Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украйна пробива Русия на юг. Какво прави България с "Нощни вълци"


Украински военни в района на Донецк, 28 август 2022 г. Снимката е илюстративна.
Украински военни в района на Донецк, 28 август 2022 г. Снимката е илюстративна.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Украйна пробива на юг
  • Прогнозата е газът да поевтинее
  • Помните ли „Нощни вълци“?

Украйна проби на юг през първата линия на отбраната на руската армия край Херсон. Киев обстрелва руски позиции и в близкия район на Новая Каховка. Пентагонът смята, че това е проучване на фронтовата линия, което подготвя голямо контранастъпление на Украйна. Конкретната информация засега е оскъдна. Следим темата.

Парите в българския бюджет

Не е вярно, че в бюджета има пари за непредвидени разходи, смята служебната министърка на финансите Росица Велкова. Тя твърди, че ако има извънредни разходи, единственият начин те да се покрият ще бъдат икономиите в отделните институции. Велкова каза, че растежът на БВП за годината ще бъде от 2,9%, а догодина той ще спадне до 2,2%.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Радев и газът

България ще има приоритет при определяне на по-големия капацитет на бъдещия терминал за втечнен газ в Александруполис, Гърция. Този ангажимент беше поет от компаниите Gastrade и Copelousos Group, които стоят зад проекта. Те казаха това на среща в София, на която от българска страна присъстваха президентът, премиерът и министърът на енергетиката. Румен Радев за втори път е домакин на подобна среща между бизнес и държава – предишния път ставаше дума за среща на властите с Авакс и Ай Си Би Джи, които стоят зад интерконектора с Гърция.

По-късно в понеделник стана ясно, че правителството води преговори с „Газпром“ – за доставяне на газа, който не е стигнал до България по вече съществуващия договор.

Газът ще поевтинее, не обратното

Никаква трагедия с газа не предстои на Европа, а цените на това гориво ще падат, пише в „Капитал“ Пламен Моновски, съосновател на многомилиардния бизнес на Blackrock Emerging Markets. Той обяснява паразния принцип, който диктува подобна прогноза.

Газът поевтиня с 18% на борсата в Нидерландия заради печалби и пълни хранилища, пише „Дневник“.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Криптовалутата. Глобализацията

Русия и Иран са под санкции, но сякаш са намерили начин да ги заобиколят – като използват криптовалутите, които бяха забранили. Проблемът им е обаче в това, че дори престъпни организации вече не искат да търгуват с тях.

Либералната глобализация в момента преживява период на корекции. Никой не знае как ще приключи той, но знаем как започват промените – от недоволството, което променя света ни, пише Владимир Шопов.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

И няколко препоръки

Руският войник, който пръв разказа за действията на руската армия в Украйна в книга, е поискал политическо убежище във Франция. Той е унищожил руския си паспорт. Напомняме ви за книгата му, която се казва ZOV.

Светлана Бахчеванова събира в книга фотографии от войната в Украйна. Тя е един от създателите на издателството за социално ангажирана фотография FotoEvidence Press, където ще излезе книгата. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако сте във Варна, още можете да видите традиционната изложба „Море“ в зала „Ателие Георги Велчев“.

Ако сте в Созопол, „Аполония“ ви дава среща довечера с музиката на Иво Папазов – Ибряма.

… плюс моят личен фаворит

Сещате ли се кои бяха „Нощни вълци“? Това са рокери, само че на Путин. Санкционира ги целият ЕС, България включително, а те се озоваха пред паметника на Съветската армия в София и около руската посланичка Елеонора Митрофанова. Добре приети са и от Българската православна църква. Разказва Генка Шикерова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG