Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Сблъсък с руски изтребител потопи дрон на САЩ в Черно море. Държавата закри "Златния гьол"


Американски войник пред дрон MQ-9 Reaper през 2016 г. Същият модел беше свален в Черно море след сблъсък с руски изтребител на 14 март 2023 г.
Американски войник пред дрон MQ-9 Reaper през 2016 г. Същият модел беше свален в Черно море след сблъсък с руски изтребител на 14 март 2023 г.

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Видеонаблюдението на изборите
  • Делото на “Лев Инс” срещу “Медиапул”
  • “Златния гьол” на границата с Турция

Американски военен дрон се разби в международни води в Черно море след сблъсък с руски изтребител. САЩ определиха случая като “явно нарушение на международното право”, а Русия отрече да е свалила безпилотния самолет.

Преди изборите

Смартфони Моторола Е13 ще се използват за заснемането и излъчването на броенето на бюлетините след изборите на 2 април, съобщи “Информационно обслужване”. Устройствата ще бъдат осигурени от трите мобилни оператора - А1, Виваком и Йеттел.

Коалицията “Продължаваме промяната - Демократична България” представи програмата си. Тя обещава по-ниски цени на храните, членство в Шенген и еврозоната, отчетност на главния прокурор, дигитализация на администрацията.

В България продължителността на живота отбеляза най-голям спад от всички държави в ЕС. Въздушни линейки още няма, нито нова детска болница. Виждат ли партиите тези проблеми и предлагат ли решения? Надежда Цекулова провери.

На границата

Правителството прекрати дезинфекцията на автомобили, влизащи в България от Турция. През последните 10 години това се извършваше от частна фирма, която печелеше милиони от т.нар. “Златен гьол”. Договорът изтече и държавата планираше да поеме дейността, но не го направи.

Министерството на отбраната обяви обществена поръчка за шест двигателя за съветските изтребители МиГ-29. Това са единствените изтребители, които България има в момента, но те са стари и страната не може да ги поддържа.

Свободата на медиите

Целта на делото на застрахователната компания “Лев Инс” срещу “Медиапул” е да сплаши и останалите медии. Това каза главната редакторка на медията Стояна Георгиева. Гледайте разговора с Георгиева на сайта на Свободна Европа или го слушайте в канала ни в Spotify.

Делото е за 1 млн. лева и е заради материал, в който се цитира министър. Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) събира средства, с които медията да покрие разноските си по делото. По първоначални оценки ще са нужни 40 000 лева.

Свалянето на един водещ от ефир разтресе цяла държава. Но не България, а Великобритания. Гари Линекер се върна като водещ на спортното предаване “Мачът на деня” след протести, но въпросите остават. Николай Лавчиев разказва историята.

На фронта в Украйна

Бъдещето на Украйна се решава на фронта в Донбас, където се водят “много тежки” битки, каза президентът Володимир Зеленски. Генералният щаб на украинската армия съобщи, че са отблъснати над 100 руски атаки, но опитите за превземане на Бахмут не спират.

Руска ракета е ударила жилищна сграда в град Краматорск, твърди украинската прокуратура. Има данни за поне една жертва и трима ранени.

Руската армия страда от недостиг на боеприпаси, твърди британското разузнаване. Според Лондон това е сред ключовите причини силите на Москва да не успяват да извършат “оперативно значими нападателни действия” в последно време.

Първата група украински военни, които ще управляват германските танкове “Леопард 2”, завършва обучението си в Испания. По-рано Германия и няколко други държави решиха да дадат на Украйна танковете, с които тя да се защитава от руската агресия.

По света

Дежавю от началото на финансовата криза през 2008 г. или пазарен резултат от непреценени инвестиции? Фалитът на Силикън Вали Банк (СВБ) разтърси пазарите. Вашингтон обещава различен подход от 2008 г. Какви са прогнозите? Отговорът е тук.

Хиляди хора вече трети месец протестират срещу правителството в Израел. Тази събота бяха дори стотици хиляди. Това са най-големите протести в историята на страната. Какво предизвика това? Според хората на площада - това че страната им завива към диктатура.

Властите в Казахстан конфискуваха имуществото на руския оператор на космодрума в Байконур. Според руски медии решението е взето заради дълг на руската държавна компания в размер на близо 30 млн. долара.

Санкционираният от САЩ и обвинен в България за шпионаж Николай Малинов стана председател на международно движение “Русофили”. То беше основано в Москва във вторник в присъствието на руския външен министър и други от управляващите в Русия.

И две препоръки

Когато е на 12, е избран да играе в “Индиана Джоунс и храмът на обречените”. Оттогава са минали 40 години, а той почти не се е появявал на екрана. Сега обаче Джонатан Ке Куан се завърна и спечели “Оскар” за ролята си във филма “Всичко, навсякъде, наведнъж”.

Романът “Времеубежище” на Георги Господинов е номиниран за най-престижната международна награда, давана за конкретна творба - “Букър”. Господинов е първият български писател, номиниран за отличието.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG