя осъжда действията на Русия срещу украинските ядрени съоръжения.

10:50 8.3.2024

Руските удари се увеличават преди посещение на Зеленски в Турция

Руски ракетен удар е поразил североизточния град Суми. Вследствие има ранени и починали, като броят им все още не е известен, съобщиха украинските власти в петък.

Атаката над Суми е последната от поредицата засилени смъртоносни руски атаки срещу украински инфраструктурни обекти. Тя беше извършена на фона на съобщения, че украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул на 8 март. Очаква се двамата да обсъждат хода на войната на Русия в Украйна. Досега Ердоган се опитва да поддържа добри отношения и с двете страни.

Подробностите за нападението в Суми остават неясни, но украинските медии съобщиха, че болница и училище са били ударени от ирански дронове "Шахид". По първоначални данни петима души, включително едно дете, са били ранени, но по-късно местните медии съобщиха, че няколко души са били убити.

"За съжаление има три удара в различни части на града. Всички служби за спешна помощ работят на място. На пострадалите е осигурена необходимата медицинска помощ", се казва в изявление на регионалното военно командване.

Зеленски осъди удара, като каза, че "руската държава определено ще бъде държана отговорна за това зло".

На 7 март Русия продължи да нанася удари по цивилни райони в Украйна, водейки до още жертви и материални щети, казаха украинските власти.

При обстрел са загинали най-малко двама души, а 16 бяха са били ранени в четири украински региона. Същевременно черноморският пристанищен град Одеса отново е станал обект на руска ракетна атака, съобщиха властите в четвъртък.

18:14 7.3.2024

Атака с дрон предизвика експлозия в руски металургичен завод

Експлозия избухна на територията на металургичния комбинат "Северстал" в Череповец, Вологодска област сутринта на 7 март. Това съобщи местното издание Череповская истина. Според него една от индукционните пещи е избухнала при атака с дрон.

По-късно информацията за удара на дрона беше потвърдена от изпълняващия длъжността областен управител Георги Филимонов. По думите му в резултат на атаката няма пострадали и предприятието работи нормално.

"Северстал" по-рано съобщи, че в предприятието е възникнал технологичен инцидент. Според компанията един от блоковете е бил изведен от експлоатация „за предварително планиран ремонт“. В доклада не се споменава атака с дрон.

Череповецкият завод за желязо и стомана е ключов актив на подразделението Severstal Russian Steel.

12:32 7.3.2024

Русия може да воюва в Украйна поне още две години със същия интензитет според литовското разузнаване

Високите цени на петрола, заобикалянето на санкциите и държавните инвестиции дават на Русия достатъчно ресурси, за да продължава да воюва в Украйна с интензитета, който поддържа в момента, в продължение на най-малко още две години напред. Това става ясно от доклад на литовското разузнаване, публикуван в четвъртък.

Русия реформира и подсили армията си в Украйна през миналата година и сега е напът да разшири военния си капацитет по границите на НАТО, включително и край Финландия, която се присъедини към алианса миналата година, се казва в годишния доклад, цитиран от Ройтерс.

21:01 6.3.2024

Петима загинаха след руски ракетен удар срещу Одеса по време на посещение на Мицотакис

Петима души са загинали, а други бяха ранени след руска атака срещу украински черноморски град Одеса. Това става ясно от думи на украинския президент Володимир Зеленски, цитирани от Ройтерс.

Атаката е настъпила по време на посещението на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис в града. Той беше там заедно със Зеленски.

По думите на Мицотакис ракетите са паднали в близост до двамата лидери и екипите им.

„Беше доста напрегнато преживяване“, каза Мицотакис и добави, че ударите са се чули в близост до двете делегации и никой от членовете им не е имал време да се скрие в бомбоубежище.

„Или са полудели, или нямат контрол върху това какво тяхната терористична армия прави“, каза Зеленски.

По данни на гръцки медии една от ракетите е паднала на 500 м. от двамата лидери.

В същото време руското министерство на отбраната съобщи, че е бил извършен „успешен удар“ срещу склад за съхранение на украински морски дронове.

От съобщението нe става ясно дали става въпрос за една и съща атака. Твърденията на Москва не могат да бъдат независимо потвърдени.

Атака дойде, след като преди дни 12 души, сред които и пет деца, бяха убити при руска атака срещу Одеса.

16:13 6.3.2024

Украински дронове поразиха руски завод за желязна руда

Украински дронове са ударили горивни инсталации в един от най-големите руски заводи за желязна руда в сряда, съобщиха руските власти. Новината е потвърдена и от представител на украинската агенция за военно разузнаване пред Ройтерс.

"Днес, в резултат на атака с дрон в Железногорския район, се запали резервоар за гориво в склада за гориво-смазочни материали на Михайловския минно-обогатителен завод", се казва в изявление на фирмата собственик - "Металоинвест".

Около два часа след първата атака губернаторът на Курск Роман Старовойт съобщи, че втори дрон е ударил завода за желязна руда. Той написа в социалните мрежи, че руската противовъздушна отбрана е в действие и призова хората да запазят спокойствие.

В отделно изявление след двата удара "Металоинвест" съобщи, че заводът работи нормално.
"Няма пострадали. В момента се предприемат необходимите мерки за потушаване на пожара".

Михайловският минно-обогатителен завод е едно от най-големите съоръжения за добив и преработка на желязна руда в Русия.

През последните седмици украински дронове поразиха руски петролни рафинерии и друга икономическа инфраструктура. В хода на войната Курската област е подложена на редовни нападения.

10:40 6.3.2024

Володимир Зеленски никога не е искал западни войски в Украйна, каза САЩ

Украинският президент Володимир Зеленски никога не е искал западни войски за борба с пълномащабна инвазия на Русия. Това каза Белият дом във вторник, след като френският президент Еманюел Макрон повтори, че не изключва тази идея.

"Президентът Зеленски не иска това, той просто иска инструментите и възможностите. Той никога не е искал чужди войски да се бият за страната му", каза пред репортери говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

По-рано същия ден Макрон каза, че "напълно стои зад" коментарите си от миналата седмица, в които не изключи разполагането на западни войски в Украйна, което предизвика бурни обществени реакции.

Ръководителят на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, цитиран от държавната информационна агенция РИА Новости, каза, че коментарите на Макрон показват безотговорността на европейските лидери, които по негови думи водят света към ядрена война.

Повечето европейски съюзници обаче, включително България, съобщиха, че няма да изпратят войски в Украйна.

09:34 5.3.2024

Украйна е спряла руското настъпление край Авдиивка

Украйна е успяла да спре руското настъпление край източния град Авдиивка. Това каза военният говорител на Киев Дмитро Лихови, цитирн от Ройтерс.

Новината идва, след като преди месец украинските сили отстъпиха от Авдиивка и останките от града попаднаха под контрола на руската армия. Преди това в продължение на месеци населеното място беше обект на непрестанни руски атаки. Отстъплението си Украйна оправда с липса на боеприпаси и оръжия, свързани с блокираната в американския Конгрес военна помощ.

Лихови каза, че въпреки че руското настъпление е спряно, силите на Москва се прегрупират и прехвърлят войници към фронта на юг.

„Врагът полага огромни усилия, но не постига никакъв напредък“, каза още Лихови.

10:45 4.3.2024

Зеленски поиска светът да помогне на Украйна да победи "руското зло"

Украинският президент Володимир Зеленски поиска светът да помогне на Киев да победи "руското зло". Това се случи, след като при руска атака в събота в Одеса загинаха 12 души, сред които и няколко деца.

"Всяка руска загуба на фронта е отговор на руския терор. Светът трябва да реагира на всяка проява на руското зло и да отблъсне действията на Русия", каза Зеленски в неделя.

По-късно през деня в нощното си видеообръщение той каза, че е необходима политическа воля, за да се гарантира, че Украйна ще има доставки на оръжия. През последните месеци помощта за Украйна в САЩ е блокирана от републиканците в Конреса на САЩ.

Войната "трябва да стане безнадеждна за Русия.... Те трябва да усетят, че има сила, която унищожава тези, които се опитват да унищожат живота", каза Зеленски.

Ударът с дрон по Одеса порази жилищен блок в южния пристанищен град рано на 2 март, като частично разруши няколко етажа и остави под развалините повече от десетина души.

17:25 3.3.2024

Зеленски очаква предложения от Сирски за кадрови смени в украинската армия

Украинският президент Володимир Зеленски каза в неделя, че очаква „подробен доклад и конкретни предложения“за кадрови смени в армията от генерал-полковник Олександър Сирски.

В началото на февруари Сирски беше назначен за главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна.

Зеленски съобщи, че Сирски, който тъкмо се е завърнал от обиколка на фронта, ще има „картбланш за кадрови промени в армията или за всякакви промени в щаба“.

По-рано същия ден Сирски съобщи за разместване на командирите на няколко бойни бригади. Той написа в публикация в приложението Телеграм, че по време на обиколката си е установил, че „някои бригади успяват да задържат вражеските атаки и да удържат позициите си, а други - не“.

Предложенията за кадровите смени се очакват в началото на предстоящата седмица. Информацията за тях идва малко след като руските сили превзеха град Авдиивка в Донецка област.

10:59 3.3.2024

През уикенда Русия и Украйна си размениха нападения с дронове и ракети. При руски удар по жилищна сграда в украинския пристанищен град Одеса са загинали най-малко 10 души, съобщиха местните власти, след като първоначално в събота съобщиха за 4 жертви.

Сред загиналите има 3 деца. Поне още 3 са жертвите от атаките над други градове.

След случая украинският президент Володимир Зеленски призова западните партньори на Украйна да ѝ съдействат с повече средства за противовъздушна отбрана.

15:25 2.3.2024

Четирима души бяха убити при руска атака с дрон над Одеса

Четирима души, сред които и 3-годишно дете, са загинали при удар на руски дрон над жилищна сграда в украинския пристанищен град Одеса, предаде Ройтерс.

Поне 8 души са ранени при нападението, а дронът е откъснал парче от сградата, голямо колкото няколко етажа.

„Един от вражеските безпилотни самолети удари жилищна сграда в Одеса. Осемнадесет апартамента са разрушени“, написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в приложението Телеграм и добави, че „Русия продължава да се бори с цивилни“.

Според информацията, споделена от президента, става въпрос за ирански дрон.

Подобни атаки в нощта на петък срещу събота имаше и над други два украински града - Миколаев и Харков.

11:01 2.3.2024

Киев и Амстердам подписаха споразумение за сигурност

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте и украинският президент Володимир Зеленски подписаха в петък споразумение за сигурност в украинския град Харков.

Документът предвижда военна помощ от Нидерландия за Украйна в размер на 2 млрд. евро през тази година, както и подкрепа в областта на отбраната през следващите 10 години. Нидерландия е седмата държава, която подписва такова дългосрочно споразумение с Украйна.

Новината идва, след като в края на декември миналата година Рюте съобщи, че страната му ще достави на Украйна 18 изтребителя F-16. В петък Рюте и Зеленски обсъдиха ускоряването на тази доставка.

„Благодарен съм на премиера Рюте за това споразумение, което ще засили защитата на Украйна, включително и на град Харков, където се срещнахме днес“, каза Зеленски.

10:50 1.3.2024

"Използваме всяка среща". Зеленски очаква повече боеприпаси от Западните Балкани

Украинският президент Володимир Зеленски очаква, че срещите му с лидерите на Западните Балкани на срещата на върха в Тирана ще помогнат на украинските войски да получат повече артилерийски снаряди.

По думите му Киев е постигнал нови споразумения за сътрудничество в отбраната по време на двудневната среща на върха, организирана от Албания.

"Използваме всяка среща и всеки ден, за да предоставим повече възможности на нашите бойци", каза той във вечерното си видео обръщение в четвъртък.

Според Зеленски 2024 г. трябва да бъде време на максимален прагматизъм в отношенията със съседите на Украйна, защото "всички виждат, че Русия няма да спре".

10:20 29.2.2024

Ранени са цивилни граждани в Източен Донецк след руски обстрел

В сряда руските войски са обстрелвали Покровски и Бахмутски район на Донецка област, което е довело до много ранени сред цивилното население, съобщи Украйна на 28 февруари.

При обстрела са поразени село в Покровски район и градовете Курахово и Часив Яр, съобщи Генералната прокуратура.

Пострадала е 62-годишна жена, която се е разхождала по улица в селото. Тя е настанена в болница с травма на главата и фрактура, съобщи Генералната прокуратура в Украйна. В Курахово пострадала е 22-годишна продавачка, която е била поразена от ракетен огън в търговски павилион. Тя е била хоспитализирана с мозъчна травма и сътресение.

Нападението в Хасив Яр е свързано с дрон, който е ранил 40-годишен мъж. В същия ден руските сили са нанесли удар и по град Сиверск, причинявайки животозастрашаващи наранявания на 69-годишна жена, която по време на нападението е била близо до дома си.

17:35 28.2.2024

Белгия поръчва 50 000 снаряда за Украйна. Ще даде и 600 млн. от руски активи

Белгия ще предостави 200 млн. евро за поръчката на около 50 000 155-милиметрови снаряди за Украйна, съобщи премиерът Александър де Кро. Те ще бъдат произведени извън ЕС, уточняват белгийски медии. Предвижда се доставките да започнат до края на март.

Изявлението на Де Кро идва само дни след посещението му в Киев за втората годишнина от началото на руската агресия. Заради нея още миналата година ЕС реши да осигури 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна.

По-рано белгийският министър на отбраната Людивин Дедондер каза, че властите ще предоставят за въоръжаването на Украйна над 600 милиона евро от лихвите по запорираното руско имущество. Русия държи в Белгия основната част от средствата, оставени на съхранение в ЕС и запорирани по силата на санкциите заради войната.

"Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Не можем да оставим Русия да спечели", каза в сряда и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред Европарламента.

10:11 28.2.2024

Украинската армия се е оттеглила и от села край Авдиивка

Украинската армия съобщи, че се е изтеглила и от две села край източния град Авдиивка, който по-рано този месец беше превзет от руските сили. Неговото превземане е най-голямата руска победа на бойното поле за последните девет месеца.

Украинският военен говорител Дмитро Лихови каза, че украинските сили са се изтеглили от селата Северне и Степове, след като ден по-рано са напуснали и Ласточкине. Те са се укрепили на нови отбранителни позиции западно от Авдиивка. По думите му армията се изтегля на позиции, които са на нивото на останалата част от източната фронтова линия и са по-подходящи за отбрана. Лихови отбеляза, че Русия е понесла значителни загуби при тези боеве.

До момента руското министерство на отбраната каза, че е превзело Северне две години и три дни след началото на "специалната военна операция", както Кремъл нарича войната в Украйна, която започна преди две години.

Преди инвазията в Северне и Степове живееха общо по-малко от 100 души, отбелязва Ройтерс.

10:39 27.2.2024

Началникът на Генералния щаб на Русия е посетил команден пункт в Запорожка област, твърди ISW

Началникът на Генералния щаб на руската армия Валерий Герасимов е посетил команден пункт в Запорожка област тази седмица. Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW) в понеделник.

Анализаторите са проучили видео кадри, на които Герасимов слуша доклади за оперативната обстановка и раздава медали на руски военнослужещи след превземането на Авдиивка на 21 февруари.

Това е първата публична изява на Герасимов в командните му задължения от 29 декември насам, съобщи ISW.

"Герасимов уволни бившия командир на 58-ма армия генерал-майор Иван Попов през юли 2023 г. след съобщения, че Попов е заобиколил командването на Герасимов и е отишъл директно в Кремъл, за да се оплаче от отказа на Герасимов да изтегли войските на 58-ма армия от фронтовата линия за почивка и възстановяване по време на украинското контранастъпление през лятото на 2023 г. в Запорожка област", припомнят експертите на ISW.

Те предполагат, че целта на визитата на Герасимов е била „възстановяване на отношенията му с командирите и нисшите военнослужещи от 58-ма армия след освобождаването на Попов и критиките, които то предизвика към Герасимов“.

10:31 27.2.2024

Украйна може да спре Путин. Ето защо

Неуспешна контраофанзива, блокирана помощ за Украйна, изчерпващ се човешки ресурс: руският президент Владимир Путин вярва, че войната се обръща в негова полза, и за това има някои основания. Към началото на идната година обаче балансът на силите ще започне да се обръща отново в полза на Украйна, пише Димитър Бечев. Ето защо.

10:29 27.2.2024

Зеленски говори за 31 хил. убити украински войници. Какво знаем до момента

В неделя президентът на Украйна Володимир Зеленски за първи път съобщи официални данни за броя на убитите украински войници. До този момент Киев отказваше да предоставя такава информация с аргумента, че това може да помогне на врага. Ето какво научихме.

Заредете още

XS
SM
MD
LG