Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: 1,37 млрд. евро за България идват през декември. Защо е тази любов към "Грипен"?


Жителка на Киев купува минерална вода, след като 80% от домакинствата в града останаха без вода в резултат от руските ракетни обстрели. 7 ноември 2022 г.
Жителка на Киев купува минерална вода, след като 80% от домакинствата в града останаха без вода в резултат от руските ракетни обстрели. 7 ноември 2022 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Планът за възстановяване
  • Изборите в САЩ
  • България и "Грипен"

Войната не е чак толкова далече от България, а общото море я приближава още повече. Тялото на украински пилот изплува на брега на Черно море край Царево. То е престояло месеци във водата, преди да бъде открито. Мъжът е 61-годишният полковник Михайло Матюшенко, ръководител на бригадата „Призракът на Киев“. Загинал е след неуспешно извършен катапулт.

Планът за възстановяване

Европейската комисия одобри плащането на 1,37 млрд. евро за България. Това е първият транш от парите за страната, предвидени по Плана за възстановяване след пандемията. Сумата би трябвало да бъде преведена през декември.

Глобалните температури са се повишили с 1,15 градуса от прединдустриалните времена досега, а това, което предстои, е по-бързо покачване на морското равнище, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. На среща на върха на ООН, посветена на климата, той призова човечеството да започне да си сътрудничи в борбата за климатичните промени.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Фронтът

Руската армия се готви за улични боеве в украинския град Херсон, смята украинското командване. Руски войници се преобличат като цивилни и се нанасят в жилищата на местните жители, които по-рано бяха евакуирани. В последните дни Русия симулира изтегляне от Херсон, като включително свали сама руското знаме над административните сгради. Вижте картата, за да се ориентирате кое къде е.

Русия е останала само с 20% от модерните си ракети и се готви да купи такива от Иран, твърди украинското разузнаване.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашите на svobodnaevropa@rferl.org.

Москва

Кремъл очевидно допуска създаването на „партия на войната“ начело с Евгени Пригожин, смятат все повече руски анализатори. Пригожин е известен като „готвач на Путин“, създател на фабриката за тролове и на паравоенната структура „Вагнер“, която дублира функциите на руската армия. Някои смятат, че Пригожин се готви и за президентския пост след Путин. Майк Екел пише повече за този човек.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

САЩ, Франция, Италия

Днес в САЩ се провеждат изборите за Конгреса. Според последните социологически данни Републиканската партия има малка преднина пред Демократическата. В момента демократите имат мнозинство и в двете камари.

Френската крайна десница за първи път беше оглавена от човек извън фамилията Льо Пен. Новият председател на „Националния сбор“ е Жордан Бардела. Марин Льо Пен ще ръководи парламентарната група на партията. Тя запазва контрола си върху партията.

Италия забрани на 250 мигранти да слязат на брега в Сицилия. Крайнодясното правителство на Джорджа Мелони дойде на власт включително и със силна антимиграционна реторика.

България. Виолета Донева

Полковник Методи Орлов е причинил смърт по непредпазливост на пилота Валентин Терзиев, който загина през юни 2021 г. по време на учение над морето до Шабла. Това гласи обвинителен акт, внесен от прокурорите в София. Обвинението смята, че Орлов е изпълнил немарливо ръководството на стрелбите по време на учението.

Внучката на Виолета Донева беше арестувана по подозрения, че е убила баба си. Актрисата беше намерена убита в дома си през октомври.

И няколко препоръки

Честит рожден ден на Давид Гета, който две години подред беше диджей номер едно в света в класацията на британското списание DJ Mag.

Украинци създадоха бронежилетки за деца. Вижте ги във видеото.

Ако сте в София, днес има две премиери. Едната е на документалния филм „Мариупол. Надеждата не е изгубена“. В Дома на киното, 19 ч. В Народния театър довечера е софийската премиера на „Антигона“ по Жан Ануй, режисьор е Александър Морфов, постановка на плевенския театър.

… плюс моят личен фаворит

България има подписана сделка за купуване на 8 самолета F-16, а парламентът одобри купуването на още 8. Въпреки това военният министър Димитър Стоянов е поискал оферта от Швеция и за други самолети – „Грипен“. Твърди се, че докато дойдат американските машини страната трябва да разполага и с някакви междинни. Георги Ангелов провери вярно ли е това и стигна до извода, че причината трябва да е другаде.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG