Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Това разследване не е онова разследване. Грузинци въстанаха срещу путинизирането на страната им


Хиляди излязоха на протест в Тбилиси във вторник вечерта
Хиляди излязоха на протест в Тбилиси във вторник вечерта

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • В какво е обвинен Велико Желев
  • Как Гергов превзе Пловдивския панаир
  • Стела Драйс

Съдът решава в сряда дали да остави за постоянно в ареста собственика на “Хидрострой” Велико Желев. Прокуратурата му повдигна обвинение за изнудване. Обвинението твърди, че Желев е удрял директор в една от своите фирми, за да го принуди да подпише документ.

Става дума за същата фирма, която строи Северната тангента на София и магистрала “Хемус”. В първия случай МВР съобщи, че липсва една трета от асфалта. Във втория ставаше дума за изчезнали 60 милиона. Желев обаче не е разследван за нищо от това. “Това да не би да е спасяването на Велико Желев”, пише Красен Николов в “Медиапул”.

Ако не ви е безразлично какво се случва с общото ни богатство, тази история е за вас. Непременно отделете 20 минути, за да гледате видео разследването на Генка Шикерова и Мирослав Михайлов за овладяването на Пловдивския панаир. Ще видите как всички обичат Георги Гергов и как двама премиери, кметове и няколко партии обслужват интереса на бизнесмена.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

Паметникът си тръгва

Журналисти в България, Албания, Хърватия, Франция, Италия, Полша и Сърбия все по-често са съдени за клевета, пише в доклад на Платформата на Съвета на Европа за насърчаване на защитата на журналистиката. Използването на съда за сплашване на журналисти и медии е любимо средство за някои политици, бизнесмени и други влиятелни лица.

Столичната общинска комисия по образование и култура реши паметникът на съветската армия да бъде преместен. При гласуването нямаше "против", общинските съветници от ВМРО гласуваха с "въздържал се", а представителите на БСП преди това демонстративно напуснаха залата.

Тонове циментирани символи в България срещнаха съпротивата на две акции, които на пръв поглед нямат нищо общо: драскането по една врата на Народния театър и трошенето на един паметник с чук. Сферата на националните символи има нужда от точно такива санитарни акции, обяснява политическият философ Стефан Попов.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Запомнете Тимофей Шадура

Конституционният съд отклони искането на бившите депутати от "Възраждане" и БСП да отмени двете решения на предишното Народно събрание за оказване на военна помощ на Украйна.

Светът научи кой е Тимофей Шадура - украинският войник, който е застрелян от руските сили, след като казва “Слава на Украйна!”. Киев започна разследване и обвини руските части във военно престъпление.

Украинските сили продължават да контролират част от Бахмут, въпреки че са обкръжени и ситуацията им е тежка, казва Conflict Intelligence Team.

Всички войни си приличат, всяка война е различна. Парадоксът е верен според журналиста Тим Джуда, военен кореспондент с опит в бивша Югославия, Ирак, Афганистан и Украйна. Той говори пред Свободна Европа.

Изгорели гори и полета. Замърсени реки и почва. Наводнени села и зеещи кратери. Така изглежда една пета от Украйна днес. Освен жертвите и разрушенията има едно поражение, за което рядко се говори - екологичните щети. Тези снимки ги показват.

Тиранията по света

Хиляди протестираха в Грузия срещу приемането на закон, повтарящ руски репресивни норми. Срещу демонстрантите беше използвано полицейско насилие, сълзотворен газ, водни оръдия и зашеметяващи гранати.

В столицата на Беларус Минск имаше отново обиски и арести на опозиционери. Поводът този път са обвинения за участие в опит за взривяване на руски разузнавателен самолет.

Китай предупреди, че може да се стигне до "конфликти и конфронтация", ако Съединените щати не променят "изкривеното" си отношение към Пекин.

Вижте как изглежда нашият нов седмичен бюлетин “Голямата картина” - само историите, без които не можете. Може да се абонирате тук.

Човек на деня

В нейните илюстрации съществуват гори от телевизори, китове прегръщат луната, маймуни носят бомбета. Творчеството ѝ се води от любов към три неща - децата, хумора и поезията. Тя е илюстраторката Стела Драйс и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG