Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Бомбените заплахи не спират. Правата на човека в България се влошават


Ученици на 119-о училище в София, евакуирани след бомбена заплаха.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Училищата и заплахите
  • Правата на човека и България
  • Контролните точки в талоните

До вторник следобед имаше 102 регистрирани заплахи за поставени бомби в училищата. Те са получени в областите София, Бургас, Варна, Плевен и Сливен. Гласуването в неделя ще се провежда предимно в училищата. МВР твърди, че изборният процес ще бъде прекъсван „само при реална опасност“.

Прокуратурата разследва акт на тероризъм, а МВР подозира руска връзка в заплахите. Руското посолство „категорично отхвърля“ версията на МВР. Тук е събрано всичко по случая.

Изборите

Коалицията ПП-ДБ увеличава с малко преднината си пред ГЕРБ и сега тя е 1,4%, гласи проучване на „Маркет линкс“ за Би Ти Ви. Агенцията все така очаква 5 партии в парламента – освен споменатите две, това са ДПС, „Възраждане“ и БСП.

Следващото правителство трябва да е политическо, а не експертно, смята Асен Василев от ПП-ДБ. Той изключва „коалиция с ГЕРБ, преди тази партия да бъде реформирана“.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Обещанията и медиите

Какво смятат партиите за въвеждането на еврото? Вижте това видео на Боян Тончев, който сравни програмите им по този въпрос.

Има нещо сбъркано в един закон, който принуждава обществените медии да заблуждават избирателите. Дамяна Велева разказва по каква причина в БНТ и БНР преди всеки избори пускат в ефир кандидат-политици с налудничави идеи, които са на ръба на психиатричния куриоз.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Правата на човека

Ситуацията с правата на човека в България се е влошила, отбелязва Амнести интернешънъл в своя годишен доклад. Домашното насилие се е увеличило, мигрантите са отблъсквани, а журналистите са подлагани на натиск, заплахи и неправомерни съдебни процеси.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Контролните точки. Автомобилите

От 28 март пътните полицаи отнемат по повече контролни точки за почти всяко нарушение. Борис Митов описа новата ситуация и попита дали новите мерки няма да увеличат и корупцията.

От 2035 г. новите коли в ЕС няма да бъдат с двигатели с вътрешно горене. Решението е окончателно. България, Румъния и Италия се въздържаха при гласуването, Полша беше против.

Украйна

Германия и Великобритания вече са доставили първите танкове на Киев. Украинските военни са били обучени да ги използват.

Русия нападна с дронове Киев, но Украйна е свалила почти всички от тях. Дроновете са били иранско производство.

Москва каза, че ще изпрати тактически ядрени оръжия в Беларус. Това повдигна отново въпроса за това какво е това оръжие и как Русия би могла да го използва. Беларус твърди, че допуска предаването му заради „намеса“ от ЕС и САЩ.

Новата посланичка на Украйна в България встъпи в длъжност. Това е Олеся Илашчук, завършила е международни отношения в Черновци, София е първото й дипломатическо назначение.

ЕС и отбраната

Общият бюджет на ЕС ще даде 1 млрд. евро на страните, подпомагащи Украйна със снаряди. Това е първа стъпка към провеждането на обща и активна отбранителна политика на съюза. Но за да може ЕС да се превърне във военна сила, той ще трябва да измине дълъг път, пише Димитър Бечев.

И една препоръка

Хората на театъра в България все по-масово смятат, че трябва да стоят встрани от важните теми в обществото. Актьорът Алек Алексиев показва, че сцената и гражданската позиция могат да вървят заедно – да подкрепиш нападнат народ или уволнен колега, да се снимаш във филм, да връчиш театрална награда. Алек Алексиев е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Президентът Румен Радев „служи на фашисткия режим на Путин в България“, смята журналистът Петко Георгиев. Според него днес има само един растящ обединителен елемент в политиката – че Радев трябва да бъде отстранен от лостовете на изпълнителната власт. „Тези хора искат да ни върнат от мрачната страна на Желязната завеса. Те имат шанс да успеят, ако българските граждани не си дадат ясна сметка каква е заплахата“, казва Петко Георгиев пред Красен Николов от Медиапул.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Facebook форум

XS
SM
MD
LG