Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ДПС обяви подкрепа за ГЕРБ. Заедно ще искат отстраняване на Гешев. Украйна чака още оръжия


Кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел и депутати от партията
Кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел и депутати от партията

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Най-важното тази сутрин:

  • Преговорите
  • Дефицитът
  • Оръжията за Украйна

Кандидатката за премиер от ГЕРБ Мария Габриел посочи сред приоритетите на бъдещо свое правителство да поиска Висшият съдебен съвет (ВСС) да освободи Иван Гешев от поста главен прокурор. Това вече е правено два пъти - неуспешно.

ВСС отказа в четвъртък дори да обсъди темата за взрива до колата на Гешев и твърденията за негова намеса в разследването. За това призоваха няколко неправителствени организации, но мнозинството в кадровия орган гласува против.

ПП-ДБ постави под въпрос заявката на Габриел. “Как си представяме онзи състав на ВСС, който може да се произнесе обективно”, каза Христо Иванов и се усъмни, че обещанията може да е “фасада”. Коалицията вече каза, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

ДПС ще подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ и премиер Мария Габриел, стана ясно по време на среща на двете партии. Движението подкрепя и намерението да се поиска оставката на Гешев. Двете партии нямат достатъчно депутати за правителство.

От останалите партии БСП съобщи, че не одобрява подхода на Габриел, но не изключи участие в управление. ИТН не отказа подкрепа и поиска от ГЕРБ ясно очертани мерки и срокове. “Възраждане” не беше поканена на среща.

Най-важното от разговорите за кабинет досега е тук. В петък предстои среща с ПП-ДБ.

Радостин Василев от ПП-ДБ се отказа от депутатския си имунитет. Прокуратурата поиска да му повдигне обвинение за оказване на принуда по разследване, че е заплашвал депутатка от ИТН да се отцепи от партията през лятото на 2022 г.

Правителството отчете бюджетен дефицит

Министерският съвет отчете дефицит в размер на 662 млн. лв. за първото тримесечие на 2023 г. За същия период през миналата година е отчетен излишък от 294 млн. лв. Това означава, че бюджетното салдо се е влошило с 957 млн. лв.

Ефектът върху българската икономика от европейските санкции върху Русия не е съществен. Износът за Русия е намалял с 2%, но и преди Русия да започне войната срещу Украйна е бил нисък, каза министърът на икономиката Никола Стоянов в парламента.

Държавни фирми от България и Полша са одобрени да представят оферти за ремонт на шест двигателя за самолети МиГ-29. България ще разчита на старите съветски изтребители до доставката на новите F-16, но тяхната поддръжка в Русия вече е невъзможна.

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. Остава още една стъпка преди Съюзът да стане страна по документа. Какво следва от това за България? Отговорът е тук.

Украйна чака още оръжия

Украйна се нуждае от още време, преди да започне очакваната контраофанзива срещу руските сили, каза президентът на страната Володимир Зеленски. По думите му страната очаква още военна помощ.

А тя идва - Великобритания за пръв път достави Украйна крилати ракети с голям обсег Storm Shadow. Това ще позволи на украинските сили да ударят цели дълбоко зад фронтовата линия. Киев иска от месеци ракети с голям обсег, но досега не получаваше.

Руските сили не са успели да удържат на натиска на украинската армия в някои участъци от фронта край Бахмут и са отстъпили на разстояние до 2 км, съобщи командването на въоръжените сили на Киев. От месеци за града се водят тежки стражения.

В началото на войната руската армия окупира атомната електроцентрала в украинския град Чернобил. Повече от месец персоналът е принуден да живее заедно с руските войници. Сега работници разказват за преживяното.

Конфискувани руски активи отиват за Украйна

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд разреши прехвърлянето на конфискувани средства на руския олигарх Константин Малофеев за използване в Украйна. Не е ясно за каква сума става въпрос, но конфискуваните пари са 5,4 млн. долара.

Русия отмени визовия режим за граждани на Грузия и разреши на руските авиокомпании да летят до страната. Грузия определи това като “поредната провокация” на фона на войната в Украйна и окупацията на грузинските територии Абхазия и Южна Осетия.

На 9 май Русия отбелязва Деня на победата над нацистка Германия във Втората световна война с големи паради с руски танкове, ракети и знамена. Тази година в Москва шествието беше скромно. Това видео показва как руснаци реагираха на това.

Три препоръки

Около 800 жени в България годишно се разболяват от рак на шийката на матката. Това заболяване може да се предотврати с ваксина. Целта на СЗО е 90% от момичетата да са ваксинирани, но в България са точно 1%. Може ли това да се промени? Отговорът е тук.

В Германия вече се предлага месечен абонамент от 49 евро за регионалния обществен транспорт. Не е ясно точно каква ще е ползата за околната среда. Но е сигурно, че с новия билет общественият транспорт ще стане по-достъпен, пише Светла Енчева.

Изложбата “Изкуство с увреждания” е поредният успешен опит на една българска визуална артистка да свърже хората със специални потребности с изкуството. Запознайте се с Полина Герасимова в рубриката Човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG