Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

18:44 22.11.2022

Борисов защити изборните машини въпреки подкрепата на ГЕРБ за хартиените бюлетини

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза във вторник, че машините за гласуване „са добри и ни вършат работа. Затова винаги сме поддържали машинното гласуване". Изказването му се разминава с цялостната позиция на ГЕРБ за машините. Преди дни депутати от неговата партия и от БСП и ДПС в правната комисия приеха ключово решение за връщане на хартиените бюлетини.

"Щом са наречени от Христо Иванов „Борисовки”, тогава мога да кажа, че лоши „Борисовки”, добави той. Също така лидерът на ГЕРБ потвърди, че партия е готова да оттегли част от предложените промени в Изборния кодекс, като за първи път допусна депутатите от ГЕРБ да подкрепят идеята на "Демократична България" за въвеждането на преброителни центрове.

Борисов каза още, че от партията не бързат със съставянето на правителство. „Бърза работа нямаме. Основната ни цел е съставянето на правителство, а не Изборен кодекс за след 4 години", каза той.

09:26 22.11.2022

ДБ ще настоява обсъждането на промените в Изборния кодекс да започне отначало

"Демократична България" ще настоява обсъждането на промените в Изборния кодекс да започне отначало. Това каза в ефира на БНТ във вторник бившият правен министър Надежда Йорданова. По нейни думи по време на 18-часовото заседание на правната комисия, на което беше разгледан проектът за промени в ИК, от БСП са допуснали ГЕРБ да променят целия им законопроект и накрая са подкрепили предложенията на ГЕРБ вместо своите собствени.

"Дали това е въпрос на предварителна уговорка или последващи преговори не знам, но фактите са, че в правна комисия БСП поддържаха предложенията на ГЕРБ, а не своите", каза тя.

Йорданова потвърди позицията на ДБ, че партията няма да подкрепи мандат с правителство на ГЕРБ, като каза, че общите теми между двете формации не могат "да заметат големите разлики" в политиките по върховенството на закона и корупцията.

"Поведението на ГЕРБ показа, че нищо старо не е забравено, а нищо ново не е научено. Видяхме лошите практики от 44-ото Народно събрание в много по-кондензиран вид. Буди недоумение, че ГЕРБ като първи мандатоносител и към настоящия момент не казват каква формула ще предложат – от кого биха очаквали подкрепа, как ще действат", каза още Йорданова. Тя не отговори директно дали ДБ би разговаряла с БСП при втория мандат на "Продължаваме промяната" и каза, че това е въпрос към ПП.

12:50 21.11.2022

Радев говори с ДБ повече против военната помощ за Украйна, отколкото за правителство

Военната помощ за Украйна и модернизацията на Българската армия доведоха до спор между президента Румен Радев и представителите на „Демократична България“ (ДБ) по време на консултациите на държавния глава с коалицията, провели се в понеделник.

По-голямата част от 40-минутния разговор между Радев и ДБ премина в критики от страна на президента към десните за позицията им за изпращането на военна помощ за нападнатата от Русия Украйна и превъоръжаването на армията.

"Крайно критичен съм към вашите призиви да се разоръжим на прага на войната, преди да се въоръжим с нова техника, която да усвоим", каза Радев на представителите на ДБ.

Лидерът на ДБ Христо Иванов каза, че не е очаквал срещата при президента да се фокусира върху темата за военната помощ за Украйна, а върху това как да се сформира редовно правителство в рамките на този парламент.

"Мисля, че сме на консултации за съставяне на правителство, но няма проблем да проведем този диалог", каза лидерът на ДБ Христо Иванов.

Радев обаче попита Иванов как може да се окаже военна помощ на Украйна, без самата България да има ново и модерно въоръжение.

ДБ никога не е претендирала, че може да казва как да се направи превъоражаването на българската армия, отговори Иванов. Той напомни за решението на българския парламент от 3 ноември, с което се дава широк мандат на изпълнителната власт да действа в тази посока.

13:45 20.11.2022

БСП взриви възможността за консенсус, смята депутатката от "Демократична България" (ДБ) Надежда Йорданова. В предаването "Събуди се" на "Нова телевизия" тя се позова на ролята, изиграна от БСП в последните дни, в които правната комисия на парламента гласува изменения в изборното законодателство. ДБ е противник на измененията.

Новините идват месеци след свалянето на кабинета "Петков", в който ДБ и БСП бяха коалиционни партньори.

Измененията в изборното законодателство бяха гласувани в сряда срещу четвъртък от депутати от БСП, ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат връщането на хартиени бюлетини за изборите, обезсмисляне на машинния вот и намаляване на тежестта на вота на българите в чужбина.

"БСП казваха, че внасят законопроект за връщане на смесено гласуване за повече избор и доверие. В сряда те направиха точно обратното - взривиха всякакви възможности за постигане на консенсус и за подобряване на доверието", каза в неделя Надежда Йорданова.

В понеделник ДБ е поканена на консултации при президента за съставяне на ново правителство. Коалицията ще предложи на Румен Радев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, каза Йорданова.

14:31 19.11.2022

"Продължаваме промяната" (ПП) ще се върне в пленарната зала в сряда и заедно с "Демократична България" ще предложи временна комисия за промени в Изборния кодекс. Съпредседателят на ПП Кирил Петков описа тези две намерения на формацията пред "Нова телевизия".

Новината идва на фона на ревизия на изборното законодателство, започната от ГЕРБ, БСП и ДПС в правната комисия на парламента. Промените бяха обсъждани на среднощно 17-часово заседание в сряда срещу четвъртък. Те бяха внесени и приети между първото и второто четене на закона в пленарната зала. Това означава, че за влизането им в сила остава само гласуването на второ четене от всички депутати.

Продължителността на това заседание, времето от денонощието, в което то се проведе и естеството на съдържателните промени не бяха аргументирани. Измененията предвиждат връщане към хартиените бюлетини, обезсмисляне на машинния вот, отпадане на избирателен район "Чужбина" и по-голям брой заявление за откриване на избирателна секция извън страната.

В знак на протест парламентарните групи на ДБ и ПП отказаха да участват в парламентарни заседания до окончателното гласуване на законопроекта. В петък те оглавиха и демонстрация пред парламента.

Това е кражба на демократичния вот и връщането на манипулациите в изборния процес, каза в събота Кирил Петков. Той допусна, че целта на новата "хартиена коалиция" е да проведе бързи нови избори без дебат, като пренебрегне темите, важни за българите - бюджетът, минималната работна заплата, данъчните кредити за младите семейства и продължаването на политиката за повишаване на пенсиите.

16:57 18.11.2022

Радев ще проведе консултации с "Демократична България" в понеделник

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с "Демократична България" в понеделник, 21 ноември, съобщи пресцентърът му. Срещата ще започне в 10 часа в президентството.

Това са шестите поред консултации на президента с парламентарно представена партия в 48-ото Народно събрание. Радев ще се срещне и с "Български възход" на Стефан Янев, преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

15:12 18.11.2022

"Български възход" се срещна с БСП и поиска разговорите за бюджета да вървят паралелно с такива за мнозинство

БСП и “Български възход” обсъдиха бюджета за 2023 г. на среща в Народното събрание. Разговорът е по инициатива на левицата.

Лидерът на “Български възход” Стефан Янев каза, че партията му ще подкрепи всяко предложение, което “решава проблемите на хората”. Той каза, че трябва да се търси “балансиран подход” в бюджета. Янев добави, че разговорите за бюджета трябва да вървят паралелно с такива за съставяне на мнозинство, което да подкрепи правителство.

Председателката на БСП Корнелия Нинова отново изброи предложенията на БСП за социални мерки, които да залегнат в новия бюджет. Тя се събласи, че би било добре разговорите за бюджета да се водят паралелно с преговори “за съставяне на трайно и стабилно мнозинство”.

“Тези плаващи мнозинства са изключително опасни какво ще се приеме в крайна сметка. Но както виждате, тези разговори не вървят успешно”, каза още Нинова.

БСП проведе поредица разговори, на които представи приоритетите си за бюджета за следващата година. Такива срещи проведе и “Продължаваме промяната”.

13:59 18.11.2022

ГЕРБ няма да се откаже от хартиената бюлетина, но е готова на отстъпки по свои предложения за изменения в изборното законодателство. “Демократична България” (ДБ) и “Продължаваме промяната” (ПП) искат оттегляне на целия законопроект за промени в Изборния кодекс. БСП обаче няма да оттегли законопроекта си.

Всичко най-важно от позициите на партиите за измененията в изборния закон е тук.

12:36 18.11.2022

БСП няма да оттегли проекта си за връщане на хартиената бюлетина

БСП няма да оттегли законопроекта си за връщане на хартиената бюлетина като алтернатива на машинното гласуване. Това каза от парламентарната трибуна председателката на партията Корнелия Нинова.

“Не приемаме диалог с ултиматум”, каза Нинова. Тя защити законопроекта с думите, че на избирателите трябва да се даде възможност сами да решат дали да гласуват на машина или с хартиена бюлетина.

Повод за изказването ѝ е призивът на “Продължаваме промяната” и “Демократична България” за оттегляне на проекта за промени в Изборния кодекс и създаване на временна комисия, която да обсъди промените в изборните правила.

12:30 18.11.2022

ПП и ДБ искат оттегяне на проекта за хартиената бюлетина

“Продължаваме промяната” и “Демократична България” искат оттегляне на проекта за промени в Изборния кодекс и създаване на временна комисия, която да обсъди промените в изборните правила. Това казаха лидерите на двете партии на брифинг в Народното събрание.

Формациите гласуваха против предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване и против предложението на ГЕРБ за закриване на обществения съвет към Централната избирателна комисия за премахване на район “Чужбина”. Тези промени бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС и БСП и бяха приети на второ четене в правната комисия на Народното събрание. Предложи гласуването им в пленарна зала.

“БСП, ГЕРБ и ДПС избраха да отворят Изборния кодекс. Имат фиксация, защото искат да направят подмяна на вота на българските граждани”, каза Кирил Петков от “Продължаваме промяната”.

“Ако целта е да разговаряме и да търсим решение, това е формат. Ако целта е, да има параване, димна завеса, зад което пак да върши това, което е решено някъде, няма да участваме в това нещо”, каза Христо Иванов от “Демократична България”.

12:22 18.11.2022

ГЕРБ няма да се откаже от връщането на хартиената бюлетина, каза Борисов

ГЕРБ няма да се откаже от връщането на хартиената бюлетина, каза на брифинг в петък лидерът на партията Бойко Борисов. Той каза още, че ако проектът за промени в Изборния кодекс влезе в пленарната зала, формацията му ще оттегли предложението си за закриване на обществения съвет към Централната избирателна комисия за премахване на район “Чужбина”.

Борисов каза също, че депутатите от ГЕРБ няма да участват в заседания на Народното събрание до окончателното гласуване на промените в изборните правила. Те не се регистрираха на пленарното заседание в петък първите два пъти, но накрая го направиха и заседанието започна.

Борисов критикува “Продължаваме промяната” и “Демократична България” за решението има да бойкотират заседанията на Народното събрание. Двете партии по-рано съобщиха, че го правят като знак на протест срещу промените в изборния закон, приети от правната комисия за една нощ между първо и второ четене. Те предвиждат връщане на хартиените бюлетини като алтернатива на машинното гласуване и бяха подкрепени от ГЕРБ, ДПС и БСП.

16:25 17.11.2022

ГЕРБ и "Български възход" са единни, че трябва да има мнозинство за редовен кабинет

ГЕРБ и "Български възход" се обединиха, че трябва да се състави редовен кабинет в рамките на това Народно събрание..

Партията на Бойко Борисов се срещна с формацията на Стефан Янев като част от разговорите, които провежда, за да търси консенсус по конкретни теми преди да получи първия мандат.

Десислава Атанасова каза, че кабинет на малцинството би могло да бъде избран "с оглед на заявките на някои политически сили", но няма да устойчиво и дълготрайно. Затова от ГЕРБ-СДС търсят мнозинство, което да стои зад определени решения за програма за управление.

От "Български възход" казаха, че за тях е основен приоритет да има правителство, защото когато се формира мнозинство, парламентът ще се успокои и ще започне да функционира нормално. Формацията e съгласна с ГЕРБ, че не трябва да се внася нов бюджет, а да се внесе проект на закон за удължаване на сегашния. И би подкрепила предложения разходите да съответстват на приходите, дефицитът да не надхвърля 3% и помощите да не са "на калпак". От формацията приветстваха и предложените от ГЕРБ-СДС мерки "енергетиката".

Двете политически сили се разбраха да продължат срещите по секторни политики като здравеопазване, социална политика, публични финанси, правосъдие, Плана за възстановяване и устойчивост, европроектите.

13:35 17.11.2022

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" свикаха протест "за честни и свободни избори"

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ организират протест под надслов „За честни и свободни избори“. Събитието ще се проведе в петък 18 ноември от 18:30 ч. пред сградата на Народното събрание.

Причината за протеста са гласуваните в правна комисия промени в Изборния кодекс, с които се връщат хартиените бюлетини, беше премахнат изборен район „Чужбина“ и др. Предложенията бяха приети с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП, а в петък се очаква да бъдат гласувани в пленарна зала.

„Хартиената коалиция“ прегази Изборния кодекс. Посред нощ ГЕРБ, ДПС и БСП извършиха буквално атентат срещу свободните и честни избори. Без аргументи и без дебат занулиха дългогодишни усилия за честни и свободни избори. Нека покажем непримиримата си воля да избираме свободно и при честни правила“, пишат организатори в обявата за събитието, която се разпространява във Фейсбук.

Заради действията на ГЕРБ, ДПС и БСП от ПП и ДБ няма да участват в заседанията на парламента, докато не започне окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс.

13:23 17.11.2022

"Хартиена мафия". ПП и ДБ бойкотират парламента до гласуването на Изборния кодекс

"Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) съобщиха, че няма да участват в заседанията на парламента, докато не започне окончателното гласуване на промените в Изборния кодекс. Те организираха и протест срещу връщането на хартиената бюлетина и отмяната на район "Чужбина".

ПП съобщиха още, че ако БСП отново подкрепи измененията, партията няма да води разговори за правителство с втория мандат. От ГЕРБ казаха, че са склонни на отстъпки при гласуването в зала.

11:26 17.11.2022

ГЕРБ призова Радев да свика КСНС заради бъдещето на въглищните централи

ГЕРБ-СДС поиска президентът без отлагане да свика Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) заради бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн. Според партията заради Плана за възстановяване ще се наложи страната да спре износа на електроенергия от 2026 г. Записаният ангажимент обаче е за намаляване на въглеродните емисии от производството на електроенергия с 40%.

Заради тази тема в сряда се стигна до сблъсък между ГЕРБ и "Продължаваме промяната", които подписаха плана.

"Износът на ток е рекорден през тази година и възлиза на 10,8 млн. мегаватчаса до 13 ноември 2022 г.", каза в четвъртък Делян Добрев в декларация от парламентарната трибуна.

Междувременно "Възраждане" отправи в четвъртък покана към останалите парламентарни формации за среща по темата. Според Костадин Костадинов приходите от централите са по-големи от средствата, които ще получим по ПВУ.

За да се постигнат целите на декарбонизацията в енергетиката, България или трябва да затвори част от ТЕЦ-овете на въглища до края на 2025 година, или те да преминат в работа на сезонен режим, обясни в сряда енергийният министър Росен Христов пред депутати. Той добави, че ЕК твърдо отказва да се предоговори както базовата година, така и процентите.

Планът за постепенно прекратяване на използването на въглища ще включва стъпки до 2024, 2026, 2030, 2035 и 2038 г. Проучването и изграждането на геотермални източници на енергия както и на съоръжения за съхранява ще направят възможна плавната декарбонизация чрез намаляване на емисии, а не чрез затваряне на въглищни мощности.

17:19 16.11.2022

ГЕРБ и "Демократична България" говориха за политики, но не и за подкрепа на мандат

На инициирана от ГЕРБ-СДС среща с "Демократична България" (ДБ) в сряда в парламента двете партии изразиха готовност за съдебна реформа. Те обаче не успяха да очертаят общо разбиране за статута на главния прокурор.

Двете формации казаха, че обсъждането на политики не означава разговор за евентуален бъдещ кабинет. Обсъждането е част от поредица от срещи в търсене на по-широки парламентарни мнозинства и базов консенсус, инициирани от ГЕРБ. Такива вече бяха проведени с представителите на "Продължаваме Промяната", БСП и "Възраждане".

“С вас нямаме червени линии”, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова на ДБ, цитирана от БТА. Тя изброи теми, по които двете партии мислят единодушно, сред които даване на оръжие и военнотехническа помощ за Украйна.

ГЕРБ обаче не одобрява идеята на ДБ главният прокурор да се избира от парламента и иска да се намери друго решение.

"Трябва да търсим вариант за ефективен контрол над актовете на главния прокурор. Желаем да се случи, но не да се фокусира върху някого, а да търсим възможност гражданите да получат справедливо и бързо правосъдие", каза Атанасова.

По думите й изпълнителната власт не бива да “арестува с есемеси”, а за главния прокурор да се казва, че е нечия “бухалка”.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че без конституционна реформа не може да се очаква да има и реформа в статута на главния прокурор и борбата с корупцията.

"Така че да не е ничия бухалка, да бъде деполитизирана, равноотдалечена от всички центрове на власт и политически играчи, да е ясно, че никой не може с есемеси да се намесва в работата на правоохранителните органи”, каза той.

16:12 16.11.2022

"Продължаваме промяната" и "Български възход" не се разбраха за бюджета

На среща в парламента "Продължаваме промяната" (ПП) и "Български възход" (БВ) не постигнаха съгласие по темата за държавния бюджет за 2023 година. ПП настоява служебното правителство да внесе нов бюджет, докато за БВ това е рисковано предвид очакваните поредни парламентарни избори.

"Без внасяне на нов бюджет трудно може да продължим политиките си за увеличаване на пенсии и на минималната работна заплата до 850 лв.", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков на инициираната от партията му среща.

По думите продължаване на съществуващия бюджет е допустимо при инфлация от 1 - 2%, но при двуцифрена инфлация "това би нанесло щета на голям брой хора".

"Една процедура за бюджет минава за около месец, което означава, че ако не призовем в най-скоро време служебния кабинет да внесе този бюджет, шансът да ни стигне времето започва да се ограничава при хипотезата, че правителство не се формира", каза Петков.

БВ изрази неразбиране защо ПП се опасява от прилагането на "техния бюджет с техните приоритети". Партията на Стефан Янев предпочита новият бюджет да бъде съсставен от редовни правителство. "Държавният бюджет не е счетоводната сметка на държавата, а политиката на едно управление за следващите една, две, три, четири години", каза Янев.

Предвидената за по-рано в сряда среща между ПП и ДПС за бюджета беше отложена за четвъртък.

13:59 16.11.2022

ГЕРБ се срещна с "Възраждане" в "търсене на базов консенсус"

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС се срещна с депутати от „Възраждане“ в сряда. Това е част от серия от срещи, които най-голямата партия в Народното събрание провежда тази седмица. По думите на председателя на парламентарната група Десислава Атанасова целта е търсене на по-широки мнозинства и базов консенсус.

По време на срещата тя каза, че един от важните политически закони, които предстои да се обсъждат в парламента, е Законът за удължаване на държавния бюджет.

„Всички ние си даваме сметка, че решенията, които би следвало да вземем по отношение на удължаване на срока на действие на закона за държавния бюджет за 2022 г. ще засегнат всички български граждани, без значение избиратели на коя политическа партия са те,“ каза още Атанасова.

Цвета Рангелова, Петър Петров и Константина Петрова присъстваха на срещата с ГЕРБ на 16 ноември в парламента.
Цвета Рангелова, Петър Петров и Константина Петрова присъстваха на срещата с ГЕРБ на 16 ноември в парламента.

Петър Петров посочи, че от „Възраждане“ винаги са се отзовавали на покани за срещи, отправени от другите парламентарни групи по важни и съществени теми за НС и за българското общество.

„Възраждане“ сме в позиция да обсъждаме и да търсим консенсус по различни законодателни предложения и по важната тема, засягаща закона за удължаване на закона за държавния бюджет“, каза още Петров.

По време на срещата от "Възраждане" се съгласиха със становището на Кирил Ананиев, че не трябва да се допуска голям бюджетен дефицит, съобщава Дневник.

Двете партии се обединиха и в оценката си срещу затварянето на въглищните централи.

„Има теми, по които да си разчитаме взаимно", каза на края на срещата Атанасова, цитирана от Дневник.

16:56 15.11.2022

"Възраждане" не пое ангажимент да подкрепи ПП за бюджет за 2023 г.

„Продължаваме промяната“ (ПП) и „Възраждане“ проведоха работна среща във връзка с предложенията, свързани със Закона за държавния бюджет. Представителите от партията на Костадин Костадинов заявиха готовност да подкрепят някои от идеите на ПП, но не поеха ангажимент за това да подкрепят искането им служебното правителство да внесе нов бюджет за 2023 г.

На срещата от страна на ПП присъстваха съпредседателите на формацията Кирил Петков и Асен Василев, както и депутатът Искрен Арабаджиев. Представители на „Възраждане“ бяха Иво Русчев и Димо Дренчев.

„Като цяло ще подкрепим всякакви решения, стига да има средства за тях, да не се увеличава безкрайно много дефицитът. Смятам, че е по-добре да се придържаме към по-балансиран бюджет“, каза Дренчев.

Асен Василев посочи, че изготвянето на нов бюджет за 2023 г. е необходимо, за да се осигури предвидимост на бизнеса и да бъдат преизчислени част от плащанията, както и да бъде променена минималната работна запалта заради инфлацията от февруари 2022 г. досега.

ПП вече проведе подобни срещи с ГЕРБ, „Демократична България“ и БСП. За сряда са предвидени и срещи с ДПС и „Български възход“.

14:53 15.11.2022

Радев ще проведе консултации с БСП в сряда

Президентът Румен Радев ще проведе консултации с БСП в сряда от 15 ч. Това стана ясно от съобщение от пресслужбата на Президентството.

Въпреки че от изборите минаха над 40 дни президентът все още не е приключил със срещите си с парламентарните групи от всички партии. Досега той приe за консултации само ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС и „Възраждане“.

Радев все още не е връчил и първия мандат за съставяне на правителство, който по закон се пада на победителя в изборите ГЕРБ.

Заредете още

XS
SM
MD
LG