Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украйна ще се бие до победа. В България жълтата преса е официална политика


В сряда вечер в София се проведе "Мирно шествие за Свобода и Независимост" в подкрепа на Украйна

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • 6 месеца война в Украйна
  • Сблъсъци между ГЕРБ и ПП
  • Стивън Фрай

На 24 август Украйна отбеляза 31 години от независимостта си и шест месеца от началото на войната. В реч по повод националния празник Володимир Зеленски каза, че страната ще се бие за земята си докрай.

„Преди казвахме: мир. Сега казваме: победа“, каза украинският президент.

В София се проведе „Мирно шествие за Свобода и Независимост“, на което стотици граждани излязоха с български, украински и европейски знамена.

Към него се присъединиха хора от протеста #ГAZwithme срещу връщането на доставките от „Газпром“ в България. Според Запада руският газ се използва като оръжие от режима на Владимир Путин заради подкрепата, която се оказва за Киев.

Украйна и войната

Лидерите на водещите западните страни също отбелязаха националния празник на Украйна и обещаха допълнителна подкрепа за Киев. Основна ще е помощта от САЩ, където президентът Джо Байдън обяви най-големия пакет, който Вашингтон предоставя от началото на войната. Новата военна помощ е в размер от 3 млрд. долара.

Какво точно донесоха тези шест месеца и какво е бъдещето за Украйна след тях? Този анализ отговаря на някои от най-важните въпроси.

На 8 април Яна и майка ѝ Наталия попадат под ракетна атака срещу железопътната гара в Криматорск. Яна губи два крака, а майка ѝ един. Сега те започват живота си отначало и се учат да ходят с протези в рехабилитационен център в САЩ. Вижте видеото с историята им.

Кампанията и газът

ГЕРБ обявиха, че са подали сигнал до МВР и ДАНС срещу правителството на Кирил Петков заради извършени доставки на природен газ през компании посредници. Делян Добрев допусна, че част от средствата са отивали към офшорни сметки.

От „Демократична България“ видяха сходство между позициите на ГЕРБ и служебния кабинет, който ще поднови преговорите с руската „Газпром“.

Кирил Петков заведе дело за клевета срещу Бойко Борисов и уточни, че искът е за 500 хил. лв. Поводът са именно твърденията на лидера на ГЕРБ за сключени газови сделки.

В сряда съдът окончателно обяви ареста на Борисов през март за незаконен. По време на брифинг самият Борисов каза, че решението за ареста му е взето „на една оргия с много уиски, бяло вино, пици на кристали“. Подобни твърдения се появиха в жълти сайтове преди месеци.

Изпратете „3 минути“ на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Правителството и решенията

Служебният кабинет продължи с промените в големи държавни компании. След „Булгаргаз“, ДФЗ, Автомагистрали и други, сега правителството смени ръководствата на АЕЦ „Козлодуй“, Българския спортен тотализатор и Националната спортна база.

Колегите от Капитал разказват по-подробно кои са новите шефове в атомната централа. По тяхна информация единият има висящо дело, а другият е бил замесен в нагласени поръчки.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев отхвърли предложението на главния прокурор Иван Гешев за създаване на общо звено между прокуратурата, ДАНС и МВР за изборите. Мотивът за отказа е липсата на законово основание за създаването на подобна структура. Такава действаше по времето на управлението на ГЕРБ.

Две препоръки

Той е идеолог на съвременния руски империализъм. Наричат го „мозъка“ на Путин, но според анализатори влиянието му над Кремъл е преувеличено. Десислава Димитрова разказва кой точно е Александър Дугин.

„Живот, посветен на едно – творчеството на немски език като развитие на европейския дух“. Така негов приятел го описва след смъртта му. Приживе той издава няколко знаменити произведения като „Буденброкови“, което му носи Нобелова награда, „Смърт във Венеция“, „Вълшебната планина“, „Д-р Фаустус“ и други. Прочетете този разказ за живота на писателя Томас Ман от поредицата „Малки истории за велики европейци“.

Човек на деня

Можеш ли да си най-добър приятел с гениалния доктор Хаус и с неадекватния господин Бийн? Можеш ли да си от еврейски произход, но постоянно да критикуваш Израел заради Палестина? Можеш, когато си Стивън Фрай. В сряда британският актьор, комедиант, писател, водещ и активист навърши 65 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Facebook форум

Най-ново видео

Странните избори в най-бедния край на Европейския съюз
please wait

No media source currently available

0:00 0:11:15 0:00
XS
SM
MD
LG