Връзки за достъпност

Извънредни новини
Последното заседание на парламента
Последното заседание на парламента

След изборите: София, Варна и Пловдив избират 6 депутати повече в следващия парламент

На 2 октомври българите избраха ново Народно събрание, в което нито една партия няма мнозинство. В този блог следим политическите събития след изборите и опитите за съставяне на правителство. Разпределението на депутатските места в новия парламент е:

ГЕРБ-СДС - 67

"Продължаваме промяната" - 53

ДПС - 36

"Възраждане" - 27

БСП - 25

"Демократична България" - 20

"Български възход" - 12

09:58 12.1.2023

Стефан Янев е готов отново да бъде премиер

Лидерът на „Българки възход“ Стефан Янев е готов отново да бъде премиер. Това каза той пред бТВ.

Янев беше служебен премиер в две служебни правителства на Румен Радев, които управляваха между май и ноември 2021 г.

„Бил съм премиер, зная тежестите и отговорностите на тази позиция. Показал съм, че мога да работя. Добре или зле - справял съм се. Бих поел такава отговорност, но само ако има ясно очертано мнозинство и приоритети“, каза Янев.

По думите му, ако неговата партия получи третия мандат, ще бъде направен опит за съставяне на правителство, което да е коалиционно. Според Янев идеята на „Демократична България“ за технократски кабинет не е добра.

18:53 11.1.2023

"Продължаваме промяната" изключи вариант да е в общо коалиционно правителство с ГЕРБ

„В никакъв случай ние, от „Продължаваме Промяната“ (ПП), не можем да сме в общо коалиционно правителство с ГЕРБ в този момент. Това е изключено, независимо как се гласува вътре в зала“. Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Петков каза още, че от партията не изключват да подкрепят правителство с мандат на „Демократична България“ (ДБ), защото с партията имат общи ценности, идеи и приоритети, но добави, че това не включва „заставане до ГЕРБ“.

Той говори и по темата за механизма за разследване на главния прокурор, който днес беше обсъждан в правната комисия на парламента.

„Той е много по-важен от живота на този парламент, дори от възможността за правителство, защото това е проблем, който ние, като общество, сме имали в последните 30 години“, каза Петков.

15:33 11.1.2023

"Демократична България" нито ще търси, нито ще приема подкрепа", каза Христо Иванов

„Бихме поставили пет големи национални задачи. Нито ще търсим, нито ще приемаме подкрепа. Не става дума за политическо правителство, при което една политическа сила излъчва собствен кабинет и търси подкрепа за него“.

Това каза съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Думите му дойдоха по повод изразената от ГЕРБ и Бойко Борисов готовност да предостави подкрепа за евентуално предложение за кабинет с третия мандат.

Президентът Румен Радев може да връчи третия мандат на ДПС, БСП, „Възраждане“, „Демократична България“ или „Български възход“. Това се случи, след като първите две политически сили ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ не успяха да съберат подкрепа и да сформират кабинет.

10:41 10.1.2023

"Не говорим за коалиране". ДБ ще излъчи технически кабинет, ако получи мандат

“Демократична България” (ДБ) е готова да излъчи кабинет, който да реши пет национални задачи. Това става ясно от прессъобщение на партията във вторник. "Той ще бъде технически и няма да разреши политическите разделения, а ще извади пред скоби националния интерес", каза пред Би Ти Ви съпредседателят на партията Христо Иванов.

По негови думи "петте национални задачи практически завършват архитектурата на мечтата за европейска България". Те включват влизане в Шенген и в Еврозоната, съдебна реформа, изпълнение на Плана за възстановяване и устойчивост и модернизация на армията.

“Ние можем да изиграем ролята на моста. Не говорим за коалиране, коалиция означава съвместно управление. Различията няма да ги преодолеем, няма да се харесаме един друг, ще покажем дали можем да ги оставим в скоби, а пред скоби да извадим тези големи национални задачи”, каза той. Иванов определи позицията на ГЕРБ, че ДБ трябва да управлява и лидерът ѝ да е премиер, като политическа интрига.

Той каза също, че моделът на политическа декларация с управленски приоритети, която предложи “Продължаваме промяната” при втория мандат, е достатъчен инструмент така да се подходи и с третия. Иванов заяви готовност ДБ да води конструктивен разговор и с БСП, ако тя получи третия мандат, стига да няма отстъпление от ключови приоритети.

09:08 10.1.2023

ПП би управлявала с всички освен ГЕРБ и ДПС

ПП може да управлява с всички освен ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът от "Продължаваме Промяната" Радостин Василев пред БНТ във вторник.

По негови думи не е чак толкова вероятно "Демократична България" (ДБ)да получи третия мандат, тъй като президентът Румен Радев определя членовете ѝ като "войнолюбци". "Деократична България" категорично подкрепя изпращането на оръжие за Украйна, където Русия започна непровокирана война в началото на миналата година.

На въпрос дали ПП би подкрепила ДБ, ако в управлението участва и ГЕРБ, Василев каза, че той лично не би го направил, но парламентарната група на ПП може да го обсъди. "Изявяваме готовност да разговаряме по подкрепа на политики, но това в никакъв случай не означава, че бихме подкрепили правителство", каза той. По негови думи ГЕРБ всяка заигравка с модела ГЕРБ извън подкрепата за общонационални политики би нанесла сериозни щети върху подкрепата за ПП.

Според депутата лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов създава интриги между ПП и ДБ и се опитва да вкара "Демократична България" в "руслото на ГЕРБ". Също така Василев определи ГЕРБ като "много по-токсична" от ДПС.

16:39 9.1.2023

"Подкрепа даром не даваме". ГЕРБ няма да подкрепи кабинет с мандат на ДБ, ако в него има министри от ПП

ГЕРБ няма да подкрепи правителство с мандат на "Демократична България" (ДБ), ако в него министерски пост заемат някои от основните лица на "Продължаваме промяната" (ПП). Това каза пред журналисти в Русе председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Ако от ДБ предлагат някакви състави на кабинет, в които ясно оцветени в цветовете на промяната лица и имена заемат министерските постове - като Кирил Петков, Асен Василев, Бойко Рашков и т.н., смятам, че нашата подкрепа не може да бъде дадена в такава ситуация", каза Атанасова.

Тя за пореден път разкритикува ПП, като обвини формацията, че са подходили с "изключително безхаберие" към връчения мандат. По-рано същия ден ПП върна втория мандат за съставяне на кабинет неизпълнен, след като не получи достатъчно подкрепа за приоритетите си.

Атанасова добави, че ГЕРБ ще разговаря с ДБ чак след като те направят "ясна оценка за всичко, което се случи при управлението на ПП - всички корупционни скандали".

"Ако третият мандат отиде при ДБ, очакваме от тях да поискат подкрепа, защото подкрепа даром не даваме", допълни Атанасова.

Ако президентът реши да връчи мандата на БСП, ГЕРБ няма да го подкрепи, каза още тя. По думите ѝ в случай че той отиде при ДПС, "Български възход" или Възраждане, ще трябва да се изчака ръководните органи на ГЕРБ да вземат решение за възможна подкрепа.

14:34 9.1.2023

Реформа на прокуратурата е условието на "Демократична България" при разговори с ГЕРБ за третия мандат

Ключовите въпроси за "Демократична България" (ДБ) при евентуални разговори с ГЕРБ за третия мандат са реформата на прокуратурата, депутинизацията на България и разумната икономическа политика. Това каза съпредседателят на формацията Христо Иванов за подкаста на "Правосъдие за всеки".

"За нас ще е важен въпросът готови ли са ГЕРБ да подкрепят конституционна реформа на прокуратурата. Без ясен ангажимент "Демократична България" няма да се ангажираме с властта, ако мандатът бъде връчен на нас или поискат подкрепата ни", каза Иванов.

По думите му не става дума за коалиции или договаряне, а за намаляване на конфронтацията, без отстъпление от заявените позиции. По-рано в неделя лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в неделя за пореден път призова за коалиция с ДБ. Борисов предложи двете формации да сключат "нов обществен договор" и да поемат ангажимент, че "нашите партии, министри, няма да извършват каквито и да е незаконни действия".

11:57 9.1.2023

"Продължаваме промяната" върна неизпълнен втория мандат

"Продължаваме промяната" (ПП) върна неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев в понеделник. Това се случи, след като в петък мнозинството в Народното събрание отхвърли декларацията с приоритети на партията. По-рано от ПП бяха посочили, че ще предложат кабинет само ако списъкът им с национални цели и задачи получи подкрепа в парламента.

"Голяма част от партиите в парламента изобщо не са готови да водят дискусия за това какво е полезно за страната. Всъщност те избягаха от тази дискусия", каза след срещата с президента номинираният от ПП за премиер Николай Денков.

Той отхвърли възможността партията му да постигне някаква "договорка" с ГЕРБ по време на бъдещи потенциални преговори с третия мандат, но каза, че някаква по-широка форма на "съгласие" ще е възможна, ако има съгласие по-конкретни въпроси като правосъдната реформа.

16:10 8.1.2023

Асен Василев прогнозира избори през април, "ако не стане чудо"

Бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" (ПП) Асен Василев прогнозира, че с третия проучвателен мандат няма да може да се състави правителство и в началото на април ще има нови предсрочни парламентарни избори.

"Освен ако не стане чудо, ще има избори в началото на април. Ако стане чудо - видим програма, която движи България напред, прекъсва корупцията и видим състав, който може да изпълни това - ще го подкрепим, но леко съм скептичен, че това ще се случи", каза той пред БНР в неделя.

Василев смята, че няма как да бъде сформирано правителство без ГЕРБ, ДПС или "Възраждане", но не вижда и "как се прави естествена коалиция с тези три партии".

"Идеята не е вторият да управлява, това не е нормално. Идеята не е и седмият да управлява - това би било още по-малко нормално. Ако няма ясна политическа подкрепа на едно правителство, тогава управляват сенчести интереси и не е ясно кои са те", добави съпредседателят на ПП.

Според него ГЕРБ и ДПС не са разпознали в декларацията с приоритети на ПП възможност за правителство, защото от "Продължаваме промяната" им пречат да крадат. Тя беше поставена като условие партията на Василев да предложи състав на кабинет, но парламентарното мнозинство я отхвърли без дебати в петък.

15:55 8.1.2023

Борисов иска партийните лидери да преговарят за третия мандат

Бившият премиер и председател на ГЕРБ Бойко Борисов настоява лидерите на парламентарнитер партии да преговарят лично за съставяне на кабинет с третия мандат, а не това да се прави чрез последници.

"Партиите избират ръководства, председатели, които носят отговорността. Не е редно през посредници да тичат, да договарят. Големите компромисни важни решения се вземат на лидерско ниво", каза той по време на среща с младежката организацията на ГЕРБ в неделя.

Докато партията му търсеше подкрепа за правителство с първия мандат обаче, Борисов предпочете преговорите да се водят именно от посредници - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, но това не доведе до успех.

По повод третия мандат лидерът на ГЕРБ за пореден път призова за коалиция с "Демократична България". Борисов предлага двете формации да сключат "нов обществен договор" и да поемат ангажимент, че "нашите партии, министри, няма да извършват каквито и да е незаконни действия".

15:05 8.1.2023

"Изборите са най-добрият изход". Костадинов не смята, че ще има кабинет с третия мандат

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов не вярва, че ще бъде формиран редовен кабинет с третия проучвателен мандат, защото е “очевидно, че не може да се постигне съгласие в този парламент”.

“Изборите са най-добрият изход от всяка една политическа криза", коментира Костадинов пред БНР в неделя.

По думите му ГЕРБ и “Продължаваме промяната” се взаимоизключват като подкрепящи се сили и няма как да се стигне до формиране на правителство с третия мандат, освен ако не се случи “много активно и сериозно политическо кръвосмешение”.

“Още преди месец и половина Радев каза, че според него изборите през зимата са лош вариант за България и затова най-добре е да се случат някъде към края на март или началото на април”, добави Костадинов.

14:37 8.1.2023

Кабинет по формулата "Вежди" ще бъде "задълбочаване в блатото", смята Христо Иванов

Съставяне на редовен кабинет по формулата, по която беше избран Вежди Рашидов за председател на парламента, “не съдържа в себе си никаква гаранция, че страната ще върви напред реално”.

Това коментира съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов в неделя пред БНР. Той имаше предвид евентуална коалиция между ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”, с чиито гласове беше избран Рашидов.

Използването на същата формула за формиране на правителство с третия проучвателен мандат Иванов определи като “задълбочаване в блатото”.

“Тази коалиция направи две неща - избра г-н Рашидов и прие измененията в Изборния кодекс, които предизвикаха огромна конвулсия и по никакъв начин не можаха да произведат убедителност и доверие. Ако там има какъвто и да е било останал здрав разум и оценка за реалностите, трябва да разбират, че тази формула може да събере гласовете за едно управление, но то ще влезе във война с бъдещето на България”, каза той.

По думите на Иванов ДБ е готова да търси допирни точки на база национални задачи, но не и с компромиси по същество като съдебната реформа, борбата с корупцията, политиките по сигурността и пазарната логика на растежа.

Как ще гласуваме следващия път
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

12:56 8.1.2023

ДПС иска третия мандат, за да предложи “програмно-експертен кабинет

Най-логично е президентът Румен Радев да връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ДПС, която е трета политическа сила в парламента. Това каза депутатът от движението Йордан Цонев пред БНР в неделя.

Той уточни, че ако Радев направи това, ДПС ще предложи “програмно-експертен кабинет с ясна отговорност на силите, които го подкрепят”.

“Ако има такъв кабинет, ДПС ще носи цялата политическа отговорност - за действията на такъв кабинет. Не само ДПС, а всеки, който подкрепи програмно-експертен кабинет носи 100% отговорност за него. Категорично не съм съгласен, че такъв тип кабинети е размиване на политическата отговорност. Не е размиване. България има нужда от това”, коментира Цонев.

В понеделник предстои “Продължаваме промяната” да върне на президента неизпълнения втори мандат, след като в петък мнозинството в парламента отхвърли декларацията на партията с управленски приоритети за 2023 г. Приемането ѝ беше условие от ПП да предложат състав на кабинет.

16:24 7.1.2023

Нинова вярва, че с третия мандат ще бъде съставено правителство 

Председателката на БСП Корнелия Нинова вярва, че с третия проучвателен мандат ще бъде съставено редовно правителство, но смята, че то трябва да бъде с ограничен срок на действие.

"Трябва да опитаме, като това, което декларират всички парламентарни групи - дайте да отделим това, което ни разделя, и да намерим това, което ни събира. Ще очакваме от всички предложения, ще преговаряме с всички, ще направим всичко възможно", каза Нинова пред Нова телевизия в събота.

Предстои от "Продължаваме промяната" да върнат втория мандат неизпълнен на президента в понеделник, след като в петък мнозинството в парламента не подкрепи декларацията на партията с приоритети за 2023 г. Приемането ѝ беше поставено като условие от ПП, за да предложат свой състав на кабинет.

11:22 7.1.2023

ПП ще разговаря с всички за третия мандат, но не вярва, че ще има кабинет

“Продължаваме промяната” ще води разговори по политики с всички парламентарни партии в рамките на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство, но според съпредседателя ѝ Кирил Петков няма голяма вероятност той да бъде реализиран.

„Нека видим президентът на кого ще го даде. Ние сме готови да говорим с всеки за политики. Готови сме да предадем декларацията като основа на следващите“, каза Петков пред бТВ в събота.

Преди ден мнозинството в парламента отхвърли без дебати декларацията с приоритети на ПП за 2023 г., чието приемане беше поставено като условие от партията, за да предложи състав на кабинет с втория мандат. Предстои той да бъде върнат неизпълнен на президента в понеделник.

„Това, което вчера видяхме е, че няма нито един коментар, изказване или въпрос. Огледах се и като видях, че няма въпрос или критика, се усетих, че много от хората в сградата не са там заради тези политики“, каза още бившият премиер.

17:30 6.1.2023

“Демократична България” е готова да състави кабинет с трети мандат 

"Демократична България” е готова да носи отговорност за излъчване на управление, но не каквото и да е управление, каза в кулоарите на Народно събрание съпредседателят на “Демократична България” (ДБ) Христо Иванов. Той каза, че преди това в ДБ трябва да си отговорят на въпроса дали има минимална нагласа да се поеме отговорност и политики, които да движат страната напред.

Иванов добави, че мълчанието в парламента следотхвърлената декларацията на “Продължаваме промяната” за управленските приоритети на втория мандат и липсата на дебат е оставило неприятно впечатление.

Иванов поиска нов кръг от консултации при президента преди връчването на последния трети мандат, по време на които парламентарните групи да заявят дали имат нагласи за провеждане на реформи и политики, които да движат страната напред.

Тезата на ДБ е, че политически лидери не трябва да бъдат в състава на кабинета, за да може той да получи широка подкрепа, извън логиката на коалиционната близост. “Същевременно трябва да е ясно кой носи отговорност за хората, които са излъчени. Тоест появяването отникъде на някакъв списък също не е опция”, каза Иванов.

13:07 6.1.2023

Денков ще върне мандата в понеделник

Президентът Румен Радев ще се срещне с кандидата за премиер на „Продължаваме промяната“ Николай Денков в понеделник. На нея се очаква той да върне на президента втория мандат неизпълнен. Президентството съобщи за насрочената среща в петък, малко след като мнозинството от депутатите в Народното събрание отхвърлиха декларация с приоритетите на ПП.

От това гласуване зависеше дали партията на Кирил Петков и Асен Василев ще има достатъчно подкрепа изобщо да предложи кабинет за гласуване от парламента.

След като ПП върне мандата на президента, той трябва да избере на коя партия да връчи третия мандат. Според Конституцията няма определен срок, в който това да се случи и той може да реши първо да провежда консултации с политиците.

11:05 5.1.2023

"Не изглежда устойчиво". "Български възход" няма да подкрепи проекта на ПП за кабинет

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев направи заявка, че няма да подкрепят декларацията на "Продължаваме промяната" за приоритетните национални цели, която се очаква да бъде гласувана в петък в пленарната зала. От подкрепата за нея зависи дали партията на Кирил Петков и Асен Василев ще върне втория мандат изпълнен.

Кандидатът за премиер на ПП Николай Денков каза, че партията ще предложи правителство, само ако мнозинството в Народното събрание подкрепи списък с приоритети. Той включва искания и на "Демократична България" (ДБ), БСП и "Български възход" (БВ).

"В този документ няма яснота дали ще има мнозинство, което предполага, че ще се разчита на правителство на малцинството Не бихме подкрепили това, което се предлага, не ни изглежда устойчиво", каза обаче Янев пред БНТ.

Той уточни, че с "Български възход" не е воден разговор за персонално участие с министри в управлението с мандат на ПП.

За третия мандат, който президентът Румен Радев трябва да връчи на избрана от него партия, Янев отрече партията му да си приписва ролята на балансьор. По думите му всяка партия може да носи такава отговорност, но трябва да се водят разговори за общите приоритети, свързани с ежедневието на българите.

14:44 4.1.2023

Парламентът ще решава в петък дали да подкрепи правителство на ПП

Депутатите ще обсъдят в петък проекта на декларация на "Продължаваме промяната" (ПП) за приоритетните национални цели. Това реши парламентът в първото си заседание за новата година. В гласувания дневен ред в сряда не беше включено предложението на ПП да представи проекта си.

Във вторник втората политическа сила ПП получи от президента Румен Радев втория мандат за съставяне на правителство след изборите на 2 октомври 2022 г. Кандидатът за премиер на ПП Николай Денков каза, че партията ще предложи правителство само ако мнозинството в Народното събрание подкрепи списък с приоритети. Той включва искания и на "Демократична България" (ДБ), БСП и "Български възход" (БВ).

На заседанието в сряда Николай Денков призова народните представители от други парламентарни групи "да си дадат сметка дали имат различни от предложените от тях приоритети".

14:15 4.1.2023

Как ще гласуваме следващия път

След много дебати и гласувания мнозинството на ГЕРБ, БСП и ДПС в Народното събрание успя да прекрои Изборния кодекс. На следващите избори Вие ще избирате дали да гласувате на машина или на хартия, но на практика броенето на всички гласове ще се прави ръчно от членовете на избирателната комисия.

Заредете още

XS
SM
MD
LG