Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Лукойл" печели, Гешев губи, Косово се разклаща. Коя държава трябва да защитава български гражданин


Христо Грозев (вляво) наблюдава как руският опозиционер Алексей Навални говори с човека от руските служби, който се е опитал да го убие с Новичок. Германия, 2021 г. Стоп кадър от видео.
Христо Грозев (вляво) наблюдава как руският опозиционер Алексей Навални говори с човека от руските служби, който се е опитал да го убие с Новичок. Германия, 2021 г. Стоп кадър от видео.

Добро утро!

За пет почивни дни се натрупаха поне пет важни събития. Те са свързани с

  • Христо Грозев
  • Иван Гешев
  • Владимир Путин
  • Украйна
  • Косово

В понеделник Русия обяви за издирване българския гражданин Христо Грозев от международния разследващ сайт Белингкат. Москва се позовава на нарушение на Наказателния кодекс, но не посочва текст от него дори на самия издирван.

С участието на Грозев са направени поне три големи открития, които не се харесват на Кремъл – за ролята на Русия в свалянето на малайзийски пътнически самолет, за отравянето на семейство Скрипал в Англия и на Алексей Навални в Русия. До този момент Кремъл е бил свързван с убийства и преследване на руски журналисти, но сега за пръв път става дума за издирване на чужд гражданин.

Животът на Христо Грозев е застрашен, смята бившият опозиционен руски депутат Генадий Гудков, който живее в изгнание в България. Гудков е и бивш офицер от КГБ. В интервю за Асен Генов в Ютюб той допуска, че Москва може да е обявила Грозев за издирване като предизвестие за физическа разправа с него.

Българската реакция на издирването на Грозев

Грозев веднага е получил предложение за помощ от страна на три европейски държави, но не и на българската. Два дни след новината външно министерство повика руската посланичка на разговор, който да се състои в първия работен ден след празниците. Това забавяне предизвика остра реакция в социалните мрежи.

Прессекретариатът на Румен Радев твърди, че българските институции са в контакт с Грозев „още преди медийните публикации“. Реакцията дойде след като ГЕРБ, ДПС, ПП и ДБ призоваха към действие българските власти. По-късно към тях се присъединиха БСП и „Български възход“.

Иван Гешев и САЩ

Американски конгресмен поиска да се наложат санкции на българския главен прокурор Иван Гешев. Причината е „крещящото пренебрежение“, с което Гешев се е отнесъл към случая с българските граждани, санкционирани от САЩ през юли 2021. Сред тези санкционирани беше депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Конгресменът Уорън Дейвидсън е републиканец от Охайо. Той казва, че "използването на ръководството на прокуратурата като оръжие в услуга на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО ".

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Руският петрол. „Лукойл“

Руският президент Владимир Путин забрани износа на петрол към държави, които налагат таван на цените. Ограничението ще действа от 1 февруари до 1 юли. То засяга и петролните продукти.

Таванът на цените беше наложен от много страни, включително и ЕС.

Решението на Путин идва на фона на откритието, че България остава единствената врата за внос на руски петрол в ЕС. София беше получила правото на изключение месеци по-рано – да може да купува петрол, но без да може да изнася продукти от преработката му, освен ако износът не е за Украйна. Генка Шикерова установи, че износът е представен като помощ за Украйна и България, но всъщност от него печели Русия.

Фронтът

На Бъдни вечер Русия нанесе масиран удар по украинския Херсон, а после и тежки удари по Бахмут – град, който все повече напомня съдбата на сринатия Мариупол.

Русия изпраща в лагери мобилизираните си войници, които отказват да воюват.

Намеренията на Русия и Украйна за по-нататъшни действия са неизвестни, но наблюдателите очакват украинско контранастъпление в момента, в който земята замръзне.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Косово

Напрежението в Косово доведе до затваряне на главния граничен пункт със Сърбия. През ноември Косово реши да не признава регистрационните табели на колите, издадени в Сърбия. Стотици етнически сърби напуснаха длъжностите си на полицаи и магистрати в знак на протест. По-късно арест на полицай от сръбски произход доведе до бунтове и блокади близо до границата.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Ясен Бориславов

В сряда почина нашият колега Ясен Бориславов, който пишеше за вестник „Сега“ и преподаваше в журналистическия факултет на Софийския университет. През собствения си пример той беше описал живота на инвалид в България, изправен пред подигравката, наречена ТЕЛК.

Вестник „Сега“

Вестник „Сега“ спря да излиза на хартия, но остава в интернет. Последния хартиен брой можете да откриете тук. Той е под номер 6818. Вестникът излизаше в продължение на 25 години с класически новини, разследвания, редовни рубрики, неизменната карикатура на Христо Комарницки и постоянни колумнисти. Всичко това остава онлайн.

И една препоръка

Даниел Симеонов е режисьор, който преди време се оттегля на село, но така и не успява да спре да работи. В момента преподава кино на децата, създавайки иновативно училище.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG