Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

15:55 24.10.2022

"Възраждане" кани парламентарните групи на разговори за еврозоната

"Възраждане" ще покани останалите парламентарни групи на разговори по темата за влизането на България в еврозоната. Това каза пред журналисти лидерът на партията Костадин Костадинов.

По думите му "Възраждане" създава своя контактна група с членове Деян Николов и Виктор Папазов. Тя ще отправя покани по график към всяка една от другите парламентарни сили.

"Ние знаем техните позиции, но предлагаме все пак един публичен разговор", каза Костадинов.

Позицията на "Възраждане" е, че България не трябва да приема еврото като мнозинството от останалите членки на ЕС, защото това би било "национално предателство". Костадинов иска и референдум по въпроса.

Според експерти обаче българският лев отдавна е свързан с еврото заради валутния борд, а самият референдум не би имал юридическа основа, тъй като процесът по интеграция в еврозоната е възприет още с подписването на договора за присъединяване на България към ЕС.

15:36 24.10.2022

ДПС ще търси възможности за евроатлантическо мнозинство

ДПС е готова да търси "възможности за създаване на идейно хомогенно евроатлантическо мнозинство". Това каза депутатът от партията Йордан Цонев след края на срещата между представители на формацията му и контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси.

По думите на Цонев ДПС ще търси варианти както за правителство на експертен, така и на партиен принцип. Той обаче изрази разочарование, че от партиите с проевропейска и пронатовска идеология са разделени от "измислени причини", като даде за пример темата за корупцията.

"Ако корупцията е проблем, тя е проблем за целия Европейски съюз. Но корупцията я посочват не политиците, а я посочват съдебните органи", каза Цонев.

13:19 24.10.2022

Започна срещата между контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси и ДПС

В Народното събрание започна срещата между контактната група на Росен Плевнелиев и Соломон Паси с представители на ДПС. В срещата от ДПС се включиха Хамид Хамид и Йордан Цонев.

"За нас е чест и отговорност да откликнем на тази покана за диалог", каза преди началото на разговорите Йордан Цонев.

По думите му партиите носят отговорност пред българските граждани за това да се излезе от политическата криза. Той добави още, че правителството, което трябва да се формира в условия на война и агресия на Русия срещу Украйна, трябва да се фокусира върху "нашата принадлежност, нашата лоялност и активност в организациите, в които членуваме- ЕС и НАТО".

13:04 24.10.2022

Правителство без ГЕРБ няма как да има, смята Деница Сачева

Правителство без ГЕРБ няма как да се случи. Това каза депутатката от партията Деница Сачева пред БНТ. По думите ѝ няма как да се твърди, че ГЕРБ е в изолация, след като тя е първа политическа сила след изборите.

"Как си представяте дори и математически нещо да се случи в Народното събрание без ГЕРБ? Не може да бъде взето нито едно важно политическо решение без участието на ГЕРБ", каза Сачева.

Според нея заявките на други партии да не участват в управленски формати с ГЕРБ са "несериозни". Тя добави още, че не нейната партия, с "Продължаваме Промяната" са в изолация, тъй като нито една политическа сила не се е отзовала на поканата им за разговори в Народното събрание.

Сачева определи правителство на малцинството на ГЕРБ като краен вариант.

12:55 24.10.2022

Според Атанас Атанасов ГЕРБ вече са поели контрола върху законодателната власт

Според съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов с избирането на Вежди Рашидов за председател на парламента ГЕРБ вече са поели контрола върху законодателната власт. Така те ще определя дневния ред на Народното събрание и това какви точки ще влизат в него.

По думите му това ще са само "теми, които им носят дивиденти".

"Инсталираха Вежди Рашидов и до него е Росен Желязков. А зад Росен Желязкова е Десислава Атанасова и оттам отиваме към Банкя, разбира се. Това е редицата, през която ще се диктува", каза той пред БНТ.

По думите му Рашидов е извършил нарушение още с първото си действия, в което обяви извънредно заседание на парламента във вторник, но в същото време не съобщи веднага дневния му ред.

12:39 23.10.2022

БСП поиска Радев да не се меси в парламентарната ѝ група

БСП излезе с позиция, в която настоява президентът Румен Радев да спре да се меси в работата на парламентарната ѝ група. Повод за това е коментар на служебния министър на спорта Весела Лечева относно дейността на левицата.

„За пореден път Ваш служебен министър си позволява да коментира публично вътрешнопартийни въпроси на БСП. Нещо повече, да изопачава факти, касаещи парламентарната група на БСП и решения, взети от колективните органи на партията“, гласи позицията. В нея се казва още, че Лечева е назначена в служебното правителство в лично качество и тя не представлява БСП.

„Считаме, че служебният кабинет излиза извън правомощията си, погазва принципа за разделение на властите и това трябва да спре“, пишат още от „Позитано“ 20.

Освен Лечева членовете на БСП, които са част от служебния кабинет, са още правосъдния министър Крум Зарков и земеделският Явор Гечев. Тримата са част от вътрешнопартийната опозиция срещу лидерката на левицита Корнелия Нинова.

10:36 23.10.2022

ГЕРБ вижда вариант за правителство на малцинството и иска хартиени бюлетини

Все още има потенциал това Народно събрание да излъчи правителство. Разпределението на силите в парламента „е нова възможност“ всички да се контролират взаимно и да няма приемане на „лобистки закони“. Това каза председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред бТВ.

По думите ѝ сред вариантите за съставяне на правителство е и такова на малцинството.

"Постепенно се заформя мнозинство. Виждам готовност за формиране на правителство около ГЕРБ. Знаково беше, че БСП подкрепи кандидатурата на ГЕРБ, че лично председателят на БСП предложи тази кандидатура, което показва ангажимент на друго ниво", добави Атанасова.

Атанасова каза, че от ГЕРБ ще предложат връщането на хартиената бюлетина като средство за гласуване на изборите, като това ще стане със законопроекта им от миналото Народно събрание. БСП вече внесе законопроект с такова предложение в настоящия парламент.

16:20 22.10.2022

ГЕРБ внася законопроекти за бюджета, енергетиката и отбраната

Законопроекти с пакети от мерки, свързани с бюджета и разходите за отбрана и енергетика ще бъдат внесени от ГЕРБ-СДС в Народното събрание. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов.

Партията се концентрира около 7 „антикризисни мерки“. Във връзка с енергетиката ще бъдат предложени компенсации за бизнеса, както и забрана за извеждането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергията. Ще бъде направено и предложение за намаляване на цените на горивата с 1 лв. на литър.

Въпреки тези предложения Борисов се обяви против „внасянето на популистки бюджет наново“.

Депутатът от партията Кирил Ананиев каза, че са необходими спешни мерки, защото „държавата фалира“. Причина затова според него е политиката на последното редовно правителство и нападна Асен Василев, когото нарече „най-слабият финансов министър в последните няколко десетилетия“.

12:23 22.10.2022

"Дискредитират левицата". Вигенин отрече за коалиция с ГЕРБ и ДПС

Зам.-председателят на парламента от БСП Кристиян Вигенин каза, че в 48-ия парламент не е възможно да бъде съставена управляваща коалиция. Той добави, че социалистите са предложили и подкрепили избора на Вежди Рашидов за председател на парламента заедно с ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, само за да може да започне работата на депутатите.

„От вчера започнаха коментари, които целят да привържат БСП към някаква коалиция с ГЕРБ и ДПС. Разбирам защо се прави това – защото трябва БСП да бъде елиминирана като носител на промяната“, каза той в интервю за Нова телевизия и добави, че това е стратегия за дискредитирането на партията.

Според него позициите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ срещу БСП са продиктуване от „опит да излязат от ситуацията“.

„Разбирам ги донякъде, но „Продължаваме промяната“ на практика не даде алтернатива“, каза още Вигенин.

12:21 22.10.2022

Плевнелиев и Паси започнаха преговорите за кабинет

В събота сутрин започнаха преговорите между сформираната от ГЕРБ-СДС контактна група, оглавявана от Росен Плевнелиев и Соломон Паси и част от политическите сили. Първата среща беше между контактната група и представителите ГЕРБ, а по-късно ще бъде проведена и среща с „Български възход“.

08:34 22.10.2022

Петков обвини БСП в "предателство на принципи" заради избора на Рашидов

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков обвини доскорошните си коалиционни партньори от БСП в „предателство на принципи“. По думите му това се е случило, след като БСП са решили да подкрепят избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

Петков каза още и че изборът на Рашидов е дошъл в момент, в който „Демократична България“ е била готова да излъчи своя кандидатура в последните гласувания в петък, но тази идея не е получила необходимата подкрепа.

„Защо евроатлантиците от ГЕРБ предпочитат да гласуват с БСП и ДПС, вместо да дадат възможност на „Демократична България“? Защо БСП предпочете ГЕРБ и ДПС, вместо един от бившите си коалиционни партньори“, каза Петков пред Нова телевизия.

По думите му избирането на Рашидов е „превъртане на играта на прехода“ и връщане на 90-те.

„Ние помним, когато Вежди Рашидов беше номиниран за "мултак" на Мултигруп. За съжаление БСП подкрепи ГЕРБ и ДПС“, каза още Петков.

Вежди Рашидов беше избран за председател на парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход".

17:28 21.10.2022

"Един сантиментален момент". Акценти от речта на новия председател на парламента

"Снощи от Маями ми звъни Христо Стоичков". Вежди Рашидов стана председател на 48-ото Народно събрание след три дни разисквания и 10 неуспешни гласувания за предложените от партиите в парламента кандидати. Той беше избран с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Ето и няколко акцента от речта му, след като беше избран.

17:26 21.10.2022

Кой е Вежди Рашидов?

Артист, министър, депутат. През годините Вежди Рашидов е влизал в различни роли и винаги се е стараел да поддържа близки контакти със силните на деня. Макар политическите му позиции невинаги да са били последователни, днес именно той се оказа "консенсусният" кандидатът и оглави парламента.

Кой е председателят на 48-ото Народно събрание четете тук.

16:37 21.10.2022

Росен Плевнелиев и Соломон Паси започват преговорите за съставяне на кабинет

Контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, ще започне преговорите за съставяне на редовно правителство в събота. Първо те ще разговарят с представители на ГЕРБ-СДС и "Български възход", съобщиха от пресофиса на президента Плевнелиев (2012-2017).

Контактната група беше сформирана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов веднага след предсрочните избори. Тогава той каза, че в преговорните екипи ще бъдат поканени хора с евроатлантическа репутация.

Срещите ще се проведат в зала "Запад" на Народното събрание. За 10:00 часа в събота е предвиден разговор с ГЕРБ-СДС, а в 13:00 часа – с партията на Стефан Янев.

До този момент писмен отказ е получен официално от "БСП за България" и "Продължаваме промяната", но и от "Демократична България" казаха, че няма да участват. И трите формации категорично отказват да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС. От "Възраждане" също няма да преговарят - тяхната позиция е, че не биха застанали зад правителство на друга партия.

Срещите на контактната група трябваше да започнат на 20 октомври - ден след очакваното сформиране на парламента, но заради продължилите три дни опити да бъде избран председател, се отложиха.

14:45 21.10.2022

Вежди Рашидов е избран за председател на парламента

Мнозинство от четири партии избра за председател на 48-то Народно събрание депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов. Това се случи в петък - в третия ден на първото парламентарно заседание.

За заместник-председатели на парламента бяха избрани Росен Желязков (ГЕРБ), Никола Минчев (ПП), Йордан Цонев (ДПС), Цончо Ганев ("Възраждане"), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Надежда Самарджиева ("Български възход").

Бяха създадени и парламентарните групи. Председател на групата на ГЕРБ-СДС е Десислава Атанасова, на ПП - Андрей Гюров, на ДПС - Мустафа Карадайъ, на "Възраждане" - Костадин Костадинов, на "БСП за България" - Корнелия Нинова, на ДБ - Христо Иванов, на БВ - Стефан Янев.

11:19 21.10.2022

"Ще доведем държавата до пълен блокаж“. Радев призова депутатите да започнат работа

Президентът Румен Радев отправи призив към народните представители да започнат работа в парламента, за да може българските институции да заработят.

„Ако така продължаваме, ще доведем до пълен блокаж държавата“, каза Радев пред журналисти в Брюксел в петък преди началото на втория ден от заседанието на Европейския съвет.

Президентът каза, че може да връчи мандат за съставяне на правителство, когато има структурирани парламентарни групи в Народното събрание.

„Проблемите, които трябва да се решават, са много. Много закони чакат“, каза той.

По неговите думи Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към ВСС, Конституционният съд и БНБ работят в непълен състав или с изтекъл мандат, защото предишни парламенти не са изпълнили своите задължения.

10:53 21.10.2022

Пореден провал при избора на председател в третия ден, в който тече първото заседание на парламента

Парламентът провежда третия си работен ден, в който продължава първото си заседание и отново не може да избере председател.

При поредното гласуване никой не събра нужните гласове на половината депутати. И отново Кристиан Вигенин от БСП и Йордан Цонев от ДПС стигнаха до балотаж, който също не излъчи председател.

Преди гласуването номинираните кандидати направиха изявления. Вигенин каза, че има риск лично за него и за БСП в това кандидатурата му да бъде подкрепена от ДПС и ГЕРБ.

09:17 21.10.2022

"Ситуацията не е смешна". ПП ще подкрепи кандидата на БСП за председател

Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ няма да издигне своя номинация за председател на парламента в петък. Това каза депутатът Мирослав Иванов по БНТ по-рано сутринта. Вместо това ПП ще подкрепят предложения от БСП Кристиян Вигенин.

„Надявам се, че днес ще успеем да намерим решение“, каза Иванов.

Първото заседание на 48-ото Народно събрание продължава трети ден, защото депутатите не могат да изберат председател на парламента, а това е законово изискване, за да започне изобщо работата.

Според Иванов в парламента се наблюдава липса на диалог и на компромиси, като той каза, че има предвид конкретно ГЕРБ.

"Техен е ангажиментът като първа политическа сила да намерят подкрепа и мнозинство за техния кандидат", каза Мирослав Иванов.

Той отказа да коментира поведението на президента Румен Радев.

По думите му ПП застава зад вече внесените си предложения всяка партия да предложи по двама от друга партия или да бъдат приети неформални критерии, на базата на които да се определи един кандидат около който политическите формации могат да се обединят.

"Ситуацията не е смешна, вината не е наша, че не се избира председател", каза още Иванов.

17:31 20.10.2022

Радев призова депутатите да приемат бюджет, а не да провокират криза

От депутатите от 48-ото Народно събрание се очаква да приемат държавния бюджет за 2023 г. и необходимите проектозакони по плана за възстановяване и устойчивост, а не да предизвикват конституционна криза. Това заяви президентът Румен Радев в Брюксел, където присъства на среща на върха на ЕС.

“Очакваме Народното събрание да даде продукт, а в момента изцяло вече втори ден се занимава с вътрешни проблеми. Учудващо е, че Народното събрание, вместо да даде резултат, започва с конституционна криза”, каза държавният глава, визирайки невъзможността на парламентът да избере председател.

По повод политически коментари, че страната върви към еднолична президентска власт в страната Радев призова партийните лидери да поемат своята отговорност и да привлекат така българските граждани към урните, че да имат много по-сериозно представителство.

16:53 20.10.2022

Вежди Рашидов не желае да бъде председател на парламента

Водещият първото заседание на 48-ото Народно събрание Вежди Рашидов декларира, че не желае да бъде избран за титулярен председател на парламента.

Това заяви самият той в четвъртък, след като съпартийката му Десислава Атанасова го номинира, тъй като е най-възрастен сред настоящите депутати.

След като “Продължаваме промяната” оттегли канидата си Никола Минчев в сряда вечерта, ГЕРБ направи същото в четвъртък оттегляйки Росен Желязков.

Вместо това Атанасова предложи председателят на парламента да бъде излъчен от третата по големина парламентарна сила - ДПС, или да бъде избран “най-възрастният, най-опитният”.

В крайна сметка ДПС номинира и БСП номинираха отново досегашните си кандидати - Йордан Цонев и Кристиан Вигенин, а “Възраждане” издигна Цвета Рангелова. Никой от тримата обаче не успя да събере подкрепа от мнозинството в пленарната зала, за да бъде избран.

Заредете още

XS
SM
MD
LG