Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокурорите се обърнаха срещу Гешев след сигнал от ГЕРБ и ДПС. Габриел предлага експертно правителство


Изборите за президент на Турция ще бъдат решени на балотаж. Противници на него ще са Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Калъчдароглу.
Изборите за президент на Турция ще бъдат решени на балотаж. Противници на него ще са Реджеп Тайип Ердоган и Кемал Калъчдароглу.

Най-важното е тук:

  • Отстраняването на Иван Гешев
  • Кабинетът на Мария Габриел
  • Изборите в Турция

Шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха искане за освобождаването на Иван Гешев от поста главен прокурор. Това се случи, след като шестимата дълго го защитаваха от подобни процедури, но и само ден, след като ДПС и ГЕРБ дадоха сигнал, че подкрепят уволнението.

Сигналът беше чут и от прокурори от Апелативната прокуратура в София, които също поискаха оставката на Гешев, макар че няколко дни по-рано същите излязоха на протест в негова защита.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) счете поисканата оставка на Гешев за резултат от „политическа сделка“ между ГЕРБ и ДПС.

Според члена на ВСС съдия Атанаска Дишева главният прокурор може да бъде отстранен от поста си още до края на май.

Президентът Румен Радев определи исканата оставка на Гешев като „плод на закъсняло с три години просветление, на внезапен катарзис или на определен интерес“.

Гешев вече се прибра от мистериозното си пътуване до САЩ и веднага беше поставен под засилена охрана.

Пазарлък за кабинет на Мария Габриел

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел ще предложи експертно правителство със срок от една година на основа на приоритети. Тя официално ще направи предложението в понеделник преди да получи първия проучвателен мандат от президента.

От ГЕРБ не очакват подкрепа от ПП-ДБ за първия мандат. Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков каза, че в партията отново ще обсъдят окончателното си решение.

В неделя лидерката на БСП Корнелия Нинова каза, че е Бойко Борисов я е поканил на среща, на която да се обсъди подкрепа за евентуален кабинет. ГЕРБ вече получи заявка за подкрепа за правителство от ДПС.

Изборите в Турция

В неделя в Турция се проведоха избори за президент и парламент.

Изборът на държавен глава ще бъде решен на балотаж между настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган и претендента на обединената опозиция Кемал Калъчдароглу. При над 98% преброени гласове Ердоган събира 49% от вота, а противникът му 45%.

В парламентарния вот победител е Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган, която заедно със съюзниците си събира малко под 50% от общия брой гласове.

В специалния ни блог проследихме изборния ден и поместихме всичко най-интересно. Не пропускайте да научите повече за вота в южната съседка на България.

Как могат да се променят ключовите за региона отношения между Турция и Русия в зависимост от резултата? Отговорите са в този текст.

Милиционерщина безкрай и смърт по пътищата

Акцията на полицията в Пловдив, при която в дискотека бяха съблечени 400 души, не е била съгласувана със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

Ако сте забравили историята за тази милицонерщина, както и по-интересното от миналата седмица, можете да си припомните от седмичния ни нюзлетър Голямата картина. Ако още не сте се абонирали за него, поправете грешката си тук.

Близки на жертви от катастрофи излязоха на протест пред Народното събрание в неделя. Това е поредната подобна акция, след като на 8 май на столичен булевард загинаха двама младежи.

По темата Йово Николов от Капитал пише, че закони всъщност има, но просто няма кой да ги спазва.

Украйна и контраофанзивата в Бахмут

Два руски самолета и два хеликоптера са се разбили на руска територия в Брянска област, съобщи в. "Комерсант". Новината идва на фона на локално контранастъпление на украинските сили в района на украинския град Бахмут. Москва призна „прегрупиране“ на бойното поле там.

Далеч от фронтовата линия, в контролирана от Москва територия в град Луганск, избухнаха две мощни експлозии.

В същото време Русия проведе атаки с дронове срещу Киев и други градове в Централна и Южна Украйна. Украинската армия отблъсна набезите.

САЩ доставиха на Киев обещаните танкове „Ейбрамс“ и започват обучение на украинските войници.

Володимир Зеленски получи обещание за допълнителна подкрепа и от премиерката на Италия Джорджа Мелони, която в събота посети Киев.

Ден по-късно в Берлин Зеленски се срещна с германския канцлер Олаф Шолц и президента Франк-Валтер Щайнмайер и поиска допълнителни оръжия и изтребители.

Няколко препоръки

Фондацията „Радостина Константинова“ връчи две награди за разследваща журналистика. Отличията получиха Генка Шикерова от Свободна Европа за материала си „Бизнесът иска тишина". Панаирът, дупката, милионите и общото между Гергов, Борисов и Пеевски“. Другият отличен беше Ивайло Станчев от Капитал за поредицата от публикации, свързани с АЕЦ „Козлодуй“.

Преди дни правителството във Варшава взе историческо решение - да смени руското име на града Калининград с Крулевиец - полското му название от времето, когато е бил част от Полското кралство. Стефан Дечев разказва историята на града.

Служебният кабинет тайно е подписал договори на стойност 1.2 млрд. лв. за строеж на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле. Участъкът реално няма да е с габарит на магистрала, а ще е скоростен път, което обезсмисля голямата инвестиция, пише Капитал.

Пещерното дело за тях е забавление и любопитство. Но ги превърна в откриватели на най-красивата зала в лабиринта от пещери край гара Лакатник. Не пропускайте разказа на Видка Атанасова.

Човеците на деня

Те са една от комерсиално най-успешните рок групи, а това лято ще изнесат и първия си концерт в България. Те са Imagine Dragons и са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

И едно вдъхновение

Изложбата „Славки приказки“ разказва най-познатата история - тази на дома. С детайлни макети на панелен блок и на един от апартаментите в него, две художнички канят публиката да се прибере „у дома“ и да види красотата в българското всекидневие. Вижте видеото с тях.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG