Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: И България осъди руската атака в Днипро. Няма кой да даде пари, за да са защитени децата в интернет


Местни хора оставиха плюшени играчки и цветя пред разрушения от руска атака блок в Днипро, Украйна
Местни хора оставиха плюшени играчки и цветя пред разрушения от руска атака блок в Днипро, Украйна

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Третият мандат за правителство
  • Руските атаки срещу цивилни
  • Цената на безопасния интернет

Румен Радев връчи на председателката на БСП Корнелия Нинова третия мандат на правителство. Президентът вижда в това “най-голям шанс” за управление. Това е четвъртият път, в който Радев даде мандат на БСП. Предишните три бяха неуспешни.

БСП ще иска среща на лидерите на партиите в парламента, на която да постави пет въпроса за срока и задачите на евентуално бъдещо правителство, каза Нинова.

Представители на “Демократична България” и “Продължаваме промяната” смятат, че БСП трудно би съставила кабинет. Христо Иванов очаква да има предсрочни избори два пъти тази година. Андрей Гюров каза, че шансът за правителство е “доста малък”.

ГЕРБ ще реши какво ще прави, след като БСП съобщи плановете си, каза Десислава Атанасова. Социалистическата партия смята да реши това на Национален съвет, който ще бъде свикан най-късно в четвъртък.

Атаката срещу Днипро

ЕС смята за военно престъпление руската атака срещу жилищен блок в украинския град Днипро, при която загинаха десетки цивилни. България също осъди “ужасяващите атаки на Русия”. Москва отрече армията ѝ да е отговорна и каза, че не обстрелва цивилни. В същото време ООН съобщи за поне 7000 потвърдени цивилни жертви в Украйна.

“Видях жена с малко дете. Беше паднала върху детето и го беше прикрила с тялото си”. Това казва една жителка на Днипро, която е видяла ракетния удар. Отделете три минути за това видео с разкази на свидетели и оцелели. А тук можете да прочетете как руската атака разби живота на хората от апартамента с жълтата кухня, чиято снимка обиколи света.

Германия призова за създаването на международен трибунал, който да разследва и да изправи пред съда руските лидери, отговорни за нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ съобщиха, че започват военно учение на украински войници в Германия. Целта е батальон от около 500 души да получи подготовка да отбранява страната си.

Безопасният интернет

Промени в Плана за възстановяване могат да се искат само когато държавата покаже, че не може да го изпълни по обективни причини, каза Европейската комисия. В България парламентът задължи правителството да предоговори плана в сектор “Енергетика”.

Вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи за началото на мащабна акция срещу нелегалната миграция. Службите вече са разкрили групи за трафик на мигранти и предстоят съвместни акции с Гърция и Турция, каза той.

Двеста хиляди лева годишно. Това е цената на спокойствието на родителите, че има кой да се грижи интернет да е (доколкото може) безопасно място за децата им. Че има кой да провери сигнал за онлайн тормоз, да разобличи педофил, да свали вредно съдържание. Тези пари обаче няма кой да ги даде. Видка Атанасова разказва тази история.

Най-издирваният мафиот

Италианската полиция задържа най-издирвания мафиотски бос в страната Матео Месина Денаро. Той е смятан за лидер на сицилианската мафия, известна като Коза Ностра. Издирван е от 30 години и е обвинен за десетки убийства.

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили съобщи, че е бил отровен и умира. Той обвини руските служби и лично президента Владимир Путин. “Сега съм в затвора като един от неговите лични затворници”, написа той. Не пропускайте тази история.

В понеделник започна Световният икономически форум в Давос. Сред основните теми, които ще обсъждат политици, експерти и бизнес лидери, са икономическите последствия от пандемията и войната в Украйна, пише “Капитал”.

Три препоръки

Прегледът на редица световни класации очертава влошаваща се картина на българската реалност. Хората в България обаче все по-малко се интересуват от съпоставката с другите. Загубихме ли интерес към света, пита Владимир Шопов.

Как изглежда съвременната Шехерезада? Какви са историите, които разказва? Всъщност, съществува ли изобщо? Според режисьорката Катерина Борисова отговорът на последния въпрос е да. Съвременната Шехерезада обаче не е само една.

Столична община въведе нова система на плащане за градския транспорт. Отне ни десетина дни да разберем как работи, но успяхме да открием основните начини. В това видео Теодора Бързакова и Илиян Ружин събраха накратко най-важното.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG