Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ДБ мисли за местните избори, Украйна се приближава към Херсон


Военнослужаща на украинските сили и нейни колеги изстрелват ракетен снаряд от артилерийската установка САУ 2С7 по позиции на руската армия. Херсонска област, 9 ноември 2022 г.
Военнослужаща на украинските сили и нейни колеги изстрелват ракетен снаряд от артилерийската установка САУ 2С7 по позиции на руската армия. Херсонска област, 9 ноември 2022 г.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Десислава Иванчева
  • Херсон
  • Как се преписва от Путин

Бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева беше осъдена окончателно на 6 години затвор. Другите двама обвиняеми по това дело за корупция бяха осъдени на 5 и 4 години затвор. Делото беше за получаване на подкуп от строителен предприемач. То беше критикувано за нарушения.

След изборите

ДБ призова ПП за общо явяване на местните избори и към сериозно усилие за съставянето на кабинет с втория мандат.

Асен Василев от ПП изключи БСП като потенциален коалиционен партньор „поне за момента“. Той се позова на решението, прокарано от социалистите, за гласуване с хартиена бюлетина.

Бойко Борисов каза, че няма да е кандидат за премиер, но е готов за лидерска среща с ДБ и ПП веднага след като има съгласие за бюджета. Такова съгласие няма изгледи да бъде постигнато. Снощи бюджетната комисия одобри идеята на ГЕРБ за удължаване на сегашния бюджет, вместо за гласуването на нов, както настоява ПП.

Стефан Янев има стратегия за водене на разговори, която ще използва, ако се стигне до трети мандат. Според него това е стратегията на „най-малките партии“ – първо се договарят те, а после преминават към диалог с по-големите формации.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

България и войната

Русия освободи българския кораб „Царевна“, който напусна пристанището в Мариупол. Корабът беше блокиран в продължение на 8 месеца. Очаква се той да акостира във Варна в петък.

София определи като пропагандна реторика руския протест срещу решението на българския парламент да се даде оръжие на Украйна.

Турски кораб се натъкна на мина в Черно море близо до България. Няма данни за жертви.

Интересуват ли ви тези истории? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Фронтът

Украйна си е върнала 12 селища в южната част на страната, твърди украинското командване. Сред тях е стратегическият град Снигуривка, който отваря пътя към Херсон – град, от който руската армия съобщи, че се изтегля.

Украйна все така допуска, че руското отстъпление е капан, но все повече анализатори твърдят, че независимо от това дали е капан или не, Москва не е имала друг полезен ход, освен да изостави Херсон – районът постоянно се обстрелва от Украйна, а пътят на доставките за руската армия е прерязан.

Според украинския министър на отбраната Русия е имала 40 хил. войници в Херсон и изтеглянето им ще отнеме още поне седмица.

Убийствата „на честта“ и осакатяването на женски полови органи са прояви, които Русия толерира като „културни традиции“ в Северен Кавказ. Москва разследва не тях, а хората, участвали в международни проекти за защита на правата на човека.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И няколко препоръки

Антония Апостолова получи една от наградите за проза на „Портал Култура“. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Полският журналист Ришард Капушчински е един от великите европейци на 20-и век, за които разказва Пламен Асенов.

Ако сте в София, можете да чуете на живо човек, който участва във войната на страната на Украйна. Това е Иван Калчев, наричан Глиги. От 18.30 той ще говори в Академия „Никола Тесла“ на Цариградско шосе 17. Входът е свободен.

Kottarashky & The Rain Dogs ще изпълнят 10 чисто нови песни в Националния студентски дом. От 21 ч.

Ако сте в Русе, от днес там е и София филм фест. Прожекциите са в Доходното здание на пл. „Свобода“. Входът е свободен.

… плюс моят личен фаворит

„Възраждане“ преписва от Путин. Партията внесе проектозакон за „чуждестранните агенти“, какъвто Русия въведе още през 2012 г. Той твърди, че ще осигури прозрачност на финансирането на различни организации, но всъщност цели да постави етикет на враг. Превръща в позорна дейност всяка дейност, която произтича от международно сътрудничество. Диляна Теохарова разказва.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG