Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: БСП решава с кого да преговаря. Управляващите си искат въглищата. Украйна се сражава за Соледар


Украински войник се готви да стреля срещу руски позиции в района на Соледар, Донецка област. Снимката е от 14 януари
Украински войник се готви да стреля срещу руски позиции в района на Соледар, Донецка област. Снимката е от 14 януари

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • БСП решава с кого да преговаря
  • Украйна се сражава за Соледар
  • Служебното правителство си иска въглищата

Националният съвет на БСП провежда заседание в сряда, на което обсъжда какво ще прави с получения трети мандат за съставяне на правителство. “Ще искаме мандат да преговаряме с всички”, каза Корнелия Нинова по-рано.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов има “огромен шанс” да бъде съставено правителство с мандата на БСП. По-рано партията му каза обратното - че президентът е дал третия мандат на социалистите с цел да няма кабинет.

Румен Радев отрече акцията срещу криптобанката Nexo да е повлияла на избора му на кого да връчи третия мандат. По-рано “Демократична България” каза, че около случая е бил създаден политически скандал с цел мандатът да не попадне при нея.

Какво ново на фронта в Украйна

Украинските военни съобщиха, че са отблъснали руски атаки край повече от 20 населени места в Луганска и Донецка област. На тази карта можете да видите къде са сраженията. Руската армия е подложила на обстрел предприятие от критичната инфраструктура в Херсон, както и град Купянск в Харковска област, където е пострадало училище.

Украинските сили продължават да се сражават с войските на Москва в градовете Соледар и Бахмут. Не пропускайте тези снимки от фронта.

Беларус дава все повече сигнали, че може да се включи във войната срещу Украйна, но експерти и политици отхвърлят тази хипотеза. Как да преценим кое е вярното? Тук са събрани няколко сигурни факта, които помагат да се ориентираме.

Кой изстреля ракетата срещу цивилни

Украйна идентифицира руски военнослужещи, за които твърди, че са отговорни за ракетния удар по жилищна сграда в Днипро, при който загинаха десетки хора. Руски журналисти успяха да се свържат с един от тях. “Аз ли натиснах бутона”, пита той.

Съветникът на Зеленски Олексий Арестович подаде оставка. Това се случи, след като негов коментар за руската атака в Днипро предизвика вълна от възмущение в Украйна.

Ще има ли свидетел срещу Пригожин

Норвегия потвърди, че бившият командир от частната военна компания “Вагнер” Андрей Медведев е поискал политическо убежище. Адвокатът на руснака каза, че той е готов да свидетелства за екзекуции, извършени от армията на Евгений Пригожин в Украйна.

В Москва се появи спонтанен мемориал в памет на жертвите от Днипро. Върху паметник на украинска поетеса беше поставена снимка на разрушения девететажен блок и цветя.

Група руски адвокати призова Владимир Путин да прекрати “явните изтезания” над опозиционния лидер Алексей Навални. Според тях отказа на затворническите власти да му осигурят лекарства, от които се нуждае, създава пряка заплаха за живота му.

Русия е планирала през 2016 г. опит за дестабилизиране на България, каза Христо Грозев от разследващия сайт Белингкат на конференция в българския парламент. Това по думите му е трябвало да стане по модела, използван при опита за преврат в Черна гора.

Какво мислите за тези новини? Коментирайте на страницата ни във Facebook или пишете на svobodnaevropa@rferl.org.

Кой си иска въглищата

Служебното правителство представи национална стратегия за енергетиката за следващите 30 години. Тя включва изграждане на четири нови ядрени реактора, но и използване на въглища до 2030 г. Следващата седмица кабинетът ще започне разговори с Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване в частта му за емисиите от въглищните централи, след като мнозинството в парламента го задължи да направи това.

Когато прокуратурата започва шумни разследвания, накрая често разследваните осъждат страната за нарушени права. Това каза Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд пред Свободна Европа. Гледайте интервюто на сайта ни или го слушайте в канала ни в Spotify.

Две препоръки

Преди 3 години един вирус тръгна от Китай, зарази милиони, отне животи и затвори света. Пекин водеше политика на “нулев ковид”, но я отмени. Сега страната е изправена пред най-силната вълна на пандемията, но отвори границите си. Има ли риск за Европа? Отговорът е тук.

Първите три години от живота са най-ключовият период за развитието на човека. В детските ясли в България обаче няма единни съвременни изисквания за грижата за децата на тази възраст. Има идея за реформа, но тя буксува. Не пропускайте тази история.

Човек на деня

Той избира да види смешното в света и помага на останалите да направят същото. Това го води към комедията на сцената и в киното. Днес името му е свързано с едни от най-култовите комедийни филми и сериали. Джим Кери е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG