Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Украйна чака българското оръжие. Какво е култура на отмяната?


Украински войници се готвят да изстрелят снаряд от руски танк Т-80. Танкът е трофей на украинската армия, завзет още през март по време на битката при Тростанец, Украйна. Снимката е от района на Бахмут. 6 ноември 2022 г.
Украински войници се готвят да изстрелят снаряд от руски танк Т-80. Танкът е трофей на украинската армия, завзет още през март по време на битката при Тростанец, Украйна. Снимката е от района на Бахмут. 6 ноември 2022 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Оръжието за Украйна
  • Хартиените бюлетини
  • Какво е Cancel Culture?

Руски хакери от KILLNET отново атакуваха сайта на българското разузнаване, заедно с аналогичните сайтове в Естония, Молдова, Румъния и Полша. Всичките страни са обявени от Кремъл за неприятелски. България твърди, че атаката не е довела до теч на данни, а сайтът бързо е възстановен.

България и Украйна

Посланикът на Украйна в София уточни какви оръжия страната му очаква от България – предимно системи С-300, зенитно-ракетни установки и гаубици. Списъкът съдържа повече от 30 артикула и е предаден на Министерството на отбраната. Посланик Виталий Москаленко каза това, след като в четвъртък парламентът одобри предоставянето на военна помощ за Украйна с голямо мнозинство.

От четвъртък България настанява бежанци от Украйна в кризисния център в Елхово. По данни на БХК това става във фургони без базови битови условия. МВР отрече.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Българската армия

Парламентът одобри закупуването на нови осем изтребителя F-16 от САЩ. Решението беше взето с голямо мнозинство от 162 гласа "за", "против" – 49 и 11 въздържали се. През 2019 България сключи договор за първите 8 такива изтребителя, но доставката им закъснява. Според САЩ причина за забавянето е COVID-19.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашите на svobodnaevropa@rferl.org.

БСП, хартиените бюлетини

Парламентът прие на първо четене проекта за връщане на хартиените бюлетини. Това стана по предложение на БСП и с гласовете на още две партии – ГЕРБ и ДПС.

Явор Божанков от БСП вече не е член на парламентарната правна комисия. Това стана по предложение на лидерката Корнелия Нинова, след като Божанков не гласува като цялата БСП за връщането на хартиените бюлетини. Сега депутатът ще стане член на комисията по конституционни въпроси.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Русия, мобилизацията, правосъдието

Международен трибунал за престъпленията в Украйна все още няма, но нищо не пречи на националните съдилища да вземат нещата в свои ръце. В Лондон например една кантора готви иск срещу Евгени Пригожин, който е известен като „готвача на Путин“ и като създател на фабрика за тролове. В момента Пригожин ръководи паравоенна руска структура, която нарича „частна армия“. Тя извършва поредица от престъпления в Украйна, смята кантората.

Мобилизацията в Русия продължава, каквото и да казва Путин. Хората продължават да получават призовки, указ за края на мобилизацията не е подписан, а от фронта идват съобщения за много убити, но и за много руснаци, които просто бягат от бойното поле.

Косово

Напрежението в Косово не стихва, след като етническите сърби казаха, че се оттеглят от парламента, изпълнителната власт и съдилищата. Повод за бойкота им е уволнението на висш полицейски служител. Той не е санкционирал сърбите, които са отказали да сменят регистрационните табели на колите си с косовски. НАТО бди и е готова да се намеси, ако стабилността бъде застрашена, каза зам.-генералният секретар на алианса Мирча Джоана.

И няколко препоръки

Поетесата Мария Донева стана „Рицар на книгата“. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Какво значи култура на отмяната (cancel culture)? Това понятие броди из света, без винаги да е ясно какво значи. Надежда Московска казва повече за него.

Ако сте в София, чуйте как звучи писателят Виктор Пасков като поет. Стиховете му излязоха за първи път в издателство „Сиела“, представянето им е в 18.30 ч в клуб „Перото“.

На две крачки от това място в 19 ч. започват редовните прожекции на документалния филм „Моралът е доброто“ за Кристиан Таков. В кино „Люмиер“.

Ако сте в Пловдив, значи хващате последния ден от Пловдив Джаз Фест. Той се закрива в 20 ч с концерт на американската джаз певица Гретчен Парлато.

… плюс моят личен фаворит

Днес е много трудно да защитаваш Путин открито, затова путинистите го правят заобиколно. За това има няколко похвата, но най-познатите са да говориш за руската култура и за православието. От Калин Янакиев в портал „Култура“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG