Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: КТБ остава повод за уволнение. ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС поправят конституцията. Какво следва на "Росенец"


"Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС ще внесат и разгледат общ проект за промени в конституцията
"Продължаваме промяната - Демократична България", ГЕРБ-СДС и ДПС ще внесат и разгледат общ проект за промени в конституцията

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС с общ проект за промени в конституцията
  • Дело за всяване на паника срещу Костадин Костадинов
  • Грета Гъруиг

Мнозинството на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и ДПС „има нагласа“ да внесе и да разгледа общ проект за промени в конституцията. Новината дойде два дни, след като от ПП-ДБ представиха свои предложения за промени.

Дебатите по този общ проект тепърва започват, а самите промени се очаква да станат факт най-рано в края на годината. В този текст можете да видите каквото точно е известно по представените публично предложения.

Основният фокус пада върху това как да се укроти президентът, как да се постави прокуратурата на мястото ѝ, как хората да могат да се обръщат към Конституционния съд. Стефан Попов анализира силните и слабите страни в предложенията на ПП-ДБ.

Защо възобновиха дело срещу Костадин Костадинов

Софийският районен съд възобнови делото срещу лидера на проруската партия „Възраждане“ Костадин Костадинов за всяване на паника. Обвинението срещу Костадинов е от март 2020 г., началото на пандемията от COVID-19, и е за разпространяване на невярна информация, с която може да предизвика паника.

Какво общо имат КТБ, ДПС и Сметната палата

Досегашният председател на Сметната палата Цветан Цветков свърза отстраняването си от поста с одитен доклад за действията на Фонда за гарантиране на влоговете след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Той каза също, че два дни преди отстраняването му в сградата на Сметната палата е бил депутатът от ДПС Рамадан Аталай, който се е срещал с негова заместничка, която сега временно ръководи институцията.

Какво се случва в Украйна

Русия купува военни стоки от Китай като дронове, каски и бронежилетки, съобщи Политико. Разследващите журналисти установяват, че сумата на доставките е няколкостотин милиона долара. Пекин продължава да декларира неутралитет по отношение на войната.

Руската армия извърши поредна атака с дронове срещу Киев. Едно дете загина след руски обстрел с касетъчни бомби срещу украинския град Константиновка.

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието на мини в близост до Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските войски. Москва отрича, че е поставила мини край ядрената централа.

Украйна ще продължи с атаките по окупирания от руските сили полуостров Крим, както и срещу Керченския мост, който свързва полуострова с континенталната част на Русия, каза министърът на отбраната на Киев Олексий Резников.

Какво обсъжда парламентът в Северна Македония

В парламента на Северна Македония на 18 август ще трябва да започне дебатът за включването на българите в конституцията. Това става възможно, след като във вторник промяната беше гласувана в ресорната парламентарна комисия с 10 гласа "за" и 7 "против".

Процедурата е едно от условията Европейският съюз да поднови преговорите за членство на Скопие.

Няколко препоръки

"Росенец” е единственото пристанище в ЕС, през което може да се внася руски петрол. То се контролира от руската компания "Лукойл”. Депутатите гласуваха процедура за връщане на държавния контрол върху "Росенец". Какво следва? И може ли зад привидно добри намерения да стои частен интерес? Генка Шикерова дава отговорите.

Всяка картина, колаж или реч на омразата може да изиграе ролята на "топката в началото на лавината" и да доведе до физическо насилие. Затова и случаи като този с антисемитския колаж, пуснат в група на „Възраждане“, трябва да се санкционират. Не пропускайте последния епизод на Студио България на Свободна Европа, в който участие взеха Самуел Финци, Аделина Банакиева и Адела Качаунова.

България върви към еврозоната, а влизането в нея неизбежно означава заменянето на левове с евро. Заради становище на Европейската централна банка може да започне нова кампания по дезинформация, този път заради курса не лева към еврото. Той не е променян от четвърт век и е 1.95583 лв. за едно евро, а това няма да се промени, пише Николай Стоянов от Капитал.

Човек на деня

Пътят ѝ в киното започва от продукции с нисък бюджет и води до редица номинации за „Оскар“. Тази седмица филмът ѝ „Барби“ постави исторически рекорд за най-касова премиера на филм, режисиран някога от жена. Тя е Грета Гъруиг и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG