Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия върна двама български дипломати от Москва. Петков не бърза с изгонването на Митрофанова


Според Кирил Петков по-доброто решение за България е евентуалното изгонване на руските посланици да стане на ниво ЕС
Според Кирил Петков по-доброто решение за България е евентуалното изгонване на руските посланици да стане на ниво ЕС

Руското министерство на външните работи обяви за персона нон грата двама български дипломати от българското посолство в Москва. Действията са „ответна мярка“ срещу „лишеното от мотиви решение“ за изгонването на двама руски дипломати през март, съобщават руските власти.

В началото на март българското Министерство на външните работи (МВнР) обяви за персона нон грата двама руски дипломати заради уличаването им в шпионаж, в който беше замесен и български генерал от запаса.

В средата на март София изгони още 10 дипломати, заради действия „несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения“. В началото на май от руското посолство в София беше изгонен и един от първите секретари, който се оказа замесен в шпионаж в ДАНС в полза на Русия.

През последните няколко месеца дипломатическите отношения между правителството и руската мисия в София са влошени заради серия от остри изказвания на посланичката Елеонора Митрофанова, които бяха определени за „непристойни“ от правителството. В опит да предизвика оттеглянето ѝ от София българското МВнР привика за консултации българския посланик в Русия.

В петък премиерът Кирил Петков каза в кулоарите на Народното събрание, че Митрофанова не е обявена за персона нон грата, тъй като това ще означава „пълно прекъсване на отношенията“ с Русия. Той добави, че по-добро решение е да се изчака подобна обща стъпка на ниво ЕС.

От началото на войната редица европейски държави изгониха множество руски дипломати от посолствата в страните си. Русия беше изключена и от редица международни организации, а в четвъртък страната беше отстранена от Съвета на ООН по правата на човека.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG