Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов пак има мнение за газа, само че точно обратното. Сбогом на Михаил Горбачов


Михаил Горбачов
Михаил Горбачов

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Горбачов
  • Газът
  • КТБ

На 91 години почина Михаил Горбачов – човекът, който беше на власт в Москва само 6 години и 5 месеца, но промени Европа до неузнаваемост – събори цензурата в страната си, освободи предприемачеството, изведе съветските войски от Афганистан, съкрати ядрения арсенал, допусна падането на Берлинската стена и идването на свободата в Източна Европа. Неговите действия доведоха до поява на парламентаризма в Русия и до разпада на СССР.

Фронтът

Русия не спира да обстрелва Харков, Украйна съобщава за интензивни боеве на територията на Херсонска област. В понеделник украинската армия направи пробив в руската отбранителна линия в южния район, а президентът Зеленски призова руските войници да бягат или да се предадат. Информацията за това дали украинската армия продължава да напредва на юг е оскъдна и не може да се провери. Известно е това, че руските войници в Херсонска област са практически хванати в капан, защото няма път, по който да се изтеглят.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Газът

Бойко Борисов напомни как управляваше 12 години – с редуване на противоположни съобщения по една и съща тема. В петък той каза, че съветва правителството да преговаря с „Газпром“, а във вторник – че го моли да не преговаря с „Газпром“.

Гражданското сдружение БОЕЦ протестира срещу българския завой към руския газ с палатков лагер пред Министерския съвет.

„Газпром“ спира доставките си за френската газова компания Engie с аргумента, че французите не са платили достатъчно за газа. Освен това Русия спря „Северен поток 1“ за три дни заради нужда от поддръжка.

Изборите на 2 октомври

Вече са известни всички партийни листи за парламентарните избори. Във вторник ги обявиха „Демократична България“ и ДПС. Делян Пеевски, който е санкциониран от САЩ за корупция, отново води две листи на ДПС – в Благоевград и Пазарджик.

Новината съвпадна с двудневно посещение в България на Джим О’Брайън, шеф на службата за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ.

Ицо Хазарта описва един свой ден в парламента както би го направил сатирик. Само че нищо не си е измислял. Публикацията е на e-vestnik.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

КТБ

Корпоративна търговска банка (КТБ) не е получила справедлив съдебен процес в България, когато се е водило дело за отнемане на лиценза й. Нарушено е било и правото на собственост на акционерите. Това реши Европейският съд по правата на човека в Страсбург и осъди България.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

In memoriam

Депутатът от ДПС Камен Костадинов, който почина внезапно в неделя, беше изпратен от хора на бизнеса, спорта и политиката. „Дневник“ публикува 24 снимки на Юлия Лазарова от поклонението, което се състоя във вторник.

И няколко препоръки

Тя е недостижима от 35 години. Толкова отминаха от световния рекорд на Стефка Костадинова във високия скок. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

За малко, и в света щеше да се издигне гигантска статуя на Исус Христос – два пъти по-висока от тази в Бразилия. Но строежът й спря заради древни останки, открити под избраното място.

Където и да сте, от днес вече можете да поръчате новото издание на изчерпаната книга на Веселин Бранев – „Следеният човек“. Тя разказва за живота по време на комунизма от първо лице.

… плюс моят личен фаворит

Енергийният министър Росен Христов пак не успява да каже истината – първо се опитваше да спре газовата връзка с Гърция, а после излъга, че не е правил нищо подобно. Елица Симеонова разплете това.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG