Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Господинов ден". Гешев се готви за политически дела. Сбогом на Тина Търнър


Тина Търнър
Тина Търнър

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Георги Господинов
  • Бъдещото правителство
  • Боята по институция на ЕС

Георги Господинов и Анджела Родел спечелиха Международния Букър за „Времеубежище“. Това е най-престижното отличие за литература след Нобеловата награда и най-високото международно признание, получавано някога за българска книга. Решението на журито предизвика радостни емоции в България, която научи за това точно в навечерието на 24 май. „Честит Господинов ден“, гласеше един от коментарите. „Благодарим ти, че обърна реда на новините“, пишеше в друг.

Правителство ГЕРБ – ПП-ДБ

Идеята за правителство между ГЕРБ и ПП-ДБ може и да не се осъществи, смята политологът Огнян Минчев. Той твърди, че съпротивата на крайните крила и в двете формации е твърде силен. Евгений Дайнов смята, че засега се задават просто 9 месеца управление на ПП-ДБ, което може да има по-добри резултати от управлението на Кирил Петков в първите 6 месеца на 2022 г. Тук сме събрали всичко, което знаем до момента за подготвяното правителство.

Има поне три страни, в които е приложено ротационното управление – Израел, Румъния и Ирландия. Дамяна Велева разказва за този опит на „прегръдка между противници“ и проследява кое в него е проработило и кое – не.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Главният прокурор

Има три извода, които могат да се направят от последната изява на главния прокурор. В нея той беше пуснал запис на собствения си разговор с член на ВСС, дошъл като „емисар“ на Бойко Борисов да го убеждава да напусне. Гешев твърдеше, че е във война с „политическата мафия“, но първият извод е точно обратният – че Гешев всъщност преговаря с нея. Вторият е, че ВСС взима решенията си под политически контрол. Третият е, че Гешев всъщност заплашва да унищожи не само прокуратурата, но и държавата. Анализ на Борис Митов.

Иван Гешев се бори за обществено одобрение, казва членът на ВСС Атанаска Дишева пред Генка Шикерова в „Студио България“. Тя смята, че той може да използва някои от изоставените разследвания на политици, за да предизвика усещането, че „най-после“ някой се е заловил за висш представител на властта.

Във вторник прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев от ГЕРБ заради старо дело срещу депутата. Кирил Петков от ПП препоръча на Добрев да се откаже сам от имунитета си.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Боята по сградите

Преди година Николай Хаджигенов и Арман Бабикян заливат с червена боя табелката на руското посолство в София. Табелката е малка, сградата е далече от центъра, но двамата веднага са арестувани. Преди дни много хора в центъра на София заливат с червена боя цяла сграда – тази на ЕС, но няма и следа от полиция. МВР не намери и оценка за това. Вижте как Георги А. Ангелов сравнява двата случая.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Властите и здравето. Разобличителите

Колко родилки умират годишно в България? Не знаем това и ето защо: през 2020 Българският Хелзинкски комитет открива, че страната не отчита коректно майчината смъртност, а властите, вместо да решат проблема, просто спират да дават информация. Надежда Цекулова разказва.

Три преподавателки подават сигнал в УНСС за нередност в конкурсите. И конкурсите са спрени. Само че сега ръководството уволнява преподавателките. Вижте това видео на Елица Симеонова и Илиян Ружин.

Войната

Войната все по-отчетливо се разпростира и на територията на агресора. Въоръжена група руснаци навлезе от Украйна в руската Белгородска област. Говорители на групата казаха, че пробивът им не е срещнал съпротива, но след няколко километра те са се изтеглили, когато Русия е мобилизирала силите си срещу тях. Москва определи нападението като диверсия и каза, че е убила 70 души. Легионът „Свобода за Русия“ отрича това.

Войната на Русия доведе до най-бързото отдръпване на Украйна от руския език в историята на страната. Днес украинците масово се връщат към родния си език, а някои започват да го учат от нулата.

Тина Търнър

На 83-годишна възраст почина кралицата на рока Тина Търнър. Тя е носителка на 8 награди „Грами“ и е в Залата на славата в рокендрола. Тина Търнър пее още от времето на зората на рока и до 80-те години се превръща в жива легенда.

И три препоръки

Александър Морфов получи наградата „Аскеер“ за режисура. Това е петото подобно отличие на режисьора.

Честит рожден ден на Джоан Колинс, актриса и авторка на бестселъри. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Древногръцкият философ Зенон е един от великите европейци, за които този път разказва Пламен Асенов.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG