Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Призоваваш да се избиват деца и ти се разминава? Да, в Русия. Откъде идват мултаците?


Шефът на "Мултигруп" Илия Павлов в българския парламент през 2002 г.
Шефът на "Мултигруп" Илия Павлов в българския парламент през 2002 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Преговорите
  • Мултаците
  • Закрепостените деца

Росен Плевнелиев и Соломон Паси още търсят мнозинство за управление. Във вторник те се срещнаха с ДПС, а по-рано и с ГЕРБ и “Български възход”. Другите партии отказаха или не бяха поканени.

ДПС е готова да търси възможности за “евроатлантическо мнозинство”, каза депутатът Йордан Цонев след срещата. Същото каза и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, когато предложи този формат за преговори. Двете партии нямат достатъчно депутати.

Плевнелиев и Паси ще внесат проект на декларация в Народно събрание, която отразява постигнатото при преговорите. Според тях има съгласие за подкрепа за Украйна и съдебна реформа, без обаче да се споменава главния прокурор.

“Възраждане” не получи покана от контактната група на Плевнелиев и Паси, но ще направи своя собствена. Тя ще покани другите партии на разговори за членството на България в еврозоната. “Възраждане” е против, а всички други партии го подкрепят.

Мултаците

“Мултигруп” на Илия Павлов остана в историята не с икономически успехи, а с понятието “мултаци”, което още преследва някои български политици. Какво беше “Мултигруп”? Николай Стайков отговаря. Ако имате време само за една история днес, нека да е тази.

Гледайте днес в 14 часа на живо на сайта на Свободна Европа и в страниците ни в социалните мрежи разговора на Генка Шикерова с Николай Стайков. Темата е историята на прехода.

Войната

Украйна покани експерти от Международната агенция за атомна енергия да проверят руските твърдения, че Киев се готви да използва “мръсна бомба”. По-рано президентът Володимир Зеленски отхвърли обвиненията и предупреди, че руската армия може да използва такова оръжие. САЩ отхвърлиха твърденията на Русия като “очевидно неверни”.

Русия няколко пъти заплаши с ядрени оръжия. Няма сигнали, че Путин е готов да атакува западни столици с ракети с голям обхват. Има обаче и друга възможност - т.нар. тактически оръжия. Какво представляват и защо са опасни? Отговорът е тук.

Силите на Киев все по-успешно свалят иранските дронове, които руската армия използва срещу цивилни цели в Украйна, смята британското разузнаване. Ню Йорк таймс съобщи, че Израел е предоставил на украинските сили данни, които им помагат за това.

Русия принуждава украинските служители на АЕЦ “Запорожие” да подпишат договори с руската компания “Росатом”, съобщи Украйна. Назначените от Москва власти в окупирания Херсон формират въоръжен отряд, в който искат да включат жители на града.

Побоите

Преди дни 108 украинки се върнаха от руски плен след размяна на военнопленници. Сред тях има и военни, и цивилни. “Всяка сутрин, всяка вечер ни биха”, спомнят си те. Вижте разказите им в това видео.

Една реплика в ефира на контролираната от държавата руска медия RT предизвика вълна от възмущение. Водещият Антон Красовский призова украински деца да бъдат давени и горени. Украйна ще го съди за за подстрекателство към геноцид. В Русия единственото, което му се случи, е че телевизията спира да работи с него.

Закрепостените деца

Записали сте детето си да тренира отборен спорт, но след края на сезона решавате да го преместите в друг клуб. Няма проблем – освен ако детето ви не тренира волейбол. Не пропускайте историята на 17-годишния Александър, който не може играе волейбол, докато баща му не плати 8600 лева. Разказва я Дамяна Велева.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

От Лондон до Пекин

Риши Сунак ще бъде новият премиер на Великобритания. Той остана единствен кандидат за лидерския пост в управляващата Консервативна партия. По-рано Борис Джонсън се оттегли от надпреварата.

Пътят към едноличния режим на Си Дзинпин е видим от няколко години. Той беше утвърден от Китайската комунистическа партия като най-влиятелната политическа фигура в Китай след Мао Дзедун. Владимир Шопов разказва как се стигна до това.

Две препоръки

За пет месеца тя стана трета в света и първа в Европа, въпреки че от няколко години е измъчвана от контузия. Двукратната европейска шампионка по бокс Севда Асенова е човек на деня на Свободна Европа.

Днес малко след 12 часа българско време има частично слънчево затъмнение. Какво е интересното в него и как да го наблюдавате безопасно? Вижте отговора на учените от Софийския университет.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG