Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украйна си връща още територия. Сблъсъци край Нагорни Карабах. Кой сваля цената на горивата?


Румен Радев изпрати послание, че неговите разговори с представители на "Лукойл", както и усилията на служебното правителство са довели до намаляването на цената на горивата. Това не е вярно
Румен Радев изпрати послание, че неговите разговори с представители на "Лукойл", както и усилията на служебното правителство са довели до намаляването на цената на горивата. Това не е вярно

Добро утро!

Най-важното от деня и нощта:

  • Нови сблъсъци край Нагорни Карабах
  • Украйна си върна 6000 км2 територия
  • Кой сваля цената на бензина?

Войските на Армения и Азербайджан започнаха нови сблъсъци в близост до региона Нагорни Карабах. Двете страни съобщиха за загинали свои войници. САЩ поискаха незабавно прекратяване на огъня, а от Ереван вече обсъдиха ситуацията с Вашингтон, Москва и Париж.

Войната в Украйна

Украинските сили са си върнали 6000 квадратни километра от Русия в контранастъплението от началото на септември, каза украинският президент Володимир Зеленски. На тази карта можете да видите позициите на двете армии към 13 септември.

Въпреки успехите на бойното поле Зеленски призова за още санкции за Русия и още оръжие за страната му. Украинският вътрешен министър Дмитро Кулеба отправи критики към Германия заради отказа на Берлин да предостави танкове и бойни машини за Киев.

В АЕЦ „Запорожие“ беше възстановенаключова верига за захранване, която гарантира охлаждането на ядрените реактори. Международната агенция за атомна енергия все още определя ситуацията като „рискова“ и призовава за създаване на зона за сигурност около централата.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Кампанията

ГЕРБ-СДС увеличава преднината си пред „Продължаваме промяната“ (ПП) до разлика от близо 7%. Според изследването на „Галъп интернешънъл болкан“ в следващия парламент ще влязат общо 8 партии, но две от тях – „Има такъв народ“ и „Български възход“ са близо до прага от 4%.

ГЕРБ-СДС е похарчила 255 хил. лв. за предизборна медийна реклама от началото на септември. „БСП за България“ е израходвала 242 хил. лв., а „Продължаваме промяната“ – 147 хил. Данните са от проучване на Института за развитие на публичната среда.

Цената на горивата

Служебното правителство хвърля най-много сили в енергетиката, където преди това обяви наследен „хаос и разруха“. Голям проблем беше липсата на газ. В интервю за Свободна Европа бившият енергиен министър Александър Николов каза, че проблем с доставките няма да има, но България ще трябва да плати цената, която тепърва ще се договаря.

Ако пътувате към работа, можете да чуете интервюто и в канала ни в Спотифай.

В последните дни цената на бензина започна да пада. Президентът Румен Радев изпрати послание, че поевтиняването идва благодарение на положените усилия - от него, от назначеното от него служебно правителство, както и заради благосклонността на руската „Лукойл“. Фактите обаче показват, че това не е вярно. Цялата история вижте тук.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svbodnaevropa@rferl.org.

Служебното правителство

Възстановено е строителството на първите три участъка на автомагистрала „Хемус“. Това се случи, след като строителните фирми получиха плащания от държавата. Спирането на средствата за пътните фирми се превърна в една от причините за падането на кабинета на Кирил Петков от власт.

Служебното правителство спира работата на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград заради нарушение на нормите на замърсяване на въздуха. Според министър Росен Христов затварянето на мощността няма да постави под риск енергийната сигурност на страната.

Кабинетът подготвя и компенсации за бизнеса заради високите цени на газа. Схемата ще бъде подготвена за одобрение от следващия парламент. В последните месеци най-големите работодателски организации на няколко пъти поискаха ниски цени, но и възстановяване на доставките от „Газпром“.

Две препоръки

След като Русия започна войната срещу Украйна и много западни страни ѝ наложиха тежки санкции, под тях попаднаха и банките. Така се появи „картовият туризъм“ в чужбина за руснаците. Не пропускайте тази история.

На 91-годишна възраст почина големият френско-швейцарски режисьор Жан-Люк Годар. Той беше наричан бащата на революционното филмово движение Nouvelle Vague ("Нова вълна") през 50-те и 60-те години на миналия век. Тук можете да си припомните част от неговата история, разказана в нашата поредица „Малки истории за велики европейци“.

Човек на деня

Като малка мечта е да е готвач, но в крайна сметка започва да се занимава с кино. До 2013 г. вече е снимала бившия бодигард на Осама бин Ладен, но едно обаждане Едуард Сноудън променя живота ѝ, без това да я откаже от документалното кино. През уикенда филмът на Лора Пойтръс „Цялата красота и кръвопролитие“ спечели Златен лъв на кинофестивала във Венеция. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG