Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Зеленски отиде в САЩ. Украйна ще получи нови оръжия. Как една жена се бори с лъжите


Председателките на Сената Камала Харис и на Камарата на представителите Нанси Пелоси разпънаха украинско знаме след речта на Володимир Зеленски пред Конгреса
Председателките на Сената Камала Харис и на Камарата на представителите Нанси Пелоси разпънаха украинско знаме след речта на Володимир Зеленски пред Конгреса

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Зеленски отиде във Вашингтон
  • САЩ изпращат “Пейтриът” на Украйна
  • Как една украинка се бори с лъжите на Костадинов

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна САЩ и се срещна с Джо Байдън. Това е първото му посещение в чужбина от началото на войната, която Русия започна. Украйна “никога няма да бъде сама”, каза президентът на САЩ.

САЩ съобщиха, че ще предоставят нова военна помощ в размер на 1,85 млрд. долара на Украйна. Тя включва за пръв път система за противовъздушна отбрана “Пейтриът”. Очаквайте в Свободна Европа анализ как оръжието ще повлияе на бойните действия.

Зеленски призова Конгреса на САЩ и американския народ да не спират финансовата и военната подкрепа за Украйна. “Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация”, каза той.

Руските атаки в Украйна продължават. Руските сили бомбардираха градовете Бахмут и Авдиевка в Донецка област, чието превземане е основна цел Москва. Вижте на тази карта какво е съотношението на силите. Украинските власти съобщиха и за поне една жертва при ракетен удар срещу наскоро освободения град Херсон.

Нов доставчик на ядрено гориво

В България служебният кабинет одобри сключването на 10-годишен договор между АЕЦ “Козлодуй” и американската компания “Уестингхаус” за доставка на ядрено гориво. Това е стъпка към прекъсването на зависимостта от руското ядрено гориво.

Министерският съвет одобри проект за механизъм за отчетност на главния прокурор, който предвижда върховен съдия да може да го разследва. Законопроектът ще бъде внесен в парламента, където депутатите ще решат дали да го подкрепят.

Комисия в парламента подкрепи промени в Закона за борба с домашното насилие. “За” гласуваха ГЕРБ, “Продължаваме промяната” и вносителите от “Демократична България”. Против бяха БСП и “Възраждане”, които видяха в проекта “джендър идеология”, съобщи “Дневник”.

“Продължаване промяната” предлага законови промени, които забраняват частни лаборатории да проверяват внасяните през границата храни. Целта е да се избегнат случаи като “Капитан Андреево”, където частна фирма беше монополизирала дейността.

Идеята на ПП за правителство

“Продължаваме промяната” би допуснала министри от БСП и “Български възход” в евентуално бъдещо правителство с нейния мандат, но не и от ГЕРБ и ДПС. Това каза кандидатът за премиер от партията Николай Денков.

Формулата за управление, която ще предложи ПП, е правителство, ограничено в конкретни мерки до местните избори. Това каза депутатът Андрей Гюров в Студио България на Свободна Европа. Според него има шанс за такъв кабинет.

Въпреки че по закон все още го има, машинното гласуване може да е невъзможно, ако има избори в близките месеци. ПП предложи парламентът да изслуша председателката на ЦИК за проблема, но мнозинство от ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърли идеята.

Партиите, които нямат право на субсидия, получават т.нар. медийни пакети - средства от държавата, с които да финансират кампаниите си. Тези пари обаче се харчат непрозрачно, а контролът е занижен, пише в анализ на Института за развитие на публичната среда.

Лъжите за българския език в Украйна

Костадин Костадинов каза, че в областите в Украйна, където живеят етнически българи, “от години” не се преподава майчиният им език. Това обаче не е вярно. Зае се да го опровергае една украинка с български произход. Не пропускайте историята на Татяна Станева.

Лидерът на “Възраждане” предизвика реакция от френското посолство с публикация за отбора по футбол на Франция. Тя изглежда иронизира факта, че в него има чернокожи футболисти. “Френската нация се състои от френски граждани”, написа посолството.

Човешките права

Комисарят по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович изрази безпокойство от информацията, че българските гранични власти задържат незаконно и малтретират хора, търсещи убежище. Писмото е по повод журналистическо разследване.

Две бебета са били разменени при изписването си от болница “Шейново”, съобщиха властите. Прокуратурата започна проверка на случая, а здравният министър съобщи, че ще има проверки в родилните домове в страната.

Талибаните забраниха на жените да учат в университети. Сега момичетата в Афганистан имат достъп само до начално образование. “Разрушиха единственият мост, който можеше да ме свърже с бъдещето ми”, казва една афганистанка.

Три препоръки

Той е един от най-влиятелните френски интелектуалци на 20 век. Казват, че “всички френски антрополози са негови деца”. Пълен с живот и страст към непрекъснато търсене, доживява почти до 101 години. Той е Клод Леви-Строс, а за него разказва Пламен Асенов.

В Русия все още се срещат много съветски коли. В дома на производителя на Лада в Толиати повечето хора могат да си позволят само старите модели.

Преди 16 години писателят Георги Господинов започна инициативата „Подари книга за Коледа“. Можете да я последвате с пет идеи за подарък, изброени от Диляна Теохарова.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG