Връзки за достъпност

Извънредни новини

Генчовска разсекрети протокола със Северна Македония. ПП я призова да го подпише


Външната министърка Теодора Генчовска
Външната министърка Теодора Генчовска

Външната министърка в оставка Теодора Генчовска ("Има такъв народ") е разсекретила двустранния протокол и останалите преговорни документи между България и Северна Македония, които преди ден бяха внесени в парламентарната външна комисия за обсъждане.

Това съобщи пресцентърът на "Продължаваме промяната" (ПП) във вторник, малко след като информира, че Генчовска е поставила секретен гриф на документите и по тази причина те не могат да бъдат огласени публично.

"Благодарим за своевременната реакция на министър Генчовска за избягването на всякакви спекулации и недоразумения. В най-кратки срокове очакваме постигането на технически напредък и подписване на двустранния протокол", добавят от ПП.

Българското вето над преговорите за евроинтеграция на Северна Македония стана причина за оттеглянето на "Има такъв народ" от управляващата коалиция.

Чудите се какъв е този шум за Северна Македония. Ето обяснението
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

Лидерът на партията Слави Трифонов обвини българския премиер Кирил Петков, че води двойнствена външна политика по темата и е поел таен ангажимент за бързо вдигане на ветото в нарушение на българските интереси. Шоуменът и съпартийците му нарекоха това "национално предателство".

Това беше потвърдено и от самата Генчовска по време на нейно изслушване в парламента миналата седмица. Тогава тя обаче уточни, че условията по двустранния протокол всъщност са плод на работата на нейния екип във външното министерство.

Впоследствие стана ясно, че в рамките на френското председателство на Съвета на ЕС Брюксел предлага да стане гарант за изпълнението на условията на София към Скопие, ако европреговорите на Северна Македония бъдат започнати. Очаква се т.нар. френско предложение да бъде разгледано в парламентарната външна комисия в сряда.

Комисията има ключова роля за взимането на решения във връзка с политиката на България спрямо Северна Македония. Миналата седмица правителството прие решение, което предвижда всяко предложение на Европейския съюз по темата да се изпраща незабавно на парламентарната комисия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG