Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Денков е новият премиер на България. В Украйна рушат язовири. Кои са Братя Галеви


Новото правителство на България се закле в парламента във вторник. В средата вицепремиерът Мария Габриел, министър-председателят Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев.
Новото правителство на България се закле в парламента във вторник. В средата вицепремиерът Мария Габриел, министър-председателят Николай Денков и министърът на финансите Асен Василев.

Добро утро!

Най-важното е тук!

  • Николай Денков е новият премиер на България
  • Наводнения заради разрушен язовир в Украйна
  • Златан Ибрахимович

Вече е факт – България има първо редовно правителство от близо една година. Това се случи, след като парламентът гласува за кабинет с премиер Николай Денков от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Ако сте пропуснали да видите кои са новите български министри – можете да наваксате с това кратко видео.

Общо 132-ма народни представители гласуваха за премиера и правителството. Това бяха коалицията ПП-ДБ, всички без Делян Добрев от ГЕРБ, както и Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от ДПС.

Против кабинета бяха от БСП, „Има такъв народ“ и „Възраждане“.

От проруската партия на Костадин Костадинов свикаха и протест пред Народното събрание по време на дебатите и гласуването. На него се появиха около 100-200 души.

Против редовното правителство беше и Румен Радев, който се изказа срещу формирането му и напусна пленарната зала по време на клетвата на министрите.

По-късно се оказа, че назначеният от него служебен премиер Гълъб Донев е уволнил почти всички зам.-министри в кабинета в последния си ден на власт. Николай Денков определи това като саботаж.

Разрушеният язовир в Украйна

Стената на големия язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна беше разрушена и територията по поречието на река Днепър се наводнява. За това съобщиха и Киев, и Москва, обвинявайки се взаимно в деянието.

В това видео можете да видите кадри от разбития язовир.

Пробивът, който предизвика наводнение и провокира евакуацията на множество населени места, беше осъден от НАТО, ЕС, Великобритания и други западни страни и организации.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) заяви, че няма „непосредствен риск за ядрената безопасност“ на атомната електроцентрала „Запорожие“. Заради пробива на язовирната стена охлаждането в централата беше прекъснато.

Британското министерство на отбраната заяви, че през последните 48 часа се наблюдава "значително засилване" на сраженията в Украйна, включително и по редица участъци от фронтовата линия.

Около 11 милиона от общо 16-те милиона украинци, които избягаха в страни членки от Европейския съюз (ЕС) след началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., вече са се върнали обратно в родината си.

Братя Галеви в „частния“ им град

Имението в дупнишкото село Ресилово, в което се е върнал Ангел Христов от Братя Галеви, преди да почине, е собственост на офшорна фирма. Семействата на двамата с Пламен Галев плащат по 300 лева наем, за да го ползват.

Те са бивши кадри на МВР, но МВР обикновено се проваля, когато ги търси. Поне трима вътрешни министри са имали имиджови проблеми заради тях, но държавата така и не успя да ги вкара в затвора. Въпреки проблемите със закона, сред съгражданите им те още имат статут на благодетели. Борис Митов разказва кои са Братя Галеви.

Имунитетите на хора в парламента

Софийската районна прокуратура (СРП) е предложила на главния прокурор Иван Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков. Причината е подадената от него декларация преди назначаването му за служебен министър от президента Румен Радев през 2021 г., в която твърди, че няма двойно гражданство. Казусът вече беше обект на проверки в закритата Специализирана прокуратура и в Софийската градска прокуратура, но те отказаха да образуват разследване срещу Петков.

Гешев внесе в Народното събрание допълнителни материали, свързани с разследването на пране на пари, познато като “Барселонагейт”. По него беше поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Няколко препоръки

Станка Желева, дъщеря на първия демократично избран български президент Желю Желев, осъди действията на настоящия държавен глава Румен Радев в отворено писмо. Тя го обвини в използване на „старите прийоми на ДС“. Желева разказва за мотивите си пред Свободна Европа.

Бизнесменът Красимир Каменов-Къро беше убит показно в Южна Африка. Името му се свързва със силовата групировка от 90-те години ВИС. "Руши се монополът на Борисов. Това е, което се случва", каза в интервю за Свободна Европа журналистът Иван Бакалов.

Дни след смъртта на Къро ударно се променят формалните собственици и управители на свързвани с него компании. За нов владетел се посочва Размиг Чакърян – Ами, разказва Николай Стоянов от Капитал.

Някои от заявленията за промени във фирмите на Къро и съпругата му са направени от тях след смъртта им. Агенцията по вписванията е приела документите, въпреки че не са заверени от нотариус или от българското консулство в Южна Африка, пишат колегите от BIRD.

Човек на деня

Той говори за себе си в трето лице. Шегите с него са като тези за Чък Норис. Сравнява се с лъв. Сравнява се и с Бог. В неделя Златан Ибрахимович се отказа от активната си футболна кариера на 41 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG