Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Улицата раздава "правосъдие". Кабинетът сменя шефове на дружества. Какво следва за съветския паметник


Преди дни около Паметника на Съветската армия беше поставена метална ограда. Тя ще остане там до началото на демонтирането му
Преди дни около Паметника на Съветската армия беше поставена метална ограда. Тя ще остане там до началото на демонтирането му

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Уличното "правосъдие" раздава смърт
  • Кабинетът назначава шефове на дружества
  • Лора Христова

Дете загина, след като беше блъснато от камион в село в област Бургас. Веднага след инцидента роднини и близки на детето нанесоха побой на шофьора на камиона и той почина. Седем души бяха задържани заради случая.

От прокуратурата казаха пред медиите, че чрез действията си ще изпратят послание, че „няма да бъдат толерирани прояви на „улично правосъдие“, както и че в България правосъдието е работа „само органите, които са упълномощени“.

Това се случва няколко месеца, след като на власт дойде правителство, което твърди, че една от основните причини да съществува е именно реформа на правосъдната система. Нейната цел е да доведе до повече справедливост. Засега обаче сериозни резултати в тази посока липсват.

Събитието идва и на фона на чести и превърнали се в публични прояви на насилие, нападения и всяване на омраза срещу различни групи в обществото.

По един от тези случаи – този на Дебора от Стара Загора, съдът реши да остави обвинения за нападението срещу нея Георги Георгиев за постоянно в ареста. Неговите адвокати твърдят, че нови две експертизи по случая опровергават тезата на прокуратурата, че той е извършил нападението, при което момичето е остригано, бито и рязано с макетен нож.

Кабинетът сменя шефове на държавни фирми

Министърът на икономиката Богдан Богданов освободи изпълнителния директор и борда на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК), която управлява предприятията в системата на министерството.

С ново ръководство е и Българският спортен тотализатор. То е било сменено с решение на спортния министър Димитър Илиев, но след одобрение от финансовия министър Асен Василев, пише Медиапул.

В поредната си атака срещу правителството президентът Румен Радев каза, че логиката на управлението на страната все повече отсъства. Думите му бяха в отговор на изказване на Кирил Петков, който поиска от ГЕРБ да избере с кого да бъде по отношение на реформите в службите - с кабинета или с държавния глава.

Украйна се бори с корупцията, Русия се бори с младите

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи до края на военното положение в страната корупцията да бъде приравнена с държавна измяна. Украйна се нарежда на 116-то място от 180 държави в новия индекс за възприятието за корупция, изготвян от организацията "Трансперънси интернешънъл".

Кремъл се готви да забрани на кандидатите за президент да бъдат по-млади от 50 години и е взел решение кои да са "конкурентите" на Владимир Путин. Президентските избори в Русия са насрочени за 17 март 2024 г.

Съседки на Беларус затварят границите си с нея

Членките на ЕС Полша, Литва и Латвия предупредиха, че ще затворят напълно границите си с Беларус. Причината за това са евентуални действия на наемниците от военната групировка „Вагнер“, които бяха приети от Минск след опита за преврат на загиналия преди седмица Евгений Пригожин.

На фронта в Украйна руските военни нанесоха ракетен удар по района на Полтава. При нападението загинаха двама души, двама бяха ранени, още двама са в неизвестност.

Москва за поредна вечер беше обект на атаки с дронове, каза кметът на столицата Сергей Собянин. Въздушното пространство над летищата Внуково и Домодедово беше затворено.

Русия настъпва в Черно море

Наскоро Русия демонстрира намеренията си да наложи доминация в Черно море чрез мащабни военноморски учения. Регионът отдавна е обект на противопоставяне между Изтока и Запада, но сега тези тенденции са най-силни от Студената война насам. Владимир Шопов анализира новата ситуация.

В грузинския черноморски курорт Батуми все по-често се чува повече руска реч, отколкото грузинска. Местните се притесняват от това. Руски емигранти отварят заведения. В Грузия има закон, който изисква услугите за гражданите да са на националния език. Защо е проблем точно руснаци да не го спазват? Не пропускайте тази история.

Съветският паметник и българските видеогри

Идват местни избори и Паметникът на Съветската армия в София се превръща в техен епицентър. След последното решение монументът да бъде преместен, защитници го бранят с палатков лагер, противници го нападат с чук, а властите го оградиха, защото е опасен. И казват, че му търсят нов дом. Какво следва? Диляна Теохарова дава отговорите.

Пак в София на един от многото предизборни ремонти на булеварди, видео улови как дете носи и реди плочки на тротоар. Това накара Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и други институции да се самосезират и да започнат проверка по случая, пише Дневник.

Като ученици Димитър Попов и Ясен Багалев мечтаят да направят видеоигра. Шест години по-късно тя вече е факт, а Ясен и Димитър са съсобственици на студиото за разработване на игри за конзоли "Шестия чук". Дамян Воденичаров разказва за тях.

Човек на деня

Тя участва в три старта от световното първенство по летен биатлон и спечели и трите. А благодарение на успехите ѝ България завърши с най-много медали от всички страни участнички. Тя е Лора Христова и е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG