Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ВМРО и ДПС се събраха. На кого е философията "да го д*хат бедните"


Правителството беше подкрепено от няколко хиляди души във вторник вечер. Асен Василев и други министри от кабинета се срещнаха с хората
Правителството беше подкрепено от няколко хиляди души във вторник вечер. Асен Василев и други министри от кабинета се срещнаха с хората

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Дебатът по вота на недоверие
  • Демонстрациите в София
  • Правото на вето по външна политика на ЕС

Днес в 19:10 ще бъде гласуван вотът на недоверие срещу правителството. В София отново се подготвят шествия в подкрепа и срещу кабинета. Следете всичко в специалния ни блог.

Във вторник се проведе дебатът, който трябваше да е свързан само с икономическата политика на правителството. Той излезе много извън тези рамки, а тук е най-важното от него.

ГЕРБ обвини кабинета, че е допуснал „икономически срив“ и се усъмни в това, че пенсиите могат да се увеличат, както го предвижда правителството.

Министрите отговориха, че икономиката и чуждестранните инвестиции растат, както и че износът е с 20% повече.

Според Кирил Петков истинските причини за вота на недоверие са борбата на правителството за енергийна независимост от Русия, както и антикорупционната му дейност. Към тези причини той прибави и имената на четирима души – Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Елеонора Митрофанова.

От целия дебат най-запомняща се стана репликата на Асен Василев, насочена към ГЕРБ:

„Това, което чувам[от ГЕРБ], са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя, е „да го д*хат бедните“.

Тази реплика беше извадена от контекст и използвана за разпространение на фалшива новина от „Възраждане“ и ГЕРБ, показа проверка на Дневник.

Репликата, според самия Василев, е от комедия за Древния Рим.

София „за“ и „против“ кабинета

Пред парламента се проведоха два протеста. На първия на едно и също място и по едно и също време се събраха две партии, които казват, че са врагове – ВМРО и ДПС. На него имаше и националисти, и хора с нацистки татуировки.

След тях пред Народното събрание излязоха и няколкостотин привърженици на проруската „Възраждане“ с лидера си Костадин Костадинов.

Последни пред храма „Александър Невски“ се появиха няколко хиляди души, които се събраха в подкрепа на правителството на Кирил Петков. С тях се срещнаха депутати от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

Скопие и ветото

България официално уведоми ЕС, че ще се произнесе по т. нар. „френското предложение“ за разрешаване на спора между София и Скопие чак след като българския парламент се произнесе по въпроса.

Външната министърка Теодора Генчовска разсекрети двустранния протокол и останалите преговорни документи в спора между София и Скопие. Според нея и Слави Трифонов в паметна записка има доказателство, че Кирил Петков е работил срещу българските интереси.

Ако ви обърква целият шум около „френското предложение“ – изгледайте това кратко видео с всички отговори по темата.

София засега не вдига ветото върху Скопие, но ЕС вече мисли дали да не отнеме изобщо правото на вето на страните членки. Председателката на Европейската Комисия Урсула фон дер Лайен призова да се премахне изискването за единодушие при вземането на външнополитически решения на съюза.

Изпратете „3 минути“ на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Киев и руските филтрационни лагери

Украинската армия води тежки битки в опит да отблъсне руските атаки в Донбас, кaза Володимир Зеленски. Според него Русия е „много нервна“, защото Украйна може да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС.

Русия връща на бойното поле моряците, които оцеляха при потъването на бойния крайцер „Москва“.

Украйна продължава с преговорите за отблокиране на пристанищата си.

Нидерландия и Германия задействат кризисните си енергийни планове. Те се насочват към употреба на въглища, след като „Газпром“ намали или прекрати доставките им на газ.

Павел Василенко е историк от Мариупол. Той е един от малкото очевидци, които преминават през руските филтрационни лагери и успява да разкаже за това.

И две препоръки

Главният редактор на руското издание „Новая газета“ - Дмитрий Муратов, продаде Нобеловата си награда за мир на търг за 103,5 милиона долара. Той ще дари парите в помощ на украинските деца, разселени заради руската военна агресия.

От ранната смърт на родител, през алкохолизъм и депресия. През всичко това преминава актьорът Джон Гудман, известен с ролите си в „Големият Лебовски“, „О, братко, къде си?“ и „Семейство Флинтстоун“. В понеделник той навърши 70 години.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG