Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: София „стана жизненоважна“ за Киев. Русия стреля предупредително до българския бряг


Жена на пристанището в Одеса, 25 юли 2023 г. В края на юли Русия излезе от така наречената зърнена сделка и започна да обстрелва украинските черноморски пристанища.
Жена на пристанището в Одеса, 25 юли 2023 г. В края на юли Русия излезе от така наречената зърнена сделка и започна да обстрелва украинските черноморски пристанища.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Черно море и Русия
  • Документите на съветския паметник
  • Европейската прокуратура и българските влакове

България стана жизненоважна за Украйна, а отбранителните й компании работят денонощно, за да доставят на Киев боеприпаси от съветски тип. Това пише аналитичният сайт Oryx, базиран в Нидерландия, специализиран във военни изследвания по открити източници и използван като референция от западни правителства и медии.

Сайтът описва конфликта между „проруския президент“ Румен Радев и „проукраинския министър на отбраната“ Тодор Тагарев. Има списък с оръжието и боеприпасите, които България е предоставила на Киев след нападението на Русия на 24 февруари 2022 г.

Черно море. Фронтът

Русия стреля предупредително срещу товарен кораб под флага на Палау в Черно море. Карта на „Дневник“ показва колко близо до българския бряг става това.

Украйна бележи частичен успех на юг. Новините дойдоха след две атаки срещу Кримския мост.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Съветският паметник

Паметникът на Съветската армия надали ще бъде настанен в музей преди края на годината. Този път причината е в липсващата документация на монумента – това пречи на техническата подготовка за преместването му, казва областният управител Вяра Тодева, като се позовава на преценката на директорката на Националната галерия Яра Бубнова.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Европейската прокуратура

Европейската прокуратура претърси 28 места в България по разследване за злоупотреби, свързани с модернизацията на железопътната инфраструктура. Предполага се, че европейски пари са отишли към „верига от кухи фирми“. Получател е била Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). „Дневник“ напомня обществените поръчки по времето на ГЕРБ.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков освободи борда на директорите на „Холдинг БДЖ“, стана ясно в неделя. Начело на холдинга вече е инж. Георги Друмев.

Убийство в София

Двама души бяха задържани за убийство на мъж в София. Останки от тялото на мъжа бяха намерени в събота в шахта на централната улица „Раковски“.

Харесвате ли ви този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Жени от уязвими групи

На остров Крит е бил открит „завод за раждания“, както пише гръцката преса. Сред сурогатните майки има българки. Жените са били издирвани сред уязвимите групи. Децата са се осиновявали незаконно след фиктивни ин витро процедури.

Домашното насилие

С една година закъснение прокуратурата внесе обвинение за отвличането и малтретирането на жена от Стара Загора.

Правителството предложи 15 мерки срещу домашното насилие, които представяме подробно тук.

Как изглежда пътят към насилието през очите на самия насилник? Диляна Теохарова говори с психолог, за да разбере повече по един въпрос, за който рядко се говори: каква психологическа помощ може да се окаже на престъпника.

Цалапица. ЛГБТ

Жители на Цалапица протестираха в София след убийството на 24-годишния Димитър Малинов. Те искат справедлив процес.

Прокуратурата разследва хомосексуалността, а не посегателствата срещу нея. Поредният случай е с вандализирането на едни плакати, канещи хората на София Прайд. Не се проверява това, а защо на плаката има еднополова двойка и дали това не заплашва правовия ред.

И две препоръки

Не е виц: съществува страна, която повери на изкуствения интелект да напише закон, регулиращ изкуствения интелект. Подробностите са тук (и всичко е насериозно).

Честит рожден ден на Крис Хемсуърт, героят от „Стар Трек“ и филмите от вселената на „Марвел“, който сега се бори с генетичната си предразположеност към Алцхаймер. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

„Да започнем с 3 март. Не е вярно, че България се е появила тогава“, пише историкът Стефан Дечев и изрежда няколко неверни клишета и недоразумения, свързани с тази дата. Например за Санстефанския договор: „[Той] не носи свобода, а 2-годишна руска окупация, която по-сетнешният документ, подписан в Берлин, ще ограничи на 9 месеца“.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG