Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Смърт на полицаи. Унищожаване на паметници. Лъжи за "Газпром"


Група протестиращи граждани направиха жива верига в опита да спрат разрушаването на един от тютюневите складове в Пловдив
Група протестиращи граждани направиха жива верига в опита да спрат разрушаването на един от тютюневите складове в Пловдив

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Двама полицаи загинаха в Бургас
  • Енергийният министър лъже за „Газпром“
  • В Пловдив се събаря историческа сграда

Двама полицаи загинаха, докато се опитваха да спрат автобус, който превозва 47 нелегални мигранти.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев каза, че по случая са заподозряни чуждестранни граждани, но също и служители на МВР.

Лъжите за газа

Докато правеше инспекция на газовата връзка с Гърция енергийният министър Росен Христов посочи няколко аргумента, с които защити възобновяването на доставките от „Газпром“. Проблемът е, че повечето му доводи съдържаха неверни твърдения.

В сряда вечер в София се проведе нов протест срещу възобновяването на руските доставки. Според протестиращите връщането на „Газпром“ е капан. Вижте какво казаха някои от тях в това видео.

Руснаците в Европа

България не подкрепя предложението на Чешкото председателство на ЕС за прекратяване на издаването на визи за руски граждани. Решението ще бъде обсъдено от външните министри на страните членки в края на август. Руснаците представляват едва 2% от всички чужденци, които влизат в България.

Апелативният съд във Варна отказа екстрадицията на Алексей Алчин в Русия. Магистратите посочиха, че има риск положението на руснака да бъде утежнено заради политическите му убеждения, а правата му да бъдат нарушени, ако бъде предаден на руските власти. По-рано Окръжният съд във Варна беше разрешил екстрадицията.

В Албания двама руснаци и един украинец бяха обвинени в шпионаж. Те бяха задържани в събота, след като опитаха да влязат във военен завод. Сред задържаните се оказа известна блогърка. Прочетете цялата история.

Войната в Украйна

В деня на националния празник на Украйна руската армия уби 25 души, сред които и две деца. Това се случи при обстрел на железопътна гара в Чаплино, Днипропетровска област.

Двата работещи реактора на АЕЦ „Запорожие“ бяха временно изключени заради пожар и повредени електропроводи. Русия и Украйна си размениха обвинения за това кой е виновен. Запада иска от Москва да демилитаризира района на централата, за да се намали риска от тежък инцидент, но Кремъл отказва.

Хюман райтс уоч осъди употребата на касетъчни бомби от страна на руската армия на украинска територия. Организацията твърди, че от началото на войната цивилните жертви от атаки с такива боеприпаси са 689 души.

До месец май в руско село до границата с Украйна живее неизвестен осемгодишен младеж. Само няколко месеца по-късно Льоша Павличенко попада в репортажи, публикации в социалните мрежи и фасадите на сгради. Той е военен герой и славата му не е случайна. Това е история за начина, по който работи руската пропаганда.

Изпратете „3 минути“ на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Кампанията за изборите

„Продължаваме промяната“ обяви водачите на листите си за предстоящите избори. Сред тях са двама от отцепниците от „Има такъв народ“ – Радостин Василев и Иво Атанасов, които ще оглавят листите в Габрово и Видин. Двама бивши министри, които досега не бяха част от ПП – Бойко Рашков и Николай Денков също са водачи на листи.

16 611 са подадените заявления за гласуване в чужбина. Най-много идват от Турция, Великобритания и Германия. Срокът за подаване на заявленията изтича на 6 септември.

Външно министерство все още не е получило разрешение за провеждане на изборите в Италия, Гърция и Канада. Причината е, че те чакат точните адреси на секциите. Други 48 държави позволиха провеждането на вота.

Унищожение на култура

В Пловдив частна фирма започна разрушаването на един от емблематичните тютюневи складове. Събарянето идва, въпреки че сградата попада в списък с обекти, които се чака да бъдат класифицирани като паметници на културата. В историята има забавяне на държавата, разрешение от кмет, протести на граждани. За разлика от друг път няма клошар, който да запали огън.

Намушкаха го многократно с нож, а причината е книга, която е писал. На 12 август 2022 г. британо-американският писател от индийски произход Салман Рушди беше нападнат по време на литературно събитие в Ню Йорк. Надежда Московска разказва за книгата, автора и как се гледа на тях в Иран.

Човек на деня

Роден в семейството на пилоти, той иска да управлява самолет още когато е на 3 години. За пръв път пилотира на 7 и не му харесва, но по-късно открива, че това е неговата страст. 17-годишният Мак Ръдърфорд подобри два рекорда - за най-млад пилот, обиколил сам света, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет Shark (325 кг). Той е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си „3 минути“ - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG