Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ иска идеи от Гешев как да се разследва Гешев. България вече върви с етикет "предател"


Протестиращ с плакат "Въоръжете Украйна сега" в София. Снимката е от 28 април 2022 г.
Протестиращ с плакат "Въоръжете Украйна сега" в София. Снимката е от 28 април 2022 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • ГЕРБ и Гешев
  • България и думата “предателство”
  • Волфганг Паули

ГЕРБ още вижда възможност за съставяне на правителство, казаха представители на партията на консултации с Румен Радев. Те се съгласиха с президента за изтребителите и доставките на газ и го критикуваха за позицията срещу военна помощ за Украйна.

Предстоят консултации с другите партии, а Радев няма да бърза да връчи първия мандат.

Бившият финансов министър от кабинета “Орешарски” Петър Чобанов от ДПС ще бъде председател на парламентарната бюджетна комисия. Депутатите тепърва ще избират членове и председатели на другите 23 комисии.

ГЕРБ и Иван Гешев

ГЕРБ покани главния прокурор Иван Гешев в парламента, за да обсъди с него съдебната реформа. Депутатите от партията на Бойко Борисов поискаха от главния прокурор идеи за механизъм за независимо разследване на главния прокурор. Ден по-рано партията на Стефан Янев също покани Гешев и каза, че в нейно лице той има “партньор”.

По-рано Гешев каза, че ще възстанови специализираните звена за борба с организираната престъпност в окръжните прокуратури в страната. Това идва на фона на твърденията му за ръст на престъпността.

Моделът “Мултигруп” се основава на “омесване на политика и бизнес”, а това най-ясно се проявява при връзките на групировката с ДПС. Това каза пред Свободна Европа журналистът Николай Стайков. Не пропускайте разговора му с Генка Шикерова.

България и думата “предателство”

Отказът на България и Унгария да предоставят военна помощ за Украйна е “близо до предателство”. Това каза министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс в интервю. Към такива държави в бъдеще “ще се отнасят много, много лошо”, смята той.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Русия и загубите на фронта

Русия се опитва да вербува обучени от САЩ и Великобритания бивши афганистански командоси за войната в Украйна, съобщи изданието Форийн полиси. Военните получават съобщения от руски вербовчици, които обещават щедри възнаграждения.

Сред причините да се търсят военни от чужбина са големите загуби на руската армия.

В руската република Бурятия беше погребан първият мъж, мобилизиран да воюва в Украйна. От времето, в което е бил призован, до времето, в което е починал, са изминали само 12 дни и той дори не е успял да стигне до фронта. Не пропускайте тази история.

Москва е уведомила Вашингтон, че ще проведе учение на ядрените си сили. Става дума за ежегодното учение “Гром”, при което Москва ще направи тест на изстрелвания на ракети.

Поне 40 населени места в Украйна са ударени от руски ракетни удари за един ден. Цивилни, сред които и бременна жена, са убити, разрушени са много сгради.

В същото време първите два комплекса американски системи за противовъздушна отбрана NASAMS пристигнаха в Украйна. Те ще противодействат точно на такива удари.

Тридесет конгресмени от Демократическата партия оттеглиха свое писмо до президента Джо Байдън, с което бяха поискали да се търси дипломатическо решение на войната в Украйна, а не само да се изпраща оръжие. Според тях призивът е бил разтълкуван грешно.

Цената на парното

Допреди година цената на парното е била поносима за Кристина Димитрова. След като получава 560 лв. изравнителна сметка обаче, нещата се променят и тя решава да изключи радиаторите си. Вижте повече в това видео на Дамян Воденичаров.

И три препоръки

Квантовата механика има няколко важни инструмента, с които разбира и описва себе си. Те са уравнение на Паули, принцип на Паули, матрици на Паули, теорема на Паули, ефект на Паули. Кой е Волфганг Паули? Пламен Асенов разказва.

Мейси Грей се научава да пее сама, слушайки касети с джаз изпълнения. Днес тя е една от най-големите звезди в жанровете соул и R&B и в сряда изнесе третия си концерт в България. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Новият британски премиер Риши Сунак дължи голяма част от богатството си на своята съпруга. Нейният баща Нараяна Мурти е милиардер. А едно пътуване до България играе ключова роля в живота му. Не пропускайте тази история, разказана от Дойче веле.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG