Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Парламентът отложи борбата с корупцията за догодина. Русия използва студа като оръжие


Депутати в пленарната зала на българския парламент по време на заседанието във вторник, 20 декември
Депутати в пленарната зала на българския парламент по време на заседанието във вторник, 20 декември

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Парламентът отложи борбата с корупцията
  • Зеленски отиде на фронта в Бахмут
  • Кога дарителството е знак за държавна немощ

“Продължаваме промяната” (ПП) ще предложи правителство само ако мнозинството в Народното събрание състави и подкрепи списък с национални цели, които да бъдат изпълнени през 2023 г. Това каза кандидатът за премиер на партията Николай Денков.

Най-голям шанс за кабинет с втория мандат има, ако партиите говорят за политики, а не за номинации за министри. Това каза председателят на парламентарната група на ПП Андрей Гюров. Гледайте интервюто на сайта на Свободна Европа или го слушайте в Spotify.

Парламентът отложи борбата с корупцията

Депутатите от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане”, БСП и “Български възход” отложиха гласуването на един от основните антикорупционни закони за след Нова година. Освен че забавя приемането на мерки за борба с корупцията, това излага на риск втория транш от Плана за възстановяване.

Партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” вече получава партийната субсидия в пълен размер, съобщи “Медиапул”. До изборите през октомври формацията по свое желание получаваше по 1 лев на глас и казваше, че го прави, защото “така е морално”.

Зеленски отиде на фронта в Бахмут

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети Бахмут, разположен на фронтовата линия в Донецка област. През последните седмици градът е “най горещата точка” на фронта в Украйна. Вижте на тази карта къде е Бахмут и колко е близо руската армия.

Около 80% от територията на Киевска област за втори ден е без ток, съобщиха местните власти. Това е резултат от руските атаки с ракети и ирански дронове в понеделник.

Руската армия превърна студа в оръжие. Зимата вече е в Украйна, а ударите по енергийната ѝ инфраструктура не спират. Милиони украинци са без ток. Те се подготвят за оцеляване. Но дори събирането на дърва за огрев в гората носи риск за живота.

Украинските власти съобщиха, че двама души са убити и трима са ранени при руски обстрел на Херсон. Градът беше окупиран от руската армия, но Украйна го освободи.

ООН е потвърдила за 6826 убити и 10 759 ранени цивилни в Украйна от началото на войната. Организацията каза, че реалният брой на загиналите е много по-висок, но данните от окупираните места идват със закъснение.

България може да получава газ през Турция

До края на годината България може да сключи дългосрочен договор с Турция за доставка на природен газ, съобщи енергийният министър Росен Христов. Идеята е страната да запази капацитет на турски терминали за втечнен газ и по турската газопреносна мрежа.

Държавите от ЕС се договориха за таван на цените на газа на едро. Той ще се прилага ако цените на нидерландската борса надхвърлят 180 евро за мегаватчас в три поредни дни. Мярката е временна и цели “край на манипулирането на пазара от Русия”.

Парламентът прие на първо четене проекта на ДПС, който забранява износа на горивата, получени от руски нефт в България. До гласуването се стигна заради ембаргото на ЕС срещу руския петрол и условията на изключението, което България получи.

Корабът Vera Su, който миналата година заседна край Камен бряг, беше продаден на търг от четвъртия опит. Държавата получи за него 276 000 долара без ДДС, а похарчи 2 млн. лева, за да го извади, пише в. “Сега”.

Конгресът поиска обвинения за Тръмп

Комисията в Конгреса на САЩ, която разследва щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., препоръча прокурорите да повдигнат обвинения на бившия президент Доналд Тръмп. Според нея той е отговорен за подстрекаване към метеж и три други престъпления.

Филмовият продуцент Харви Уайнстийн беше признат за виновен за изнасилване. Новината идва пет години след като сигналите срещу него поставиха началото на движението #MeToo. Това е втората присъда на Уайнстийн.

Две препоръки

Дарителството е нещо безценно, но в тази максима има нюанси. Какво получаваме, когато държавата ни призовава да дарим за нещо, което тя самата трябва да върши? Инициативата “Българската коледа” поставя точно този въпрос, пише Надежда Цекулова.

Той не успя да спечели световната титла, но беше основен виновник финалът в Катар да бъде обявен за най-добрия в историята. А Франция вече вижда в него лидер на отбора, който ще триумфира със Златната купа след 4 години. Килиан Мбапе е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG